Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 17 Ogos 2015

Tersangat SENANG rupanya nak BUAT SHAWL DUA MUKA NI... step by step

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yg baik hendaknya..
Tadi masa sekodeng FB , ada kawan share di wall cara nak buat shawl dua muka..
Jom kita cuba.. terima kasih yg share di FB ni Aimi Shukri..




  1. Bentang halfmoon dalam keadaan bahagian depan halfmoon menghadap ats. 
    Maksud aimi, kainkan ada depan & belakang. Bahagian depannya menghadap ke atas dan yg belakang menghadap ke bawah
  2. Lipat sblh kiri sekitar 15inch ke 16inch
  3. Ukur dlm 11inch ke 12inch pada lipatan td dan tanda pd ukuran tersebut
  4. Ukur mcm ni
  5. Letak jarum dan jahit sedikit pada bahagian yg sudah ditanda tadi. Jahit memanjang ke bawah dlm 1inch sahaja. Jahit sikit je jangan panjang2 
  6. Lipat halfmoon sebelah kanan pula sekitar 13inch. Ulang perkara yang sama macam langkah yg sebelum ini. 
    Cuma beza dr segi ukuran. 
    Bahagian ni lg pendek dr yang belah kiri tadi. 
    Dari ukuran 13inch tadi, ukur pula bahagian muka uol pd bahagian ni. Ukuran aimi 9.5inch. Da ukur, tanda dan jahit terus mcm langkah tadi cuma yg ini kene jahit habis sampai bawah yg kita ukur 13inch tadi
  7. Mcm ni rupanya bila da lipat dua-dua belah halfmoon td
  8. Inilah rupanya bile da siap. Senangkan.
    Ni belum di terbalikkan. Bila da terbalikkan, bahagian yang pendek akan jadi sebelah kiri dan yang panjang jadi sebelah kanan. Paham tak ni? Haha. Tak reti aimi nak explain macam mana. Maaf la ye kalu uol kompius
  9. Dah siap bole la pakai terus. Yang tak tau nak pakai tu, meh sini nak tunjuk. Sarung bahagian yang kiri dulu, bahagian yang pendek dan dijahit habis tadi 
  10. Kemudian sarung bahagian kanan pula. Buat mcm dlm gambar tuh
  11. Da siap sarung, adjust sikit kasi lawa, cantik, comei gitu
  12. Dah siap. Senangkan.
P/S Kalau kekawan nak labuh , boleh besarkan ukuran dan panjang shawl tu..
SELAMAT MENCUBA ^__^


20 ulasan:

  1. Haaa.... senang aje pun ye Yati
    Cuma kena rajin sikitlah. Kalau tak memang tak menjadi.

    BalasPadam
  2. saya ada shawl ni tapi bila sarung je fail..apsal ntah..

    BalasPadam
  3. Mmng nmpk sng tpi kakak ni dh cuba pakai shawl tpi mcm x sesuai je,...suka tngk je anak2 dara kakak pakai..

    BalasPadam
  4. Mmng nmpk sng tpi kakak ni dh cuba pakai shawl tpi mcm x sesuai je,...suka tngk je anak2 dara kakak pakai..

    BalasPadam
  5. Nmpk mcm sng je nak buat tu Yati..uhuhuh..tp bila buat sendiri mst x bape nak jd..hehehe

    BalasPadam
  6. Ye lah....bunda pun ada terbaca jugak kat FB ni... tapi bunda masih tak bolih nak tangkap.....fail lah bunda bab menjahit ni.... hehe

    BalasPadam
  7. Kalau pandai jahit macam2 boleh buat. Saya tak minat sangat instant shawl sebab susah nak style macam2..hehehehe.. Suka oblong shawl je

    BalasPadam
  8. ooooo senangnyer.... terjakun lak tgk

    BalasPadam
  9. Nampak macam mudah.. tapi entah bila nak buatnya..

    kang kalau buat, stress sebab tak menjadi..hahaha

    BalasPadam
  10. Waaaa....instant shawl jadiknya ye kak....kreatif la.

    BalasPadam
  11. Nampak mudah tapi kak zai tak minat menjahit hehe...

    BalasPadam
  12. Rajin dengan tak je nak menjahitnya.. ;)

    BalasPadam
  13. tutorial untuk pompuan jer nih.... huhuhu

    BalasPadam
  14. senang upanya...rajin ngan tak je..

    BalasPadam
  15. Ilmu yg bermanfaat. terima atas perkongsian.. :)

    BalasPadam
  16. uish gitu.. hehehe.. dah nampak macam terlilit lawa kan..
    huurm CT kalo pakai shawl hehe.. macam2 rupa bentuk lilit.. janji lilit haha..

    BalasPadam
  17. Nampak tutorial orang ajar memang senang, CH. Bila nak buat sendiri tu yang terkial-kial. Akhirnya instant shawllah kita lagi senang. Keh3x.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)