Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 14 Ogos 2014

RESEPI PES TOMYAM HOMEMADE... Mudahnya...

Assalamualaikum kekawan..
Semoga sihat dan didalam kemanisan iman hendaknya...

Semalam ada kawan post resepi Pes Tomyam ni di FB.. Nanti nak cuba buatlah yg homemade ni kan.. terjamin kebersihan dan halalnya bahan-bahan yg digunakan.. tambahan hero dirumah tu memang suka tomyam.. tengok bahan-bahannya pun mudah..
Jom kekawan kita buat sendiri pes ni.. :)






RESEPI PES TOMYAM
Resepi : Cikgu Shaini

Bahan-bahannya:

2 biji bawang besar
4 biji cili merah
10 biji cili kering
2 inci lengkuas
4 batang serai
2 sudu udang kering
6 helai daun limau purut
2 inci belacan (dibakar)
air asam jawa, gula & garam

Cara-caranya:

1. Kisar kesemua bahan kecuali air asam jawa, garam dan gula bersama sedikit air.

2. Kemudian panaskan sedikit minyak. Tumis bahan kisar sehingga naik bau.

3. Masukkan air asam jawa, garam dan gula secukup rasa. Masak sehingga pecah minyak n menjadi pes.

4. Sejukkan dan simpan di dalam peti sejuk. Perencah boleh disimpan. Kalau nak guna boleh ambil.



32 ulasan:

  1. Wah menarik ni... boleh la try buat juga... thanks sharing...

    BalasPadam
  2. kena salin ni... printscreen... resepi yg memang berguna sebab mmg suami cukup suka makan tomyam, kalau buat sendiri pesnya lagi sedap dan terjamin kehalalannya

    BalasPadam
  3. hah..nak try jugaklah nanti2 free.. save dulu

    BalasPadam
  4. Alhamdulillah akak Yati follow blog JM..so dptlaj JM follow blog ni jugak..sbb ape?..sbb blog akak ni byk kongsi resipi..terutama pes tomyam ni..mmg sukan mkn tomyam bila beli pes di kedai..belum jumpa pes yang menyengat..ada je rasa kurang..so JM nk try homemade pes ni pulak...passtt...JM dah copy resipi nih :-)

    BalasPadam
  5. Wah..senangnya..blh buat ni..senangkan bila nak masak nanti..ceduk ajer

    BalasPadam
  6. wahhhhh bagus nyer resepi ni... nak try jugak la... tq kak share d cni...

    BalasPadam
  7. macam senang dan menarik jer....nanti saya pon nak try jugak. thanks for sharing :)

    BalasPadam
  8. alahai sedapnyeeeeeeeeeeee

    BalasPadam
  9. mudahnya.. selama ni reti guna cute knorr je hehehe..

    BalasPadam
  10. boleh jugak try ni...kepedasan ikut selera kita kan...wallla...terbaikkkk...

    BalasPadam
  11. Oh... macam ini kakak pun teringin nak mencubalah Yati.
    Insya-Allah kalau teringat dan rajin boleh refer N3 Yati lain kali.

    BalasPadam
  12. nak try jugak.. selalu beli pes yang siap tu kat supermarket...

    BalasPadam
  13. Salam Kak.. Saya pun hantu tomyam ni..suka sangat..sllu beli yg ready made pes jak kak.. boleh lah cuba buat pes sndri lepas ni..:)

    BalasPadam
  14. buat nasik grng pun senang..guna pes ni je

    BalasPadam
  15. Inilah yang saya mahukan :) Mudah kerja saya kalau semua resepi yang terdetik di hati ada disediakan di blog ni. Terima kasih banyak!

    BalasPadam
  16. kak rose pun buat ikut resepi ni Yati, mmg sedap kan.... baru buat mee hoon goreng tom yam. best!

    BalasPadam
  17. Sebenarnya mmg bagus kalau homemade benda2 macam ni kan...terjamin bersihnya, halalnya...Pes tomyam mmg selalu wife saya beli aja...:)

    BalasPadam
  18. betul tu kak...buat sendiri terjamin kebersihannye....kalo beli yg dah siap tu sah2 ade bahan pengawet lah .... tapi tu laa lieya tak penah buat sendiri selalu beli tomyam knor tu sebab tu yg sedap....beli botol tu...agak2 nak buat nasi goreng tomyam cedok yg tu...nak masak tomyam campur pun cedok yg tu tinggal tambah daun limau purut, daun ketumbar dengan titik serai jek heheeheheh

    BalasPadam
  19. kakak pun nk buat resepi yatie ni...senang nak buat tomyam ...anak2 kakak suka tomyam kecuali fateha tak boleh makan yg ada daun limau purut ...boleh termuntah dia.

    BalasPadam
  20. waah.... ada pes la.. buat sendiri lagi sedap kan kak,. yunmy

    BalasPadam
  21. menariknyaaa.. nanti nak cuba lah.. husband saya suka tomyam..

    BalasPadam
  22. boleh try ni..mood nak hirup tomyam je skrg ni... :)

    BalasPadam
  23. bestnya ada resepi nie..
    sy suka tomyam..

    BalasPadam
  24. okay dah save dah sis resepi nie... nanti idah cuba yer... huhuhu... TQ...

    BalasPadam
  25. bagus ni kak yatie,..memang akan cuba..terima kasih kak!!

    BalasPadam
  26. Sama tak agaknya dengan tomyam mabeles kedai tu....Try yeh CH....nanti khabaq mai kat cheq! Hehe

    BalasPadam
  27. lpas nih bleh try buat sndri pes tomyam

    BalasPadam
  28. Cili kering tu lada kering ke,maaf brtye.sy pn nk cube wt..😊

    BalasPadam
    Balasan
    1. ye , cili kering tu sama dengan lada kering tu..

      Padam
  29. da siap pes tomyam, lps tu cara nk gune nye mcm mne pulk? just tambh ape je?? ayam udng dn lgi ape??? lgi satu, brpe sudu pes ni di gune tok jdi tomyam? heheh org bru nk blja..maaf la byk tnye..

    BalasPadam
  30. da siap pes tomyam, lps tu cara nk gune nye mcm mne pulk? just tambh ape je?? ayam udng dn lgi ape??? lgi satu, brpe sudu pes ni di gune tok jdi tomyam? heheh org bru nk blja..maaf la byk tnye..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)