Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 8 September 2016

Jom terai wehhhh.. Sabun Basuh JOY.. perangkap nyamuk AEDES..

Salam petang yg ceria kekawan ;)
Baru boleh nak menyapa blog ni hainom oiiii... hakak pun sama exam UPSR tu yg sunyi sepi senyap membisu πŸ˜†πŸ˜†πŸ˜…πŸ˜… : D
Jap lagi ke esok ke.. kita BW kekawan semua ye.. rindu nak keluar BW ni..
Sebelum tu baca tips dibawah ye..

Dr Md Amir Abdullah:
_Assalamualaikum semuo sahabat2 surau._
_Ni ada sikit panduan nk bunuh nyamok. Skrg sibuk plak lopeh dengi nyamok dh tukar namo ko Zika plak..._

Panduan membunuh nyamuk boleh guna Sabun basuh Joy...
sabun joy akan menarik nyamuk jika campuran sabun & air ialah 1:1...
Klu cecair terlalu pekat atau cair tidak dpt menarik nyamuk...
Nyamuk akan 'minum' cecair dr pinggan atau bekas plastik dan akan mati dlm campuran sabun..
Kadangkala nyamuk yg kekenyangan darah pun akan didapati perutnya pecah ...
Tuangkan campuran joy & air ke dalam bekas yg dalamnya 1 cm & diletakkan di tempat yg gelap..
Cth dibawah almari kasut... Pastikan tiada kucing boleh dekat dgn campuran tersebut & minum dari situ..
Pada esok paginya bolehlah dilihat jika ada nyamuk yg mati dlm cecair joy itu... Cecair joy tu boleh diguna semula & sekiranya cecair bertukar pekat atau menjadi kering, bolehlah ditambah sedikit air, cuma pastikan campuran sabun tadi tidaklah terlalu cair.


p/s: terai la jgn baco yo, ponting nih
Sumber : WhatApps

22 ulasan:

  1. uih..ni rasa nak mencuba ni...jimat beli ridsect...

    BalasPadam
  2. Bagus juga idea ni Yati
    Murah aje dan bau pun wangi :)

    BalasPadam
  3. Kat rumah ada kucing...tak pakai Joy..pakai Sunlight boleh tak...hehe

    BalasPadam
  4. oh 1st time dgr...bole la kalo nk try kn

    BalasPadam
  5. Singgah petang...
    menarik ni..nak cuba laaaa

    BalasPadam
  6. nk try jgk lah kak...kene try la beli joy sbb kt umah pakai sunlight

    BalasPadam
  7. selain dari sabun Joy boleh guna tak ? macam boleh je.. tak pe.. malam ni Cik Mimi todw luar, nak buek eksperimen

    BalasPadam
  8. MENARIK ADA JUGA BC DOK IRAL KAT FB LA NI .....

    BalasPadam
  9. mesti sabun joy je eh? haha.. sabun lain xleh ke??

    BalasPadam
  10. Oh gitu boleh cuba ni....sabun lain boleh kut noh..sabun bsuh pggn pun kna tgok tanda halalnya...
    Klu rajin check kbykkn nya mmg takde tnda halal..ramai yg tak perasan ni..main beli jer..,

    Ok nti boleh cuba tq yati

    BalasPadam
  11. musim nyamuk skrg ni kene byk usaha nak perangi nyamuk..huhuh

    BalasPadam
  12. Ada terbaca kat fb, bagus utk kita cuba ni

    BalasPadam
  13. ooo bagus ni....boleh la cuba nnti....

    BalasPadam
  14. uuuih kak menariknya.. elok ni buat kat rumah. nak try nanti kat rumah nenek.. dala dekat ngan hutan. tempat nyamok je sokmo..

    BalasPadam
  15. idea bagus ni, tak payah guna spray. tapi saya ada masalah lah kalau guna letak dalam piring gitu, anak kecik tu suka dok usik2 nanti.

    BalasPadam
  16. Tulah...geng WA mak pun ada bagi tips ni jugak. Nampaknya nak kena beli Joylah kalau cenggini. Maklumlah selalu pakai sabun basuh pinggan cap tesco hihi

    BalasPadam
  17. Tulah...geng WA mak pun ada bagi tips ni jugak. Nampaknya nak kena beli Joylah kalau cenggini. Maklumlah selalu pakai sabun basuh pinggan cap tesco hihi

    BalasPadam
  18. Minggu lepas ade t'baca kat FB tp xsmpt lagi nak try.... brand joy ni mmg pekat,best guna...;-)

    BalasPadam
  19. guna jenama lain boleh ke?
    mentang2lah jenama joy tengah popular kat tv kan..hehehe

    BalasPadam
  20. Ridsert 2 kadang tipu jgak..nyamuk cma lari jew..x mati pun..pastu datang blik..nk try sabun joy plak la..

    BalasPadam
  21. Ridsert 2 kadang tipu jgak..nyamuk cma lari jew..x mati pun..pastu datang blik..nk try sabun joy plak la..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)