Assalamualaikum kekawan... ceria & sihat selalu :)
Saya nak buat entry pada hari sabtu baru ni masa buat breakfast pagi tu, tapi bila nak upload gambar tak lepas-lepas juga, tu yg tak gemar sgt guna handphone ... payah bebenor nak upload gambar...
Dah lama saya teringin nak makan apam goreng sambal ni bila adik saya upload gambar di FB yg dia beli disekolah rendah anaknya tapi guna roti arab... tak original bagi saya... nostalgia sungguh dengan apam goreng ni masa saya sekolah rendah darjah 1 pada tahun 1976, apam goreng nenek ni memang terkenal, dengan harga 10sen jer satu apam tu lepas tu letak ikan bilis di atasnya... kekadang bila sampai turn saya apam goreng ni dah habis huhuhu ...
Saya buat dua versi sambal, satu sambal ikan bilis dan satu lagi sambal sardin... en suami tak makan, makanan dalam tin, dia kata dah jemu masa belayar dulu.. tekak dah tak terima katanya hehehe... semestinya sambal ni utk saya empat beranak...
Tak sangka semua orang suka apam goreng sambal ni... nabil habis 2 keping, kak Najeeha 1 1/2 keping, kak Nabilah pun 1 1/2 keping juga... en suami yg beriya makan habis sampai 3 keping pergghhh sedap katanya... memang mengenyangkan katanya... konon nak suruh saya buat nasi goreng takut tak kenyang, lepas tu cancel hahaha...
Masih lagi saya menggunakan pemanggang ajaib yg seberba guna ni.. sekejap jer masak apam ni tau... pukul 8am semua dah terhidang diatas meja...
Jom cuba kekawan, saya ambil resepi ni dari sini apam-goreng-sweet-memories terima kasih banyak ye Sweet Memories..
Biasalah saya ni kan ada jer yg diubah sikit untuk memenuhi tekak kami sekeluarga...
Bahannya :-
- 500 grm tepung gandum
- 1 1/2 cawan gula
- 3 1/2 cawan air
- 1/2 peket yis mauripan
- secubit garam halus
Caranya:-
- Masuk semua bahan diatas, gaulkan sekata, kemudian baru dituang air sedikit-sedikit kacau bahan tersebut sehingga tidak berketul.
- Perap adunan tadi selama 1 jam.
- Apabila adunan dah elok naik kembang, panaskan pemanggang, layerkan dgn sedikit minyak.
- Kemudian sendukan adunan kedalam pemanggang dan tutup
- Apabila dah lima minit, terbalikan apam tadi, tutup semula.
- Ulang sehingga bahan habis.
- Siap dimakan bersama sambal ikan bilis @ sambal sardin.
wahhh! sedapppnya apam goreng ni.. tak pernah buat lagi kak....:)
BalasPadamnampka sedap tu yatie,mmg sesuai untuk breakfast gamaknya..kenyang pon ye juga kan,simple dan senang juga caranya..ermm kena cuba ni :)
BalasPadamthanks yatie for sharing this recipe
wahhhh pekena dgn sambal bilis lak tu....
BalasPadamKakak rasa dah berpuluh tahun kakak tak makan apam goreng ni Yati. Teringat dulu masa kakak kecik allayarhamah mak kakak pun selelu buat tapi ta adalah pemanggang ajaib macam Yati tu. Teringin pulak kakak jadinya. Nantilah kalau ada masa kakak pulak buat..
BalasPadamAmboi anakanda Nabil makan kalah kakak-kakak ye:) Sedap kan...
Guna kuali biasa pun boleh jugak kakzakie, pastu tutup dgn tudung periuk atasnya ;)
Padamalamak mesti cubani... saya suka resipi ringkas dan tentulah anak2 suka gamaknyer sebab bercicah2 gini.. kalau lempeng diaorang suka tentu apamni pun diaorang suka..
BalasPadambiasa makan kat kelantan tp versi plain ja..takde sambal...
BalasPadamMemang nampak sedap dan mnyelerakan ...boleh cuba buat jgk ni...
BalasPadamsedap nie......mak suka buat apam nie....masa yan kecil2 dulu buat bekal kesekolah.....
BalasPadamYatie..acik tak pernah buat dan makan..biasanya acik kukus je
BalasPadamCuba pulak versi goreng acik erna, suruh hero bongsu buat, hero acik tu rajin masak ;)
PadamCh...pak mertua okje suka ni tau....dah 2 kali dia sebut masa dtg hari tu....hehe...menantu di buat bodoh je hehe...
BalasPadamwah....sedapnya ;)
BalasPadamis datang folow sini no.200... alhamdulillah... salam ukhwah (^___^)
tak pernah lagi makan apam goreng ni. sgt menarik utk dicuba… thanks kak, resepi harus cuba ni :)
BalasPadamhi kakak...wahhh...mcm menarik jeee...lom pernah mkn apam goreng...bleh cuba try test nieee...pan ajaib pon dah ade...hehehe...
BalasPadameza dah follow akak, #201 :)