Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 24 Ogos 2015

KEK MINYAK VERSI RICE COOKER

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yang baik..
Bila tengok kawan post di FB masak kek guna rice cooker.. terus teruja.. tu yg save kat sini.. mana tau time terdesak boleh cuba.. ye rice cooker memang ada dimana-mana.. kat kampung pun ada kan.. Kreatif betul kak Jun ni kan..



Kek minyak versi rice cooker by Jun Din
Resepi masakan ringkas
Bhn2:
2 cwn tpg gandum
1/2 cwn gula
1cwn susu pekat
5 biji telur
1 sk vanila
1 sb b.powder
1 sb ovellate
1 cwn minyak
Pewarna ikut suka
Cara:
Putar telur + gula + ovellate - kembang.
Masukan susu pekat & esen vanila. Masukan tpg sikit2 hingga habis..masukan minyak gaul sebati.. Bahagi2kn & warnakn...periuk nasi sapu majerin rata2...masukan adunan kedlm periuk nasi..buat sorak ikut suka. Sy x lapis cuma tompok2kn sahaja..Dh siap, masak mcm msk nasi...just tekan butang periuk..dlm msa sekejap sahaja butang tu akan naik...xpe biar je, dlm 10 ke 15 minit tekan semula butang tu...buat lah begitu sehingga kek masak..

21 ulasan:

  1. dana pun penah try msk kek kt rice cooker kak... kt rice cooker umh tuh blh pilih nk msk apa... tu yg try, tekan gambar kek dia msk lah kek tu sampai msk... teringat2 nk try pulak lah...

    BalasPadam
  2. Oh kakak pun tak pernah buat guna rice cooker macam ini lagi Yati.
    Tapi kalau guna noxxa (amway) tu memang kakak dah buat tapi kek coklat.. boleh kek ini juga rasa kakak.

    BalasPadam
  3. wah mcm magic pula...
    snnglah gitu..
    nmpk cantik warna kek

    BalasPadam
  4. Salam Sayang...
    nieyl singgah pagi kat sini...
    dah lama nieyl x buat kek nie...
    dlu rajin jugak la..

    BalasPadam
  5. Bestnya boleh guma rice cooker

    BalasPadam
  6. Mudah dan cepat nanti kak zai nak cubalah.

    BalasPadam
  7. ok.. bole try sebab oven mls nak kua masuk kotak..

    BalasPadam
  8. baru tau yg rice cooker pun boleh buat utk baking..hehehe..selalu kalau falsya guna rice cooker selain masak nasi, falsya guna utk wat masak lauk..;)

    BalasPadam
  9. memang takde alasan lagi nak skip dari buat kek..heheh

    BalasPadam
  10. Kakak pun dah suruh ank kakak save resepi ,biar dia boleh buat bila2 nnti...tengok mudah sangt guna rice cooker ni.

    BalasPadam
  11. Kakak pun dah suruh ank kakak save resepi ,biar dia boleh buat bila2 nnti...tengok mudah sangt guna rice cooker ni.

    BalasPadam
  12. Wah, ni lagi amazing! Ke saya aje yang tak tahu? Masak kek minyak guna rice cooker aje? Saya ni memang sukalah benda-benda yang senang macam ni. Nanti nak cuba jugalah, CH. Kalau berdiam diri je tu maknya tak cuba atau tak menjadi kejadiannya ^_^

    BalasPadam
  13. Semua jenis rice cooker boleh digunakan ka? Hihi, mmg suka buat kek

    BalasPadam
  14. Bagusnye.. Nampak senang nak buat. 😊

    BalasPadam
  15. Bagusnye.. Nampak senang nak buat. 😊

    BalasPadam
  16. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

    BalasPadam
  17. Kek sedang di process di dalam rice cooker...harap menjadi heheh....thanks sebb sudi share tips....Canggih.

    BalasPadam
  18. Kek sedang di process di dalam rice cooker...harap menjadi heheh....thanks sebb sudi share tips....Canggih.

    BalasPadam
  19. Sy dh Cuba buat pkai rice cooker tp bwh tu hangit

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)