Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 18 Januari 2013

TEMPOYAK IKAN SIAKAP DGN PERIA ^__^

Ada orang tak suka peria sebab rasanya yg pahit kan... tapi saya dengan en suami suka sangat dengan peria... peria ni kalau kena gaya utk menghilangkan pahitnya.. jadi sedaplah dia... (nanti saya bagi tips ye )Sebelum ni saya hanya masak tempoyak ikan terubuk ajer.. hari ni cubalah pula dengan ikan siakap.. memang tak sia-sia percubaan saya.. memang sedap.. isi ikan siakap ni kan lembut dan halus.. jadi lawan dengan tempoyak serupa macam ikan patin lah pulak...


Jom kita semak resepi yg mudah jer... kalau org dah profesional .. petik jari jer buatkan.. saya pun terkial-kial juga bila memasak ni :D

RESEPI TEMPOYAK IKAN SIAKAP DNG PERIA
Bahan-bahan :-
  • 1 ekor ikan siakap yg sederhana (potong pada 3 bhgn)
  • 3 biji peria (dipotong nipis)
  • 15 biji cili api*
  • 1/2 inci kunyit hidup*
  • 3 biji bawang besar* (dikisar)
  • 4 sudu besar tempoyak
  • 1 helai daun kunyit
  • 1 batang serai
  • garam secukup rasa
  • 1 cawan air
Caranya:-
  1. Masuk air kedalam periuk bersama bahan kisar dan tempoyak.
  2. Kacau bahan tersebut hingga sebati, kemudian masukan ikan dan peria.Rasakan garamnya.
  3. Bila dah mendidih masukan daun kunyit dan serai.
  4. Jika hendak berkuah boleh ditambah airnya.
  5. Siap utk dihidang.
(Tips utk peria tidak pahit atau menghilangkan pahit peria... potong peria nipis-nipis kemudian rendam peria tersebut bersama dengan 3 sudu besar garam.. kemudian ramas-ramas.. dan rendam peria tersebut selama 3 jam.. bila nak bilas ramas-ramas lagi peria tu.. dan cuci sambil meramas2 peria itu... in shaa Allah hilanglah pahit peria itu)




12 ulasan:

  1. assalam ..
    singgah petang cni n folowed..
    tgk gambar pun dah terliur je..x sabar nak msk sndr..hurmm..tip utk peria tu sama ngan tip arwah mak bg..*-*

    BalasPadam
    Balasan
    1. Terima kasih follow akak....
      Tips tu pun dari mak akak ieja ;-)

      Padam
  2. saya pun suka mkn peria. biasanya sblm masak rendam dulu dalam air garam

    BalasPadam
    Balasan
    1. Selalu org buat mcm tu kan... rendam dgn air garam ;-)

      Padam
  3. salam kak yati....
    nampak sedap...je...peria yan suka...tapi tempoyak yan tak makan...

    BalasPadam
  4. Salam kenalan kak yati...
    sedap!!,asz mmg suke lauk nie....mkn tuk 2nd day pun lg tmbh sedap...;))

    BalasPadam
    Balasan
    1. kalau di perangat hingga 2nd day Memang Sedap asmah... tapi yg ni tak sempat 2nd day dah habis ;-)

      Terima kasih singgah Dan salam kenal .. nanti akak singgah blog As ye ;D

      Padam
  5. sedapnya makan ngan nasi panas2..salam singgah =)

    BalasPadam
    Balasan
    1. Ye Emaa .. bertambah2 akak mkn... ;)
      Terima kasih Sufi singgah nanti akak singgah blog Emaa ye :D

      Padam
  6. menarik dan tertarik...lagi2 makan dgn ikan kering, sambal belacam dan ulam2an..huh satu pinggan tak cukup..
    lama tak makan lemak..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Menarik tertarik kebabommm Sal.. tambah dgn regu yg Sal kata tu.. lg mengancam...
      nape lama tak mkn lemak.. diet ye :D

      Padam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)