Ni pun penting. Udang tinggi kandungan asid urik. Boleh menyebabkan gout. Tapi jangan takut. Allah buat elok2 dah. Dimana ada racun situ ada penawar. Buang usus atas belakang, & kulit jangan buang habis. Tinggalkan separuh. Kulit yg tinggal tu adalah penawar asid urik dan kaya chitosan iaitu penawar gout. Jika tidak boleh telan, memadai ada dlm kuah. Cegah bukan mengubati.
Sumber : Facebook
tq info kak
BalasPadamSggh betul, Allah ciptakan penyakit ada penawarnya, tapi alah udang sbb penyakit rezdung
BalasPadamInfo yg bagus ni kak
BalasPadamOoo kulit tu ubat dia la ye kak. LM klu buat smbl udang suka goreng dulu. Dia garing2, sedap ngap dgn kulit tu sekali. Rangup. Tp jenuh la nk buangkan kulit udg utk ank2 kecik tu. hihi
BalasPadamMmg ada dengar jugaklah pasal kulit udang tu CH....rupanya betullah ek...
BalasPadamMak rasa, nak lagi power makan kulit kepala udang CH haha....
Kalau makan kulit udang tu, macamana pulak?
BalasPadamBukan apa tau, CH. Saya ni jenis makan udang dengan kulit-kulit sekali saya makan! Entahlah tak tahu kenapa. Unless udang tu mega saiznya dan kulitnya keras, memang taklah saya buat kerja 'terkutuk' ni. Hehehe!