Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 1 Oktober 2013

LAUK EKPRESS.... EHE :D

Assalamualaikum kekawan.... 
Petang semalam balik dah lewat baru sampai rumah monday blues tu dari pagi sampai petang ... sampai rumah dah pukul 6.50pm.. sekarang ni maghrib awal pukul 7.08pm dah masuk waktukan... letak beg terus bergegas ke dapur... fikir pulak apa lauk ekpress nak masak hehehe

 Penyudahnya nampak telur dihujung dapur ada, request dari Nabil nak telur goreng kicap soon....bagus juga tu cadangan nabil... memang kegemaran mereka semua tu termasuk abahnya sekali... 

 Orang lain selalu letak segenggam jer soon saya letak 3 genggam soon hehehe... dah semua orang suka soon... sama dengan acik erna lah ni kan suka soon...

 Petang masa ambik Nabil di tadika, dia dah mengadu badan dia panas, saya rasa memang dedar sikit... lepas maghrib bagi dia makan nasi lauk telur goreng kicap kegemaran dia tu, bertambah dua kali nasi dia makan... selera jugak tu... lepas sembahyang isyak sendiri tu abah dia bagi makan ubat... terus terlena....

Saya letak tuala basah dikepalanya bagi kurang panas, memang itu yg diminta olehnya... pagi tadi bangun dah tak demam tapi bekalkan juga ubat ke tadika takut disana dia demam balik...

Nak tempek jugak ke resepi telur goreng kicap soon ni... ehe... mudah jer kan... tak pe lah letak juga utk rujukan anak dara saya nanti...

RESEPI TELUR GORENG KICAP SOON













Bahannya :-

  • 5 biji telur (kami 5 beranak kan :D)
  • 1 biji bawang besar(dimayang)
  • 1 ulas bawang putih(dimayang)
  • 2 biji cili hijau
  • 3 genggam soon(rendam sekejap)
  • 1 biji bunga lawang, pelaga, dan 1 cm kulit kayu manis
  • kicap
  • garam
  • air
Caranya :-
  1. Goreng telur satu persatu , letakan ketepikan
  2. Tumis bawang merah,putih, cili hijau dan rempah sekawan tu sehingga wangi.
  3. Kemudian letakan kicap dan air, kacau sekata, lepas tu masukan soon, rasa garamnya.
  4. Selepas tu baru dimasukan telur goreng tadi. Gaulkan sedikit.
  5. Siap untuk dihidang...

11 ulasan:

  1. Express pun nampak sedap...paling suka soon

    BalasPadam
  2. Salam kak... tun xpenah mkn telur kicap letak suhun... unik la.. tun pon jenis yg suka mkn suhun, kalau wat sahur air tu, mmg suhun lg byk dr sayur.

    BalasPadam
  3. tak penah buat masak gini. bila tengok resepi, kira mcm msk kicap la kan. cuma tambah soon.

    BalasPadam
  4. Yati nak tahu kalau bulan ramadhan resepi macam inilah yg paling banyak kali kakak buat utk bersahur. Senang sebab abang dgn anak kakak suka makan yg berkicap..

    BalasPadam
  5. boleh try ni letak soon.. yum!

    BalasPadam
  6. sebenarnya lauk ekspress yang sedap...
    kalau anak nur..soon yang dikaut dulu...

    BalasPadam
  7. Assalam
    Telur kicap feberet ank dara kita yg kecik tu he hee tp fisrtime tgk letak soohon
    Sedap gak tu kan. Blh try nanti
    Demam siannye cpt2 mkn ubt ye

    BalasPadam
  8. Assalam
    Telur kicap feberet ank dara kita yg kecik tu he hee tp fisrtime tgk letak soohon
    Sedap gak tu kan. Blh try nanti
    Demam siannye cpt2 mkn ubt ye

    BalasPadam
  9. Assalam
    Telur kicap feberet ank dara kita yg kecik tu he hee tp fisrtime tgk letak soohon
    Sedap gak tu kan. Blh try nanti
    Demam siannye cpt2 mkn ubt ye

    BalasPadam
  10. Idea menarik ni... biasa buat telur kicap jer, lepas ni boleh tambah suhun pulah :)

    BalasPadam
  11. Betuk tu CH kekadang lauk simple cenggitu mmg sedap... srpatah kata anak Knor....lauk paling sedap didunia ...hehe

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)