Salam petang yg ceria kekawan :)
Nak masak apalah balik petang nanti ye ?
Itulah yg difikirkan oleh mak-mak yg bekerja ni bila nak balik kerja petang nanti kan.. macam saya semalam sempat juga membuat sambal tempoyak udang.. kalau ada petai lagi sedap kan.. tapi masak jer apa yg ada dalam petiais tu jer lah kan..
Petang ni tak payah masak sebab ada pasar malam.. singgah ajer lah disitu.. kita beli jer makanan tunjuk-tunjuk apa tekak nak makan kan ~__^
Saya kalau masak sambal tempoyak udang ni, suka guna udang laut, tak suka guna udang yg diternak dalam sangkar tu, kurang manis rasanya.. pastu cili tumbuk pulak dengan lesung batu tu.. ala ala gadis kampung betul saya ni kan.. :D
Resepi saya cukup mudah kekawan..
Jom kita intai *__*
RESEPI SAMBAL TEMPOYAK UDANG
Bahannya :-
- 300 gram udang laut (baru manis kekawan)
- 3 ulas bawang merah*
- 1/2 inci kunyit hidup*
- 5 biji cili padi*
- 1 biji cili merah*(*ditumbuk)
- 1 helai daun kunyit
- 1 batang serai - dititik
- 250ml Santan pekat
- 1 gelas air
- 4 sudu besar tempoyak
- Garam secukup rasa
Caranya :-
- Masukan bahan tumbuk ke dalam periuk bersama segelas air, kemudian masukan santan dan tempoyak, kacau sehingga sebati pada kuah.
- Kemudiah masukan udang , serta garam..masak hingga mendidih.
- Rasa garamnya.. kemudian masukan hirisan daun kunyit. kacau sebentar. Tutup api.
- Siap untuk dihidang bersama nasi putih panas..
Puas makan udang tempoyak ni tau.. sebab dah lama tak masak ikut respi arwah mak ni tau.. kalau arwah mak dia suka campur dengan pucuk ubi.. nanti nak buat macam tu lah.. :)
sedapnya kak yati..
BalasPadamdah lama tak makan tempoyak
Jom kita masak KB..
PadamAkak sebab dah lama tak mkn tu yg masak tu..
Ada tempoyak tak bole elak, mesti enak CH
BalasPadamLama tak mkn BB..
PadamTu yg masak..
Layannnn
Tunggu kejap lagi saya sampai bawak pinggan... sedap sangat nampaknya.
BalasPadamMeh meh sediakan mangkuk sweetie hihihi ;)
Padamaduhai.. sedapnye menu ni! huhu
BalasPadamSedap cikna..
PadamSekali sekala ;)
Ada Santan T...ni dh jadi gulai tempoyak Udang ni T..arwah mak mertua aku ckp kan T...buat sambal tempoyak jgn letak bawang...nnt bawang tu mematikan rasa tempoyak tu...utk aku kan T apa2 yg berasaskan tempoyak aku bedal T...sedapppp...
BalasPadamOmak den ajar macam tu ni.. lotak bawang.. den pun samo Eye Nee asal tompoyak semuo den bedal hahaha :D
Padamsaya mmg ahntu tempoyak . ni makan dengan nasi panas , perghhh ...
BalasPadamkegemaran saya
BalasPadamgulai tempoyak bersantan ni sedap sgt...resepinya mudah tq resepinya.
BalasPadammana nak cari tempoyak ni...kecur ..terbau bau harum lemak tempoyak
BalasPadamsayangnya kat rumah saya ni tempoyak tak jalan...dia org cuma makan durian fresh ja hehe
BalasPadamSaya tak makan tempoyak walaupun hantu durian. Sejak BP tetiba naik tu, terus kalau nampak udang, takut tau CH. Padahal kegemaran juga tu udang ni ^_^
BalasPadamSaya paling suka udang masak lemak cili padi lepas tu letak nenas. Berasap telinga, tak sempat nak kira berapa ekor udang dah masuk mulut!
sedap tu kak...saya pun memang suka guna lesung batu lebih feel gitu hehehe
BalasPadamTempoyak udang ni mengingatkan mak masa kerja dulu dulu. Gerai depan opis tu selalu masak menu ni CH...tak udang dia buat ikan bilis. Tp style dia tak cair cenggini...dia pekat pekat sedaplahhhh.... dengan rasa daun kunyitnya..... Mmg pergh!!!
BalasPadam