Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 20 Januari 2014

APAM GORENG ...emmm dapnya ;)


Assalamualaikum kekawan... ceria & sihat selalu :)

Saya nak buat entry pada hari sabtu baru ni masa buat breakfast pagi tu, tapi bila nak upload gambar tak lepas-lepas juga, tu yg tak gemar sgt guna handphone ... payah bebenor nak upload gambar...

Dah lama saya teringin nak makan apam goreng sambal ni bila adik saya upload gambar di FB yg dia beli disekolah rendah anaknya tapi guna roti arab... tak original bagi saya... nostalgia sungguh dengan apam goreng ni masa saya sekolah rendah darjah 1 pada tahun 1976, apam goreng nenek ni memang terkenal, dengan harga 10sen jer satu apam tu lepas tu letak ikan bilis di atasnya... kekadang bila sampai turn saya apam goreng ni dah habis huhuhu ...


Saya buat dua versi sambal, satu sambal ikan bilis dan satu lagi sambal sardin... en suami tak makan, makanan dalam tin, dia kata dah jemu masa belayar dulu.. tekak dah tak terima katanya hehehe... semestinya sambal ni utk saya empat beranak...


Tak sangka semua orang suka apam goreng sambal ni... nabil habis 2 keping, kak Najeeha 1 1/2 keping, kak Nabilah pun 1 1/2 keping juga... en suami yg beriya makan habis sampai 3 keping pergghhh sedap katanya... memang mengenyangkan katanya... konon nak suruh saya buat nasi goreng takut tak kenyang, lepas tu cancel hahaha...



Masih lagi saya menggunakan pemanggang ajaib yg seberba guna ni.. sekejap jer masak apam ni tau... pukul 8am semua dah terhidang diatas meja...

Jom cuba kekawan, saya ambil resepi ni dari sini apam-goreng-sweet-memories terima kasih banyak ye Sweet Memories..
Biasalah saya ni kan ada jer yg diubah sikit untuk memenuhi tekak kami sekeluarga...


RESEPI APAM GORENG
Bahannya :-


  • 500 grm tepung gandum
  • 1 1/2 cawan gula
  • 3 1/2 cawan air
  • 1/2 peket yis mauripan
  • secubit garam halus
Caranya:-
  1. Masuk semua bahan diatas, gaulkan sekata, kemudian baru dituang air sedikit-sedikit kacau bahan tersebut sehingga tidak berketul.
  2. Perap adunan tadi selama 1 jam.
  3. Apabila adunan dah elok naik kembang, panaskan pemanggang, layerkan  dgn sedikit minyak.
  4. Kemudian sendukan adunan kedalam pemanggang dan tutup
  5. Apabila dah lima minit, terbalikan apam tadi, tutup semula.
  6. Ulang sehingga bahan habis.
  7. Siap dimakan bersama sambal ikan bilis @ sambal sardin.

15 ulasan:

  1. wahhh! sedapppnya apam goreng ni.. tak pernah buat lagi kak....:)

    BalasPadam
  2. nampka sedap tu yatie,mmg sesuai untuk breakfast gamaknya..kenyang pon ye juga kan,simple dan senang juga caranya..ermm kena cuba ni :)
    thanks yatie for sharing this recipe

    BalasPadam
  3. wahhhh pekena dgn sambal bilis lak tu....

    BalasPadam
  4. Kakak rasa dah berpuluh tahun kakak tak makan apam goreng ni Yati. Teringat dulu masa kakak kecik allayarhamah mak kakak pun selelu buat tapi ta adalah pemanggang ajaib macam Yati tu. Teringin pulak kakak jadinya. Nantilah kalau ada masa kakak pulak buat..

    Amboi anakanda Nabil makan kalah kakak-kakak ye:) Sedap kan...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Guna kuali biasa pun boleh jugak kakzakie, pastu tutup dgn tudung periuk atasnya ;)

      Padam
  5. alamak mesti cubani... saya suka resipi ringkas dan tentulah anak2 suka gamaknyer sebab bercicah2 gini.. kalau lempeng diaorang suka tentu apamni pun diaorang suka..

    BalasPadam
  6. biasa makan kat kelantan tp versi plain ja..takde sambal...

    BalasPadam
  7. Memang nampak sedap dan mnyelerakan ...boleh cuba buat jgk ni...

    BalasPadam
  8. sedap nie......mak suka buat apam nie....masa yan kecil2 dulu buat bekal kesekolah.....

    BalasPadam
  9. Yatie..acik tak pernah buat dan makan..biasanya acik kukus je

    BalasPadam
    Balasan
    1. Cuba pulak versi goreng acik erna, suruh hero bongsu buat, hero acik tu rajin masak ;)

      Padam
  10. Ch...pak mertua okje suka ni tau....dah 2 kali dia sebut masa dtg hari tu....hehe...menantu di buat bodoh je hehe...

    BalasPadam
  11. wah....sedapnya ;)

    is datang folow sini no.200... alhamdulillah... salam ukhwah (^___^)

    BalasPadam
  12. tak pernah lagi makan apam goreng ni. sgt menarik utk dicuba… thanks kak, resepi harus cuba ni :)

    BalasPadam
  13. hi kakak...wahhh...mcm menarik jeee...lom pernah mkn apam goreng...bleh cuba try test nieee...pan ajaib pon dah ade...hehehe...

    eza dah follow akak, #201 :)

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)