Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..
Hainom... nak habaq kat hang.. kuih onde-onde ungu tu hari CH regu kan dengan kuih keria ni Nom.. tidak lah celah gigi jer makan 2 biji onde-onde tu jer.. CH tambah dengan 2 biji seorang kuih keria ni ha .. ~__^
Resepi saya godek blog Madiha.. memang pakar buat kuih tradisional ni.. lagi satu yg sukanya.. sukatan guna cawan hehehe.. tak payah guna penimbangkan..
Mohon halal akak tempek resepi kat sini ye Madiha.. biasalah akak ni bukan rajin bebenor nak menulis balik resepi ni.
Kuih Keria Keledek Ungu
Resepi : MaDiHaA aka Ratna
Dicuba oleh : Cahayahidupku2569.blogspot.my
Bahan2
2 cawan keledek rebus yang siap dilecek halus (MaDiHaA guna keledek warna ungu gelap direbus dengan air & sedikit garam)
2/3 cawan tepong gandum
1/3 sudu kecil garam
Minyak masak utk menggoreng
Bahan salut
3 sudu besar gula pasir
1/3 cawan air
Cara menyediakan
1. Campurkan keledek lecek bersama garam & tepong gandum & uli sehingga rata.
2. Bahagikan doh kepada 2 bahagian. Ambil satu bahagian lalu digelek di atas papan pencanai menjadi bentuk silinder seperti keropok lekor tetapi bersaiz lebih besar anggaran berdiameter 2 inci.
3. Baringkan silinder tadi & potongkan kepada 8 bahagian. Buatkan bentuk lubang ditengah2 & bentukkan menjadi gegelang atau bentuk keria. Habiskan kesemuanya.
4. Panaskan minyak masak api sederhana lalu gorengkan keria sehingga masak kedua2 belah. Angkat & toskan.
5. Dalam kuali bersih yang lain, masukkan bahan salut & masak sehingga gula larut & menjadi pekat, berbuih2 & bertali2 apabila diangkat dengan sudip. Bila buih2 hampir hilang & pekat, masukkan kuih keria lalu dikacau rata tanpa berhenti. Bila semua kuih bersalut gula, kecilkan api dan terus balik2kan kuih sehingga air gula bersaka (mengeras) & bersalut dengan kuih tadi. Bila dah cukup kering & tiada lagi nampak berkilat, bolehlah tutupkan api & hidangkan.
Bila buat kuih keria ni.. teringat arwah mak.. suka sangat makan kuih keria ni..
Anak-anak saya pun suka juga.. mereka juga boleh terkenang arwah uwan nya.. kalau uwan suruh pergi kedai beli kuih.. mesti uwan suruh beli kuih keria ini mama.. kata Najeeha.. Mereka juga ada kenangan dengan uwan.. apatah lagi saya ni.. teringat-ingat kenangan itu.. Alfatihah untuk mak..
mak aih sedapnya.. lain dari yang lain πππ
BalasPadamsedpanyaaaaaaaaaaaaaa
BalasPadamsedap kuih keria....tapi tak pernah rasa kuih keria keledek
BalasPadamKAK SUKA KERIA KELEDEK TAPI YG XBERGULA...SEDAP TU
BalasPadamJarang jumpa keledek unggu skrg ni....biasa yg kaler oren/putih jerrr
BalasPadamCantik sebab natural colour bukan guna pewarna Yati
BalasPadamKakak suka keria tak kisahlah warna apa pun. Asal jgn hangus hihi...
Suka keria unggu kak yati sedapnya...itulah susah nk jumpa kaler tuu
BalasPadamwaaaa dana suke warna nya... cantik betul
BalasPadamdana tak penah bt keria kak heheheh... entahla kuih2 tradisional gini dana jrang sgt cuba
Sedapnya kak. Pernah sekali jer buat kuih keria ni.
BalasPadamDah lama tak jumpa keledek ungu ni yatie....kalau rebus gitu je pun sedap juga kan.Akak pun suka kuih keria tpi spt PI tak suka bergula.
BalasPadamBila tngk keledek ungu ni teringat peristiwa zaman budak2 dulu...ada cerita sebaliknya.
Dah lama tak jumpa keledek ungu ni yatie....kalau rebus gitu je pun sedap juga kan.Akak pun suka kuih keria tpi spt PI tak suka bergula.
BalasPadamBila tngk keledek ungu ni teringat peristiwa zaman budak2 dulu...ada cerita sebaliknya.
Fav keria
BalasPadamFav keria
BalasPadamKecik2 dulu saya panggil kuih tayar.
BalasPadamSuka kuih tayar.
Kuih feveret saya ni kak... sedapnya...
BalasPadamsedapnya... lama tak buat kuih ni... sira gula tu kekadang ok tapi ada jugak yg ko pulak, tu yg tak rajin nak buat kuih ni... tapi tang makan memang suka sangat!
BalasPadamsedapnya kak, lama tak makan keria
BalasPadamSedapnya..aduh terasa2 kemanisan keledek ungu..nyum
BalasPadamSedapnya..aduh terasa2 kemanisan keledek ungu..nyum
BalasPadamresepinya sama macam nk buat kuih cekmek molek..
BalasPadamboleh la buat dua dua sekali guna ubi ungu..
suka...suka..
favourite ni..
Assalamualaikum,
BalasPadamalahai...dap dap dap
tapi, bila masanya nak buat ni?
patutlah onde makan 2 bijik jer hari tu, ada tambahan kuih lain lagi rupanya. saya suka juga makan keria tp tak pernah makan selain yg keledekyg biasa tu.
BalasPadammacam mana check up akak semalam, ok?
sdapnya kuih keria.. time panas2 lagi lah...
BalasPadamALAHAI sedapnya
BalasPadamSedapnyaa nengok kuih keria tuh.. cam terasa2 jer lembutnya
BalasPadamLama nya tk buat keria ungu lagii
BalasPadamMesti trlebih sdp ni yatie
perghhh!! saduran gula dia mengancam kalbu CH, sedap kuih keria ni, kami kat utara panggil kuih gelang hihi :)
BalasPadamSalam Kak..baru nak muncul ni hah... wahhh peberet ni kuih keria, masa puasa ada buat tapi hangit skit.. hihi
BalasPadamWeyh....kita pun suka makan kuih keria ni tau. Cuma buat jer malas haha....
BalasPadamSo kira 4 ketul soranglah ek? Kalau mak ....bolehlah bertahan 1 jam haha...
Pernah jugak buat kuih keria ni CH tp satu masa dahulu lah hihi....Tp guna keledek kuning
Weyh....kita pun suka makan kuih keria ni tau. Cuma buat jer malas haha....
BalasPadamSo kira 4 ketul soranglah ek? Kalau mak ....bolehlah bertahan 1 jam haha...
Pernah jugak buat kuih keria ni CH tp satu masa dahulu lah hihi....Tp guna keledek kuning
mesti sedap ni
BalasPadamSedapnya kak. Favourite siqah ni kuih keria. Nyum nyum π
BalasPadamSaya pun suka juga kuih keria ni, CH. Bila baca tentang kuih keria yang famous kat Melaka, dan-dan tu rasa nak drive ke Melaka. Eheh, macam biasalah saya lagi rajin membeli daripada membuat!
BalasPadamTq sudi share resepi. Tgk kuih keria antarabangsa tu terliur tp jauh sangattt nye ponn π
BalasPadamhttp://ninafarhanawm.blogspot.my/?m=1