Assalamualaikum kekawan.... :)
Lemak berkrim betul bingka jagung ni kekawan... buatnya pun mudah... bahannya tak lah susah sangat... Saya ni memang penggemar bingka kekawan... satu ni saya seorang boleh habis... hendaknya bila keluar dari oven gitu... pastu buat ada kerak sikit... lagi lah mables petang tu...
Saya ambil resepi dari Blog Sinar Kehidupanku Yatie Memories... memang meleto mudahnya... Jom kita cuba nak :)
Mohon cp ye Yatie... :)
RESEPI BINGKA JAGUNG
Bahan-Bahan-loyang 9x9 inci (dpt 5 keping kuih kalau guna acuan pecah 8)
- 1 cawan gula pasir
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cwn tepung kastard
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu besar mentega/minyak sapi-cairkan dan sejukkan
- 4 biji telur
- secubit garam
- 1 tin jagung manis ala krim (cream style golden sweet corn)
- bijan utk hiasan
- sedikit pewarna kuning
- Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati.
- Tuangkan adunan dlm mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati.
- Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan sapukan rata. Boleh juga guna mentega.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing.
- Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dlm 5 minit guna api atas sahaja utk permukaan kuih yg garing.
Rajinnyer dia buat bingka jagung pun pandai...sy kurang minat sket bingka tapi kalau ade & free makan jugak...heheh
BalasPadamrajin akak masak memasak ni..mcm sedap je bingka jagung...
BalasPadamMacam hubby kakak kalau bingka ni Yati dia suka yg bahagian tepi yg kerak-kerak sedap. Jadi isi nak makan tepi papanya makan...
BalasPadamNampak cam sedap jer.. tapi saya nie kurang makan bingka nie.. tapi kalau ada makan gak laa..heheh
BalasPadamakak ni dapat makan time panas2 yg baru kuar dari oven ni mak aii.. hirup pulak teh 0 panas prgh !!..
BalasPadamdah nama jagung kak ! lemak manis berkrim la ghasenyer..
favorite pok mentua ni kak..hehe
noe mmg suka kuih ni....kalau panas2 lagi sedap...klu ada rentung tu pun sedap :)
BalasPadamTerima kasih sebab sudi follow cheq da..sedap bingka tul
BalasPadamResepi harus cuba ni... Saya pun suka mkn bingka
BalasPadamwahhh...pasti sedap
BalasPadamSelalu buat bingka pandan jer CH ....tak pernah buat bingka jagung lagi...
BalasPadamwah sedap ni. cam blh buat je ni. hehe
BalasPadamSEDAPNYA BINGKA JAGUNG.. MESTI WANGIKAN...
BalasPadamSEDAPNYA BINGKA JAGUNG.. MESTI WANGIKAN...
BalasPadamMemang sedap. Dah cuba resepi Puan. :-)
BalasPadam