Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 9 April 2014

Mama... Mama... API.. API.. Meletop...

Assalamualaikum kekawan..

Ini kisah malam tadi yg membuat saya empat beranak ketakutan yg amat sangat.. selepas habis mengulangkaji dan buat homework sekolah dalam pukul 10pm, kami pun nak masuk tido.. Sebelum masuk tido tu kakak nabilah "tanya boleh tak pasang aircond..?saya kata "okeylah bila dah sejuk nanti tutup lah.. " saya pun masuk bilik air nak berus gigi.. tiba-tiba terdengar budak berdua tu menjerit

"Mama ... mama.. api .. api.. meletop"
Saya pun berkejaran masuk kebilik mereka.. saya lihat api dah menyala menyambar khemah mainan mereka.. cepat cepat saya buang dan padam kan api.. di mulut saya hanya menyebut Ya Allah.. Ya Allah.. saya takut api merebak.. Alhamdulillah api di khemah tu dah padam..


Lepas tu saya tengok plug tu pun tak ada mengeluarkan api.. dengan beraninya ,cepat-cepat saya tutup suiznya.. selepas tu saya terduduk dihujung katil sambil melafazkan..

Alhamdulillah.. wa syukurillah.. Sesungguhnya Engkau lah tempat kami memohon perlindungan.. tiada daya upaya kami melainkan dengan pertolongan Mu ya Allah.. maka terselamatlah kami dari bahaya itu..

 Anak-anak dah ketakutan, saya mententeramkan mereka sebaik mungkin.. kakak nabilah kata "tak mahulah tido kat bilik kami mama.. takut" saya kata "tak ada apa .. inshaAllah.. tido jer pasang lampu dan jgn tutup pintu bilik"

Khemah mainan ni kan plastik cepat saja ianya terbakarkan.. dua hari lepas memang ada terbau benda hangit .. tu yg tak pasang aircond mereka .. jadi malam tadi dorang cuba nak pasang..

Dalam pukul 11.30pm en suami balik dari kerja, cerita dengan en suami.. en suami pun masuk dlm bilik mereka tengok plug tu dan cabutkan.. suami kata overload elektrik ni.. malam tu dibilik kami pun tak pasang aircond sebab masih trauma..

Saya bersyukur yg amat sangat kerana kejadian kebakaran ini berlaku saya dan anak-anak belum nyenyak tido.. kalau tidak .. tak tahu nasib saya dan anak-anak malam tu.. penyudahnya malam tu tido saya tak lena.. sekarang di tempat kerja dan ternguap-nguap jer.. Sujud syukur saya kepada Allah kerana telah memelihara kami anak beranak..





35 ulasan:

  1. syukur selamat. bab2 letrik ni mmg tak pandai...ye la tak tahu load byk mana yg sesuai utk rumah & kegunaan

    BalasPadam
  2. pernh kena sekali plug rosak. ni

    BalasPadam
  3. ya Allah, syukur semuanya selamatkan..

    BalasPadam
  4. alhamdulillah semuanya selamat..gigil kalau saya..

    BalasPadam
  5. syukur xde ape2 kan...huhuhu...
    seriau plak kiter membayangkan kejadian tu,,,

    BalasPadam
  6. alhamdulilah yatie dan anak2 selamat....cian budak2 tu truma juga .

    BalasPadam
  7. lebih load tu kak. tukar 3 phase terus

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye lah Faz .. lepas ni kena tukar 3 phase pulak...

      Padam
  8. Alhamdulillah.. selamat semuanya.
    Moga Allah sentiasa melindungi yati n family

    BalasPadam
  9. Ya! allah kak. Scary nya baca. Alhamdulillah tak der apa².

    BalasPadam
  10. Alhamdulillah..nasib baik xjd apa2 yg buruk...

    BalasPadam
  11. Alhamdulillah, peringatan jugak nak check jap lagi plug2 umah ni.

    BalasPadam
  12. Ya Allah~ takutnyeeeee!
    nasib api masih dapat di kawal.
    nasib baik akak dan anak2 selamat.
    syukurr.. Alhamdulillah.

    nampaknye lepas nih kena lebih berhati2.
    peringatan untuk zura jugak.

    BalasPadam
  13. Allah membantu T kan...cepatnya disambar khemah budak2 tu....Dah lah en. suami ko tak der kat rumah..berani ko pegi pdmkan suis tu T...bukan pergi pdmkan dkt main suis dia ker...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau aku padamkan kat main suis tu.. bergelap lak satu rumah Aini.. lagi aku takut Aini.. malam tu pun aku tido-tido ayam jer.. masih trauma melihat api tu Aini..

      Padam
  14. saya yg membaca dan tgk gambar pun dah seriau...takut...mesti trauma dgn barang2 letrik lps tu..

    BalasPadam
  15. Alhamdulillah selamat... Bahaya jugak kan... Ish3x...

    BalasPadam
  16. Allahuakbar takut nya baca. alhamdulilah Allah pelihara akak sekeluarga

    BalasPadam
  17. syukur semua selamat..kena check juga wiring bahagian lain dalam rumah tu, CH..

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye Sue Bee kena check semua wiring plug dlm rumah ni... masih trauma lagi ni..

      Padam
  18. Salam kak Nur Hayati..

    Saya yang membaca pun jadi takut. Hati-hati ya.
    Fius terbakar memang biasa jadi kalau dah ter-over pakai power.
    Macam rumah teres yg saya tinggal power supply hanya single phase, sesuai untuk menampung beberapa peralatan elektrik tetapi kalau nak pakai aircond satu rumah rasanya elok tukar ke 3 phase.

    Terima kasih singgah dan follow belog saya.
    Dah follow kembali akak. :)

    BalasPadam
  19. Allah..takutnya sy dengar..memang aga bahayakan..kalau terjadi waktu kita tidur..lg bahaya kan..syukur ALLAH selamatkan kita

    BalasPadam
  20. Alhamdulillah..selamat..dirumah acik pun pernah berbau hangit..pluq tu dah melekat..lepas dah ganti..memang acik akan tutup dulu plug yang lain..sampaikan internet pun acik tutup baru berani nak pasang aircond

    BalasPadam
  21. Ya Allah, nasib baik akak pantas bertindak… cepat nya api tu menyambar… Alhamdulillah, akak sekeluarga terselamat… Saya yang baca pun rasa fobia, apatah lagi akak yg mengalaminya...

    BalasPadam
  22. Alhamdulillah selamat,nasib baik bertindak cepat,memang klu lalui benda ni semua akan membuatkan kita trauma....

    BalasPadam
  23. ya Allah...saya pun kalau ada bau hangit semacam, cepat-cepat check...takut sangat...

    BalasPadam
  24. alhamdulillah..

    knor pernah sekali juga jadi mcm ni...econ juga..mujur tak ada apa2..duit jer yg terbang..

    BalasPadam
  25. terbayang2 betapa takutnya anak2 tu..semoga Alllah melindungi awak sekeluarga ye..

    BalasPadam
  26. alhamdulillah...memang menakutkan bila mengalami situasi seperti ini.

    BalasPadam
  27. kira litar pintas lah ni.. mujur awak sekeluarga xde pape..

    BalasPadam
  28. Takut jugakkan CH....Nasib bukan masa tidur...Ya Allah syukurnya... sahabat OKje masih selamat....Dah dua malam Aircond bilik okje pulak tak sejuk ni takut jugak tu...

    BalasPadam
  29. Ya Allah .... Alhamdulillah, korang sekeluarga lom tido lagi kan .... Isshhh, mesti bebudak tu fobia kan, kita yang besar nie pun takut ... Bijak bebudak tu panggil emak nyer ...

    BalasPadam
  30. alhamdulillah...selamat anak beranak. Allah melindungi yati sekeluarga

    BalasPadam
  31. Alhamdulillah...nasib baik tak melarat..
    lepas ni cek lah semua plug ...pastikan tiada overload lagi...kesian budak2 ...bunda yang baca pun panik...

    BalasPadam
  32. Alhamdulillah....noe baca pun dah terasa takut...nasib baik tak merebak....

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)