Salam petang yg ceria kekawan :)
Sebenarnya ikan cencaru ni saya nak masak macam solok lada yg di buat oleh blogger Kak Rose dari Blog My Kuali tu, dah siap belah belakang ikan tu , suruh adik yg tukang siang tu.. malangnya saya terlupa nak beli kelapa.. dah lah itu bahan utamanya.. jadi nak ke kedai dalam weekdays .. memang lah malas nak singgah sebab nak terus cepat sampai rumah nak masak.. maka jadilah lauk ini , ikan cencaru masak kicap.. ~__^.
Lama dah tak masak kicap ikan, jadi bila saya masak ni bertambah-tambah anak-anak makan.. Nabil masih berpantang lagi.. saya goreng kan ikan tenggiri utknya..
Resepi versi ikan cencaru masak kicap ni memang mudah kekawan.. Janji anak2 kenyang dan sedap kata mereka..
RESEPI IKAN CENCARU MASAK KICAP
Bahannya :
- 2 ekor ikan cencaru sederhana besar dikerat dua.
- 1 biji bawang besar - dihiris sedang
- 2 ulas bawang putih - dihiris
- 1 inci halia - dihiris
- Herba 4 sekawan, 1 bunga lawang, 2 pegaga, 1/2 kayu manis dan 2 bunga cengkih
- 2 biji cili hijau dikerat 4
- 1 biji tomato di kerat 6
- 1 cekak sohuun - direndam
- 2 sudu besar kicap pekat
- 2 sudu besar kicap lemak manis
- 1/2 cawan air
- Garam secukup rasa
Caranya :-
- Garam dan kunyitkan ikan, kemudian goreng sehingga masak, angkat dan ketepikan.
- Menggunakan minyak sama, kurangkan sikit minyak tu , tumis bahan hiris, herba 4 sekawan, cili hijau, apabila semua telah sedikit layu, angkat, ketepikan.
- Lepas tu masukan air, kicap pekat dan lemak manis, didihkan air, letak sohuun pulak, apabila sohuun separuh kembang, masukan tomato dan garam.
- Kemudian masukan bahan tumis tadi dan ikan goreng tadi. Gaul mesra semua sehingga merisa kedalam ikan.
- Angkat dan siap utk dihidang.
Yg sebenarnya air tangan ibu yg buat sedap. Masak apa saja pun sedap
BalasPadamAduhai sedapnya...kalau SA kan masak kicap ikan letak sos tomato dan sos cili skit...sedap..
BalasPadamKak ni kalau PC kan...makan memang bertambah...
BalasPadamlama gak tak ikan goreng kicap ni yumyum
BalasPadamBoleh try nanti ni...
BalasPadamBiasanyer kalu cencaru bunda selalu goreng sumbat belakang atau goreng buat masak asam atau taucu...
Saya sukalah lauk simple macam masak kicap ni. Kalau saya even telur masak kicap pun saya makan dengan penuh berselera ^_^
BalasPadamOo... lain kali kakak cuba letak suhoon macam Yati ni
BalasPadamBiasa kakak tak letak.
arwah mak nekcik pun selalu memperbagaikan cara masak ikan cencaru..sebab katanya ikan ni kurang rasa..selalunya di goreng kunyit dulu..baru dimasak kicap atau asam..senang makan tak banyak tulang
BalasPadamdah lama xmerasa masak kicap ikan cencaru ni, berpantang juga mcm nabil heh..heh...
BalasPadamcampur dengan soun ya...selalu campur dalam sayur je
BalasPadammeriahnya lauk CH, suami ana suka ikan cencaru ni, ana je macam kurang sikit sebab masa dalam pantang ni lah menu yang mak bagi selama 40 hari tu hari-hari cencaru...kadang2 je dapat tukar ikan lain hihi :)
BalasPadamSedap ni.
BalasPadamLama betul saya tak masak kicap style bersoo oon dan potong bwng baji2 mcm ni. Tp kami buat dgn kentang je.. tak bubuh ikan. Next time boleh la cuba resepi Nur ni. Tq.
wah...kena suruh isteri masak
BalasPadamMs kecik mama sy slalu msk lauk ni hari2 mkn xjemu
BalasPadamIkan caru ni kalau kita beli mmg tak pernah siat kulit CH... keras gitu jerlah hihi...
BalasPadamMasak kicap mmg faveret seisi rumah cuma tulah .....naik jemu tukang masaknya haha
masak kicap fav anak sulung kaknoor sbb dia memang tak suka pedas
BalasPadamanak2 lain semua nya suka pedas yatie, bila dia tengok ni mesti suka bangat ni
Xde kicap pekat blh x...pke kicap mnis je..
BalasPadamUlasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.
BalasPadam