Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 1 Ogos 2015

PETUA UNTUK MELEGAKAN ANGIN DALAM BADAN

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmah Ilahi..
Banyak ke pergi jalan2 open house di hujung minggu ni..
Kalau tak kena makanan tu dengan perut kita.. mula lah berangin jer perut dan rasa sebu je kan.. Jom cuna petua ni yg di kongsi dari wall FB saya..




Petua Untuk Melegakan Angin Dalam Badan
Pilihan 1: Campurkan air perahan bawang merah setengah cawan dengan halba rebus setengah cawan. Kemudian, campurkan sedikit madu asli dan kacau sehingga sebati dan minum. Amalkan setiap hari.

Pilihan 2: Kupas seulas bawang putih yang sederhana besarnya dan makan mentah-mentah. Badan akan menjadi hangat dan angin akan keluar. Rasa mual dan pening akan berakhir.
Pilihan 3: Ambil 5 ulas bawang putih dan bakar tetapi jangan sampai hangus. Kemudian, makanlah bawang tersebut. Hasilnya, angin dalam badan akan keluar.
Pilihan 3: Rebus buah mata kucing bersama halia dan gula melaka. Minum air tersebut setelah suam. Lebih elok diamalkan selepas memakan nasi.
Berikut adalah makanan yang menyebabkan angin dalam badan:
• Kacang
• Sayuran seperti brokoli
• Kobis
• Taugeh
• Bawang
• Asparagus
• Buah-buahan seperti pear, epel dan peach
• Bijirin seperti roti gandum
• Minuman ringan dan jus buah
• Susu dan produk daripada susu dan keju
• Makanan dalam peket yang mempunyai laktus di dalamnya seperti roti, bijirin dan sos salad.
a. Banyakkan minum air kosong.
b. Kurangkan udara yang anda sedut.
c. Makan perlahan-lahan dan kunyah lebih.
d. Elakkan makan gula-gula keras dan mengunyah gula-gula getah

9 ulasan:

  1. Saya kalau rasa badan berangin cuma tumbuk halia dan campurkan dalam air panas. Tapi kena berhati2 takut ada letupan yang tak dijangkakan...

    BalasPadam
  2. petua yg bagus..memang bawang putih cukup sinonim dengan buang angin.hehe

    BalasPadam
  3. bagus ni...macam2 cara nk bagi angin keluar

    BalasPadam
  4. bawang putih banyak khasiat dan manfaatnya kan :))

    BalasPadam
  5. Tips yg bagus.
    Dan elok juga standby pil charcoal kat rumah..sangat berguna..:)

    BalasPadam
  6. no 3 dan 4 tuh senang nk bt no 1 ngn 2 tuh tak penah buat....

    BalasPadam
  7. nak kunyah bawang putih tu..hehehe perit sikit

    BalasPadam
  8. Bunda pulak rebus sepotong halia dan 2 3 ulas bawang putih dalam 2 gelas air sehingga menjadi 1 gelas.....
    Minum masa suam2...

    BalasPadam
  9. kalau JM mkn semua makanan di atas x de msalah..kalau minum teh O..siaplah..jap lagi mumulas kerana angin

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)