Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi di hari Jumaat yg penuh barokah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..
Dah lama saya tak cerita masak2 saya kanπ entah mengapa hari ini rajin pulak nak up entri yg baru saya masak petang semalam. Semalam kawan ofis saya ada bawa buah nangka.. kemain cantik isinya.. warna oren gitew.. pastu isinya tebal.. kekawan yg kat ofis sibuk kata sedap manis.. jadi saya minta sikit utk bawa balik kerana saya puasa semalam..
Mak dah senjakala kan nom.. kenalah kurangkan sikit mulut tu nak mengunyah jer ..ππ
Sebenarnya dah lama saya teringin nak buat bubur barli ni.. tu yg jadi resepi bubur barli dengan nangka ni.. ada orang regukan barli dengan jagung.. kita kasi tukar ini kali ππ
Jomlah intai resepi saya yg mudah ini..
RESEPI BUBUR BARLI NANGKA
Bahannya :-
- 1 cawan Barli
- 5 ulas nangka (potong dadu)
- 2 sudu besar sagu mata ikan(rendamkan)
- 3 sudu besar gula kasar
- 1 ketul gula melaka
-300ml santan pekat
-secubit garam
- 1 helai daun pandan
Caranya:-
1. Basuh barli dan rebus dengan 2 cawan air hingga lembut. CH guna periuk noxxa jer rebus. Tekan 20 minit high pressure. Tunggu hingga bunyi bif. Tutuplah dan angkat.
2. Kemudian dalam periuk yg lain didih kan santan bersama gula kasar,gula melaka, sagu dan nangka. CH lebur jer sekali.
3. Lepas tu baru masuk barli yg direbus tadi.. barli pun dah elok lembutkan.. kemudian masukan secubit garam dan daun pandan.
4. Perasa kemanisannya.. CH yg tukang rasa nabil.. boleh semangkuk merasa.. ok mama sesedap rasa katanya. π
Ini sudah semestinya mangkuk .. tuan blog hihihiπ special sikitkan.. saya ni kalau puasa suka sangat regukan dgn bubur.. buat jer bubur yg simple2 gini cukupkan..ππ
Ternyata memang sedap kekawan.. terasa manis nangka tu dan kenyal2 barli tu.. nangka tu kemain harum wangi.. nabil pun tergoda baunya bila saya masak tadi.. boleh menambah lagi semangkuk..π
Udah tinggal 2 beranak dialah teman berbuka saya.. encik suami gi ke Ipoh urusan kerjanya..
Selamat mencuba kekawanπππ
Barli pun boleh buat bubur ye yati..acik biasa buat air je.kalau nak buat bubur guna biji gandum.boleh ka cuba nanti.terima kasih yati kongsi resepi
BalasPadamYe boleh acik erna..
PadamSedap rasanya..
amboi sampai semangkuk dia rasa ye..mesti sedap tu, tengok pun dah terliur ni ha. tak pernah lagi buat bubur barli macam nih
BalasPadamNabil pun penggemar buburAA..
PadamTu yg boleh bertambah lagi semangkuk π
Amboiii sedapnya, jk dekat2 bawa mangkuk.. π
BalasPadamJiran sebelah pun tak dpt rasa UA..
PadamPunya anak beranak dah bedal..
Semalam en suami bawa balik jagung banyak..
Nak buat bubur juga bagi jiran sebelah..
Akak xpernah lagi mkn bubur barli dan xtau pun boleh buat bubur...taunya air barli je.
BalasPadamNak try juga buat bubur nanti tapi regu kan dgn lain boleh kan ti? Sebab akak sekeluarga tak suka nangka.
Tak nak regu apa2 pun boleh jer kak.
PadamBuat jer bubur barli..
Kalau akak regu dgn pisang pun sedap juga tu..
Tak pernah try lagi bubur barli ni... First time dengar...hehehehe
BalasPadamHamboii kemain sedap bau eh smp ke sini ha, tapi den ni kalo nangka tu lebih suka dimakan begitu saja, Oo..gardenia, eh ternyanyi plak
BalasPadamwah kemain sedap tu kak
BalasPadamWow sedap tu.. Bubur butir nangka je pnah buat tp bukan ade pun nangkanya. Hehe
BalasPadamJmput folo google acc. Dh folo.. Tq ya
Nampak sedap.
BalasPadamKebetulan ada sebiji buah nangka tengah masak
bolehlah mintak pn is3 cuba try buat.
TQ share resepi akak. Tetiba perut pun berdangdut kan.
BalasPadamHD kata kat negaranya barli buat bubur; makan bubur barli. Saya ni rasa pelik pula sebab setahu saya kita selalu minum air barli. Bubur barli tak pernah pulak dengar. Rupa-rupanya boleh juga diregu dengan jagung atau nangka ya, CH.
BalasPadamamboi sedapnya...dulu mak selalui buat bubur ni...
BalasPadamHi, I came across your blog and I enjoyed reading your amazing stories. Interested to collaborate? Email me at nurul.aini@my.zalora.com I couldn't find your email so I am leaving a comment to u. Hope to hear soon. Thanks! Ps: this is NOT a spam yah haha :)
BalasPadamnangka kalau dibuat bubur memang sedap, terangkat
BalasPadamHihii.... ada org tu tak sedo sedo pulak dah senjakala Ti, asyik nak mengunyah je kejenya...adoiyaiii
BalasPadamNangka mmg sedap bila dijadikan dessert. Teringat dulu dulu masa keja makan dekat restoren Thai dessert dia nangka dengan santan pastu adalah biji sengkuang salut jelly tu Ti...Tulah pertama kali den makan dessert rare mcm tu kalau tidak memanjang makan lengkong hihi..
adoi terliur juga tau..hehehe sedap sekali nampaknya tu
BalasPadamAssalamualaikum....sedapnya...first time dengar bubur barli nangka..
BalasPadamJemput baca cara saya menangani masalah asthma yang saya hadapi
Nampak sedap n menyelerakan..
BalasPadamkebetulan ada kelapa lebih.. barli ja ada..
BalasPadamMana tau boleh buat bubur..
Boleh jugak merasa menu baru.
Thanks share menu yg bermanfaat niπππ