Assallamualaikum kekawan semua 😍😘
Semoga Kita semua berada dlm rahmat Allah SWT Dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya 😘😍❤️
Dah lama blog saya ni sepi dari resepi.. aduhaiii 😁 jom lah Kita tempek satu resepi yg saya bawa pergi mengaji ni 😋😍
RESIPI APAM KELEDEK UNGU
Bahannya :-
2 cawan tepung gandum
1 cawan keledek ungu(siap direbus dan dilenyek)
1 cawan gula pasir
1 biji telur
2 sudu teh yis mauripan
1 cawan santan pekat
Kelapa parut putih secukupnya
Cara-caranya
1) Kisar gula, santan, keledek Dan telur sehingga kembang.
2. Ayak tepung da kemudian gaulkan yis bersama tepung.
3. Lepas itu, sudukan sedikit-sedikit tepung kedalam pengisar, kemudian kisar, buat sehingga tepung habis.
4. Kemudian masukan kedalam bekas kedap udara dan perap selama 15-20 minit.
5. Didihkan air pengukus, sementara itu letakan adunan dalam acuan yg disukai.
6. Kukus selama 15 minit dgn api yg sederhana.
7. Kemudian taburkan kelapa parut. Saya kukus sikit kelapa letak sedikit garam utk kelapa tidak basi.
Selamat mencuba 😍😋
Sedapnya Kak Yati..
BalasPadamUntung kwn2 mengaji dpt merasa.
Saya pun dah lama tak post resepi..
padahal ganjarannya sgt besar hingga liang lahad.
Nampak sedap
BalasPadamcantik colour dia soft2 jew kan..eh macam dah lama x makan apam..
BalasPadamsedap n cantik kejadiannya
BalasPadamdana tak pernah cuba ni kak... menarik nih nanti boleh cuba
BalasPadamsedapnya yatie... lama dah kak rose tak buat apam cenggini..
BalasPadamsedapnya nampak!
BalasPadamSedapnya CH..
BalasPadamSejak2 berumur ni, semangat ke dapur pudar
Mcm sedap jew tu, senang pun senang, tapi bila agaknya nak cuba ek, haha..penyakit MM..malas masak😁
BalasPadamsedapnya nampak apam ni. letak dalam acuan puteri ayu lagi cantik :)
BalasPadamWah.. menarik.. guna keledek ungu ye kak..
BalasPadam