Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 15 April 2014

KERUTUK CHICKEN BOXING.... emmmm lazatnya :)

Assalamualaikum kekawan.. Moga sihat & ceria :)

Saya masak Kerutuk chicken boxing ( tajuk entri tak mengalah tu) pada hari sabtu yg lalu.. Dah lama saya teringin nak merasa masak kerutuk ni.. ada yg panggil kerutup, kerutuk tetapi saya tengok dia tulis di peket tu kerutut.. Saya kirim kerutut dari kawan ofis yg balik kelantan rumah mak mertuanya...
Nabil kata sedapnya bau mama masak ni, bila dia turun ke dapur , terbau sudah masakan saya ke atas tu..

Close up sikit chicken boxing saya yg terbaring ni...

Mula-mula nak ambil gambar kerutuk chicken boxing ni berdiri macam ni tapi tak nak pulak ayam tegak berdiri hahaha..


Ini lah bahan-bahannya kekawan mudah ajer.. umpama kita masak rendang gitew... tengok lebel tu tulis Kerutut Daging Kg Langgar.. selain dari ayam kita juga boleh dengan daging...

Saya ambil resepi dari Kak Nor Blogger Secubit Garam yg dah pro pasal masak memasak ni.. tapi biasalah saya ada sedikit derhaka untuk memenuhi tekak selera saya ehe :)
Memang sedap kekawan... jom cuba


 KERUTUK AYAM K.Nor Style

Bahannya :-
1 ekor ayam ~ dipotong 4(nak potong kecik2 pun boleh) (saya ganti dengan 6 ketul peha ayam)
3 sudu besar rempah kerutuk/gulai ~ bancuh dgn sedikit air panas
1 cawan santan fresh
1 cawan air
2 keping asam keping
2 sudu besar cili mesin
2 sudu besar kerisik
2 helai daun pandan
1 bj bawang besar ~ potong 4
2 bj cili merah ~ belah 2
1 batang serai di ketuk (saya tambah)
nisan/gula melaka
garam 
minyak

bahan penumis (rempah 4 beradik):
1 btg kulit kayu manis (dlm 2 in panjang)
5 kuntum cengkih
3 bj buah pelaga
1 kuntum bunga lawang

bahan yg diblend:
1 labu bawang besar
3 bj bawang merah
5 ulas bawang putih
1in halia
1in lengkuas
1in kunyit hidup

Caranya :-

  1. Panaskan minyak dan tumis bahan penumis/rempah 4 beradik hingga wangi dan masukkan cili mesin.
  2. Goreng hingga sedikit garing dan masukkan bahan2 yg diblend. 
  3. Goreng lagi dan masukkan rempah yg dibancuh dgn sedikit air panas.
  4. Bila tumisan dah pecah minyak masukkan daun pandan, garam dan asam keping.
  5. Masukkan ayam dan gaul sebati.
  6. Biarkan rempah mesra kat ayam dlm 10minit baru la dimasukkan 1 cawan air. 
  7. Biarkan hingga mendidih.
  8. Pastu masukkan santan fresh, nisan/gula melaka.Masukan serai yg diketuk
  9. Masak hingga hampir pekat dan masukkan kerisik. 
  10. Masukkan bawang besar yg dipotong 4 dan cili merah yg dibelah 2.
  11. Masaklah hingga ayam masak dan kepekatan yg disukai.
  12. Hidangkan panas2.





20 ulasan:

  1. alahai sedapnya, boleh cuba ni. tq for sharing

    BalasPadam
  2. Tak pernah rasa lagi.. tapi nmpk mcm sedap...

    BalasPadam
  3. Mcm2 ko masak yer T..aku kat umah tu..masak lah apa bagai..Mesti nak jugak ada yg "BERLADO-LADO" tu..minang tegar kan semua penghuni umah aku tu...

    BalasPadam
  4. memang ayam selalu memenuhi ruang peti ais..

    nampak enak jer tu

    BalasPadam
  5. keturut?kerutuk?xpernah denga..hehe..mayb kt sini panggil lain..
    click colgate,bepanthen dan libress utk akak.. :D

    BalasPadam
  6. assallam yatie..mudh jugak kalau daha da rempah dia kan..tak de jual dinegeri lain ke yatie

    BalasPadam
  7. Sala kak..
    selalu juga dengar ttg kerutuk tu.. tapi tak pernah makan lagi...hehe..
    klau ada rempah senang jg nak masak kan...:)

    BalasPadam
  8. kalau kt kelate masak kerutut ni mmg femes emes n biasanya majlis kawin pasti ada menu nie......wah nmpk sgt2 sedap..lama dh xmakan.

    BalasPadam
  9. alololo...sodap nye la tengok kerutuk ayam ni...boxing dlm perut je la ni....hihihi...

    BalasPadam
  10. Salam yatie..bkn mainlagi berselera anak bujang yatie tu..mmg sedap nih!

    BalasPadam
  11. wah..sedapnya..dah lama saya tak makan kerutup ni..dulu belajar masak kerutup kat google je..hahaah

    BalasPadam
  12. Amboi Nabil! saja nak tayang kat auntie ayam sedap ibu masak ye:)
    Tak apa lain kali auntie buat ikut resepi ibu dah tepek kat sini...

    BalasPadam
  13. macam senang jer nak buat..macam nak buat jugak jer..saya ada kerutuk tu..mertua kasi..huhu...sampai sekarang tak buat2 lagi sebab tak au rasanya acaner..jakun tak pernah makan..mihmihmih

    BalasPadam
  14. wah.. wah berboxing lak kalau nak makanyer...
    Klaau Nabil kata sedap auntie percayalah..

    BalasPadam
  15. Tengok kan muka Nabil tu, memang sedap kerutup tu ... Leh cuba nanti ...

    BalasPadam
  16. Hurmm sedapnya kerutuk..bila tengok gambr ni br teringat ada try buat kerutuk gn rempah kari bunga rose..kena selongkar balik cari gambar ni

    BalasPadam
  17. boxing gitewwww....nyum nyum

    BalasPadam
  18. x pernah buat....tapi nampak sedap jer

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)