Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 10 Ogos 2015

RESEPI AIS KRIM MUDAH

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yg baik hendaknya..
Copy paste dari FB.. Jom cuba :)

Resepi Aiskrim
Bahan2:
1 biji telur
1 tin susu cair
Suku tin susu pekat (resepi asal 1/2 tin, sy guna suku tin pun masih manis.. so moh kite kurangkan lagi)
1 sudu kecil vanila (atau 1 tudung botol vanila tu je)
1 sudu besar ovalette (kena hati2.. cari yang halal ye)
Bahan2
Cara membuat:
1. Masukkan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk adunan.
2. Pukul selama 15-20min. Adunan akan mengembang jadi macam tekstur aiskrim.
3. Asingkan ke dalam beberapa mangkuk untuk meletak perasa.
Bahan perasa:
1. Coklat emulco (tambah chocolate rice di dalam adunan).
2. Strawberi emulco (campur pewarna pink bagi jadi warna pink cantik)
3. Rasa vanila je (tak tambah perasa atau pewarna cuma letak chocolate chips)
Cara buat:
1. Masuk perasa ke dalam mangkuk berasingan.
2. Masukkan semua ke dalam tupperware atau apa2 bekas.
3. Simpan beku selama at least 1 malam

11 ulasan:

  1. nanti nak cuba buat...
    Skrang anak2 duk pulun makan aiskirim malaysia... hehehe

    BalasPadam
  2. Nampak mudah nanti kak zai nak cuba.

    BalasPadam
  3. Anak kakak dah buat dah Yati.
    Siap masuk dalam kelongsong aiskrim lagi..

    BalasPadam
  4. nyum... nampak sedap... tapi tak pernah try lg yang ade pakai telur cam ni...

    BalasPadam
  5. Nampak sedap, macam nak kena cuba...

    BalasPadam
  6. sedapnyer kak... tingin nyer nk try tp tkt tak jd hehehe

    BalasPadam
  7. saya dah cuba ramadhan 2 thn lepas . mmg sedap dan murah je belanjanya ...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)