Ini gara-gara tergoda tengok masakan blog Mamamadiha aka kak ratna masak ikan gerang asam.. tengok kuah pekat semacam mesti sedap punya ... so ini projek masak-masak kat kampung juga lah ni.. memang sedap kekawan .... kuah pekat likat gitu ... dapat 5 bintang saya masak ni oleh abang ipar saya hahaha...
Ikan Siakap Gerang Asam |
Cerita banyak pun tak guna... jom kita tengok resepi... saya mohon share resepi ye Kak Ratna... saya panjangkan resepi orang terdahulu ye... moga dihalalkan ye..
RESEPI IKAN SIAKAP GERANG ASAM
Bahannya :-
- 175ml minyak masak
- 0.5 liter air
- 35 gram asam jawa (bancuh dengan sedikit air)
- 1 ekor ikan Siakap (potong 4)
- 3 tangkai daun kesum
- 1 kuntum bunga kantan
- 2 sudu teh gula
- 1 kiub ikan bilis
Bahan kisar halus :
- 25 tangkai cili kering
- 6 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 7 biji buah keras
- 2cm kunyit hidup
- 2.5cm lengkuas
- 4 batang serai
- 1.5 sudu teh belacan
Caranya:-
- Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar halus sehingga wangi
- Masukan air asam dan biarkan bahan-bahan tersebut mendidih
- Selepas itu masukan daun kesum dan bunga kantan dan renih selama 8 mint
- Besarkan api dan masukkan perasa serta ikan. Biarkannya sehingga ikan masak.
- Tutup api dapur setelah kepekatan kuah memenuhu citarasa masing-masing.
- Siap untuk dihidang.
"SELAMAT MENCUBA"
Sedap tuh...
BalasPadamSedap Gee.. cubalah ;-)
Padamsalam kenal n follow ye =)
BalasPadamTerima kasih emaa follow akak ;-)
Padam