RESIPI PAPRIK
Bahan-bahannya:-250 gram daging (rebus)
250 gram udang
1/2 batang lobak merah
200 gram bunga kobis
1/2 peket jagung muda
2 biji tomato
5 batang kacang panjang
2 ulas bawang putih (ditumbuk)
1/2 halia (ditumbuk)
1 biji bawang besar (dihiris)
1 sudu besar kicap pekat
2 sudu besar kicap cair
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar cili kisar
2 sudu besar sos tomato
2 sudu besar kicap manis
2 helai daun limau purut
1 batang serai
Garam secukup rasa
1 sudu kecil tepung jagung
Cara-caranya :-
1) Tumis bahan tumbuk dan dihiris sehingga kekuningan.
2) Kemudian masuk kan cili kisar masak sehingga bau wangi .
3) Selepas itu masukan kicap pekat, kicap cair, sos tiram sos tomato,kicap manis dan biarkan sebentar.
4) Kemudian tuang sedikit air rebusan daging tadi bersama daging dan udang, masukan pula sayuran bunga kobis, lobak, jagung muda, kacang panjang dan tomato.
5) Selepas itu masukan serai yang dititik dan daun limau yang dihiris serta masuk garam secukup rasa.
6) Akhir sekali bancuh tepung jagung bersama sedikit air kemudian masukan kedalam masakan tadi untuk memekat kuahnya. Biarkan mendidih sekejap.
7) Siap untuk dihidang
OK gak sesekali masak paprik kan... selalunya saya makan kat kedai... tapi tak tahu nak buat sendiri
BalasPadamIni kali pertama akak buat MP.. cubalah senang aje tu :D
Padam