Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat dan kasih sayang Ilahi hendaknya...
Saya dah lama teringin nak buat cream puff ni tapi belum kesampaian lagi.. tadi di FB kawan ada post kan resepi cream puff.. seperti biasa save dulu kat sini.. nanti bila ada masa boleh buat dan rujuk aje di blog sendiri kan ehe :)
Terima kasih pada yg mengirimkan resepi ni dan gambar ni pun saya ambil di FB juga ..
RESEPI CREAM PUFF
Bahan-bahan puff ( menghasilkan 35 biji )
125 gm self raising flour atau tepung gandum + 2 sudu teh baking powder
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
100 gm butter
250 ml air
1 sudu teh gula
1 sudu teh esen vanila
3 biji telur (telur ni kalau saiz L 3 biji tp kalau saiz kecik jadikan 4 biji)
Bahan-bahan untuk filling (dibuat terlebih dahulu sblm puffnya)
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
2 sudu besar tepung gandum*
2 sudu besar tepung jagung*
8 sudu besar gula*
2 cup susu segar (240ml X2)
2 biji telur (L size)
1 sudu teh esen vanila
2 sudu besar mentega
secubit pewarna kuning
Cara-cara utk filling
1.Masukkan bahan bertanda * ke dalam mangkuk. Masukkan 5 sudu besar susu.
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Kacau jangan ada yang berketul.
2. Masukkan telur dan kacau lagi. Kemudian masukkan susu yang selebihnya dan
kacau.
3. Masukkan semua bahan tadi ke dalam periuk... masak menggunakan api sederhana dan kacau supaya ia tidak berkerak dan hangus...masak sehingga ia pekat berkilat dan padam api.. masukkan mentega. Kacau
4. sejukkan filling sebelum dimasukkan ke dalam piping bag..
Cara-cara untuk puff
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling
1. Panaskan air,gula dan butter dalam periuk sampai mendidih. Masukkan
tepung,kacau hingga adunan tak melekat pada periuk.Masak
adunan dengan api sederhana sehingga nampak kepingan nipis terbentuk.
Kemudian padamkan api.Sejukkan
2. Pukul semua telur dlm bekas lain terlebih dahulu. saya guna pemukul tangan
Adunan tepung tadi pula letak dlm bekas lain (tgok gambar) kemudian
masukkan sedikit demi sedikit telur ke dalam adunan tepung ..mix sebati.
3. Masukkan adunan ke dalam piping bag.Pipe menggunakan nozzle bentuk
bintang
4. Spray air ke atas doh untuk membantu adunan naik.Bakar dalam oven hingga
permukaan puff kecoklatan,lebih kurang 25-30 minit. Oven hendaklah
dipanaskan dulu, bakar dalam suhu 200 darjah celcius api atas bawah.
kedudukan dulang biarlah ditengah2 supaya permukaan dan bawah cream puff
sekata masaknya dan suhu yang panas membantu puff naik
dengan sempurna.
5. Pastikan puff telah benar-benar masak sebelum dikeluarkan dari oven.Ia
kelihatan ringan,bahagian bawahnya tidak melekat di dulang dan telah
berwarna kuning kecoklatan sedikit. Jika dikeluarkan sebelum cukup masak,
puff akan turun dan tidak berongga di dalamnya. jangan bukak oven sebelum
tamat tempoh ye..kalau tak mmg puff turun melepek...
6. Gunting sedikit bahagian tepi puff dan pipe kan filling
sedapnyeee... yummy.. lapar plak tgknye..huhu
BalasPadamMinggu lepas pergi kenduri kak zai makan cream puff, urmm..sedap.
BalasPadamrajin betul Kakyatie
BalasPadamRajin sgt ko T..
BalasPadampernah cuba buat, tapi tak jadi... huhuhu
BalasPadamRajinnya Yati.... kalau saya buat mesti sampai separuh jalan dah surrender, plot resepinya nampak rumit bagi suami pemalas macam saya...hehehehe...
BalasPadamBuat sendiri puas hati...byk jg dapat 35 biji..
BalasPadam'Kagumnya...nampak Kemas jerk....:)
BalasPadamLaparrr...blum ada kekuatan nak try resepi ni, yatie.
BalasPadamcantiknya.... dan yang pasti sedap! kakrose buat x pernah nya menjadi dengan elok, frust jer!
BalasPadamDah lama teringin nak buat cream puff ni CH cuma masa tak mengizinkan lagi....bila tah nak try nya
BalasPadamCantiklah Yati buat betul-betu macam yg di Season. Kakak selalu beli sebab kakak suka sangat cream-puff ni. Kakak nak cuba cara filling macam Yatilah lain kali sebab kakak biasa buat guna custard...
BalasPadamsedapnya...selalu beli je.
BalasPadamsaya teringin juga nak buat
BalasPadamcuma peralatan tak mencukupi
sedapnya kalau dapat ngap.. comel².. elok jer warnanya kuning gitu.. menarik perhatian..... sy kalau teringin beli jer.. x pernah buat kikikiki
BalasPadamkegemaran ni....lama x buat
BalasPadamIni pun lagi satu yang saya teringin nak buat tapi belum pernah buat. Saya suka cream puff tu. Hari tu beli kat MidValley, mahal betul harganya. Yang ni saya nak cubalah walaupun nampak macam rumit je.
BalasPadambestnyaa kalau pandai masak pandai baking.. buat apa pun menjadi.
BalasPadamPernah buat tp x jd. Akhirnya beli je setiap kali nak makan.
BalasPadam