Assalamualaikum kekawan :)
Kat rumah ni .... kalau sambal tumis ni memang peberet lah kan... tak kiralah ikan bilis ke, sotong ke ... semuanya jalan kat tekak dorang...baik en suami hinggalah ke anak-anaknya... dah sinonim dengan asam pedas gitew merahnya ... memanglah dorang suka... pastu saya regu pulak dengan kentang.. lagi suka dorang anak beranak makan... nasi udah jadi merah-merah belaka hahha :)
Kalau kekawan nak sambal tumis tu pekat.. letaklah kentang .. tu lah petua mak saya.. memang cantik jer pekat sambal tu.. pastu lemak berkrim hehehe.. :)
Jom intai resepi saya yg mudah ni :)
SAMBAL TUMIS UDANG BERKENTANG
Bahannya :-- 300 gram udang laut..(baru manis sambal udang tu dari yg ternak sendiri tu)
- 4 sudu besar cili kering kisar
- 1 labu bawang besar dipotong bulat
- 3 biji bawang merah ditumbuk
- 2 ulas bawang putih ditumbuk
- 1 sudu teh asam jawa (saya guna yg adabi tu)
- 2 biji kentang di potong sedang
- 1 cawan air ( bancuhkan dengan asam jawa tadi)
- garam
Caranya :-
- Garamkan sedikit udang tersebut, kemudian goreng sebentar, ketepikan.
- Goreng sebentar bawang besar, angkat dan ketepikan, lepas tu tumis cili kisar dan bahan tumbuk hingga wangi.
- Kemudian masukan air asam jawa dan kentang. Masak hingga kentang empuk. Kemudian masukan garam dan udang serta bawang yg di goreng sebentar tadi.
- Rasakan masinya, jika hendak berkuah sikit boleh ditambah sedikit air lagi.
- Siap utk dihidang bersama nasi putih panas... emm dapnya :)
memang sedap ni..nak try buat..tq share resepinya ..
BalasPadammemang dap ni..huhu...
BalasPadamsambal tumis... fav saya.. hari2 sambal tumis pon saya ok...
BalasPadamsaya pun masak udang ari ni..tp gulai udang yg pekat ala2 kat kedai mamak tu heehe
BalasPadamterliur pulak aku T...
BalasPadamSedap ni kak. Tak pernah plak saya masak sambal tumis ikan bilis letak kentang. Lpas ni bley try.
BalasPadamThanks kak. Follow sini juga ☺
MAK MERTUA SUKA MSK GINI...
BalasPadamsedapnya..:)
BalasPadamx pernah cuba taruk kentang...boleh cuba nanti ni
BalasPadamsalam perkenalan....saya dan anak2 pun suka sangt sambal tumis,sesekali ada juga taruk kentang....makan nasi bertambah2 ,dh tak diet2 lagi.
BalasPadamsaya kalau nak pekatkan sambal, saya akan mesin 2-3 labu bawang besar, masak sekejap baru masukkan cili yang di kisar..
BalasPadambukan tak boleh letak kentang.. sebab kentang akan menghisap lebihan air kan..
tapi my hubby tak shuker.. so guna le alternatif lain. ngeee
Hmm..sedapnyaa sambal tumis udangg.. suka sgt..
BalasPadam