Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yg baik jua..
Pagi hari khamis yg indah... hahaha.. jgn nak bermadah yati oiii..
Pagi tu Najeeha tanya "Sarapan apa mama?"
"Entahlah , tak tahu apa nak buat ni" Jawab saya..
"Lama mama tak buat apam goreng, lagi pun sambal tumis ikan bilis mama malam tadi ada lagi" Sarannya kepada saya..
Apa lagi laju lah saya ke dapur kerana bahan2 nya semua ada, tinggal di bancuh ajer..
Masa menunggu perap tu, saya keluarkan sambal tumis semalam utk dipanaskan..
Semerbak satu rumah.. lagi lah perut digamit kelaparannya..
Semasa saya memasak tu, saya dah buat air dan sambal tumis tu dah terhidang di meja.. apa bila siap satu.. hilang satu.. siap jer hilang jer.. rupanya dua beranak tu dah kelaparan sangat.. tu yg tak menyempat tu hahaha..
Tambah hari hujan laju jer lah mereka makan..
"Nabil makan apam ajer tau jangan cicah sambal "kata saya..
"Baik mama, makan macam ni pun sedap" akur dia dengan perintah saya.. Dia punya anu pun dah semakin baik.. InshaAllah hari jumaat ni nak balik kampung en suami.. semoga dipermudahkan..
Resepi apam goreng ni, saya masih guna resepi yg sama, rasa serasi pulak dengan tekak kami anak beranak..
RESEPI APAM GORENG
Bahannya :-
Bahannya :-
- 500 grm tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 3 1/2 cawan air
- 1/2 peket yis mauripan
- secubit garam halus
Caranya:-
- Masuk semua bahan diatas, gaulkan sekata, kemudian baru dituang air sedikit-sedikit kacau bahan tersebut sehingga tidak berketul.
- Perap adunan tadi selama 1 jam.
- Apabila adunan dah elok naik kembang, panaskan pemanggang, layerkan dgn sedikit minyak.
- Kemudian sendukan adunan kedalam pemanggang dan tutup
- Apabila dah lima minit, terbalikan apam tadi, tutup semula.
- Ulang sehingga bahan habis.
- Siap dimakan bersama sambal ikan bilis @ sambal sardin.
Makan macam tu pun mesti sedap sebab dah ada gula, kan? Tambahan dimakan panas-panas... :)
BalasPadamMakan panas-panas masa sejuk di wkatu hujan memang syoklah ...
BalasPadamsedapnya
BalasPadamPandai Najeeha bg cdgn ya.. :)
BalasPadamAlahai tgh lapar...dapur plak ada brg2 cikit2 jea..xnak buat stok sbb dh nk blk kg..
BalasPadamsedapnya..yan biasa cicah kuah durian..
BalasPadamalamak sedapnya..kalau lawan ngan kopi ni mmg terangkat ni kak hihi
BalasPadamDari sehari ke sehari kakak nak buat ni Yati tak terbuat-buat.
BalasPadamSebab masa kakak balik dari kg hari itu ada beli makan tak puas tu rasa nak buat sendiri tapi tak terbuat lagi.
Kakak suka makan dengan sambal sardin:)
hntr sekeping ke sini kak ;-)
BalasPadammakan dengan sardin atau sambal bilis pun sedap nih....
BalasPadamooo gaya mcm pancake lak kak.... sedap nih mmg sesuai sgt mkn ngn sambal bilis tuh... ngn sambal sadin pun perkkh sedap
BalasPadamAssalamualaikum kak... singgah sini dan follow teratak akak.. follower no#475..
BalasPadamSedapnya apam tu cicah dengan sambal bilis... ish2
apam cicah sambal sedap tu mengenyangkan utk sarapan.
BalasPadamApam goreng...first time tgk..cicah dgn sambal mmg sedap
BalasPadamSkrg cuti slkh pening juga nk bekpes apa....
sedap tu kak
BalasPadamSis guna minyak bnyk x, Cikna buat ritu masa buh kat kuali time nk meleper tu adunan ikut senduk sudahnye jadi cekodok je,huhuu....;-)
BalasPadamTak Cikna.. hanya oles sedikit aje.. pakai pan non stick pun boleh.. macam kita buah lempeng tu.. jgn bubuh minyak byk..
PadamKalau apam panas-panas makan gitu saja tanpa kuah pun sedap...
BalasPadamwauuuu hebat lah akak buat...sedapnya terliur julia baca resepi tu...
BalasPadamfuhhh sedapnye
BalasPadamPak mertua kita suka apam bakar ni CH..Menantu diapun suka jugak hihi ....Cuma jarang buat jer. Dasar pemalas sungguh
BalasPadam