Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 14 Januari 2013

Apa yang mak saya rindu.... di Bandung :D

Pada cuti bulan Disember 2012 yg lalu kakak saya bawa mak jejalan pergi Jakarta dan Bandung, kebetulan abang ipar saya ada belajar di sana selama 1 tahun untuk polis Malaysia... kakak saya tak ikut abang ipar sebab anak2 masih sekolah dan susah nak buat pindah sekolah lagi pun hanya setahun.. pejam celik dah habis setahun kan...

Seramai 3 keluarga yg ikut.. saya tak pergi sebab ikut trip belah en suami ke utara pada cuti sekolah tu :D

Sejuk sungguh di sini kata mak... macam pergi cameroon
highland jer :)

Di tugu pahlawan mereka :D

Naik bas polisi disana utk berjalan2 :)

Di Pasar Baru Bandung... dah keliru mana
satu nak beli...

Makan time... hahaha nasi bungkus jer...

Dalam banyak-banyak tempat yang emak lawati ... yg mak rindu adalah sambal hijau... hahaha
sampai sekarang boleh rindu dgn sambal hijau , sehingga adik saya kena google cari resepi macamana nak buat sambal hijau ni :D

Sambal Hijau
mula-mula kukus bahan-bahannya

kemudian ditumbuk

goreng ikan bilis yang di tumbuk sedikit

Kemudian goreng cili yang telah ditumbuk tu...
Saya yang kali pertama makan pun dah tergoda... memang sedap sambal hijau ni...
Jom kita tengok resepi sambal hijau yang sedap dan membuat emak saya rindu hehehhe :D

RESEPI SAMBAL HIJAU INDONESIA


Bahan-bahanya :-
  • 20 biji cili api (terpulang kalau nak pedas tambah lagi... pastu pilih yg warna hijau jer tau )*
  • 5 biji cili hijau*
  • 7 biji bawang merah* (dikukus)
  • Semangkuk kecil ikan bilis (ditumbuk sedikit aje, jgn lumat sangat)
  • garam secukup rasa
  • Minyak 3 sudu besar 

Cara-caranya :-

  1. Mula-mula kukus bahan yang bertanda *, kemudian tumbuk sedikit jgn lumat sangat bersama garam.
  2. Kemudian panaskan minyak dan goreng ikan bilis tadi sehingga sedikit garing.
  3. Selepas itu masukan cili yg telah ditumbuk tadi.
  4. Kemudian goreng sehingga naik bau wangi.. rasa sama ada garam cukup rasa ke tidak... tambah garam jika perlu.
  5. Siap untuk dihidangkan :D

25 ulasan:

  1. sedapnya sambal tu i lkeeeee selalu akak buat jugak sambal cam gini memang larissss nasi heee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye lah kak noor memang laris nasi... bertambah-tambah pulak tu :D

      Padam
  2. nyum..nyum..tgk pun dah terliur Kak...hehe.sedap nya..
    Ada juga plan nak jalan2 kesana.. InsyaAllah suatu hari nti..:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mak akak kata Atie... sambal ni jer yang kena dengan tekak mak.. yang lain tak ngam langsung hehehe :D

      Pegi lah time tiket air asia tengah free sit Atie :)

      Padam
  3. buAT SY TERLIUR SEYES X PRNAH BUAT SAMBAL HIJAU MCM NI.. KENE KUKUS DULU YER...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Akak pun tak pernah buat Masya... ini merasa pun adik akak yg buat masa akak balik kg tu ari... memang sedap rupanya sambal hijau ni :D

      Padam
  4. sedapnya....sambal hijau tu....nak cubalah nanti......

    BalasPadam
  5. Suka mkn smbl hijau..mkn pulak dgn nasi panas perghh mmg bertambah2 mkn :D

    BalasPadam
    Balasan
    1. Memang pergghhhh sedapnya sambal hijau ni RH :D

      Padam
  6. nampak sgt menyelerakan... nanti boleh cuba :)
    mesti sedap sgt hingga mak mengidam :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha Nur... banyak2 makanan itu yg mak akak teringin :))

      Padam
  7. bestnya shopping kt bandung,,,mesti byk yg akak borong..hihi

    kak..QH nk amik yer resepi sambal hijau ni...tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. Pergi beg 1 QH... balik beg dah beranak 4 hahaha :D

      Ok QH... cuba rasa pulak :D

      Padam
  8. senang jer nak buat dia kan..pekena dengan nasi panas ni memang melayang diet semua..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Kalau diet nasi memang melayang-layang Zulaika.. pekena nasi panas pulak tu :D

      Padam
  9. mesti terangkat kat bila makan sambal hijau tuh...:)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di sana popular dengan sambal hijau ni PM... macam di Malaysia popular sambal belacan gitu :D

      Padam
  10. mak Nur pun ada pergi Bandung, katanya sambal hijau memang sedap...

    BalasPadam
  11. owh ..sambal hijua ni asal dr bandung,ye..sy selalu masak sambal hijau ni..tp campur telur sikit..mmg perghhh!!!salam kenal,ye..jmput follow kmbali :)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Wah.. resepi baru.. tambah telur ye.. nanti nak cubalak letak telur :D

      Padam
  12. btl la akak..byk2 mknn kt sana, yg plg sy teringat ialah sambal hijau..hari ni pose..tringin nk mkn sambal ni wat bbuka..

    BalasPadam
  13. Sedap nie..mkn ngan ns pns n ikn@aym grg..perghh mmg abs ns semangkuk..sblm test buat tp xtau plak kna ltk bilis..kli ni test lg..mst terangkat mgkuk ns tmbh..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)