Sudah sarapan pagi? saya dan keluarga pagi ni sarapan pagi dengan Lempeng Nasi, tersangatlah yummy... Nabil beriya tambah siap bagi tahu "esok mama buat lagi macam ni ye, sama dengan ikan ni"..Saya regukan bersama sambil tumis ikan sardin... en suami tak makan ikan sardin so saya buatkan sambal tumis ikan bilis.
Resipi ni saya ambil dari blog Hanamemories disini Lempeng Nasi, saya suka selongkar blog Hana ni macam2 ada :)) Hana kalau dengar bunyi kruk kruk macam kucing menyelongkar tu.. akak la ye :) jangan halau tau.. buat tak tau jer... hahaha...
Lempeng nasi ni sangat lembut, memang kena masak dengan api yang sangat kecil dan masa nak terbalikan dia kena berhati-hati, kalau tidak dia patah (hehehe saya dah kena la tu sebab tu bagi tahu). Saya buat lempeng nasi ni petang semalam, bila tengok nasi sejuk tu ada lagi, elok-elok jer 2 cawan, tu yang saya buat, aduan lempeng ni dapat dalam 10 keping rasanya. Saya boleh simpan pula untuk sarapan pagi, lempengnya masih lembut dan yummy sekali...
Sarapan pagi Lempeng Nasi yang yummy |
KaK Nabilah jadi modelnya... kita minum dulu hehe |
LEMPENG NASI
·
2 cawan nasi sejuk (nasi semalam)
·
3 cawan air
·
1 1/4 cawan tepung gandum
·
Garam secukup rasa
·
2 camca besar minyak masak @ minyak
zaitun
·
Kuah kari atau sambal tumis sebagai
pencicah
Cara-cara
1. Kisar nasi tadi bersama air,
kemudian masukkan tepung, garam secukup rasa dan minyak masak,
kisar lagi
hingga rata dan sebati.
2. Tuang dalam bekas dan biarkan sekejap.
3. Panaskan non-stick pan, lenser
dengan sedikit minyak. Ambil 1/3 cawan adunan lempeng,
tuang ditengah2 pan,
tuang perlahan dan biar ia merata sendiri. Masak dengan api sederhana
hingga
permukaan lempeng nampak pucat dan berlobang2.
4. Berhati2 terbalikkan dan masak sekejap lagi
hingga perang keemasan. Angkat dan laku kaedah sama untuk baki adunan, hingga siap.
5. Hidangkan bersama kuah kari atau sambal tumis.
Marilah mencuba ... ^__^
Wah sngnya! Harus dicuba kalau ada nasi lebih ni. :D
BalasPadamCuba As, jgn tak cuba ehe.. senang kan :))
Padamdulu2 nenek selalu buat lempeng.tapi saya tak reti..tq share ye
BalasPadamLembut lempeng nasi Mama Amana, kalau ada anak kecil yg umur 10 bulan ke, boleh masak lempeng ni bagi makan..
Padammcm best je kak..nk try la..hehe..sy follow ek..;p
BalasPadamCubalah memang best.. tq follow akak.. nanti akak follow insanu ye :D
Padam