Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 27 Ogos 2014

TOMYAM KUNG SOTONG MUNGE .... emmm dapnyaaa :)

Assalamualaikum kekawan...
Salam petang yg ceria :)

Masak tomyam kung sotong ni pada hari sabtu 23hb Ogos 2014.. dah anak-anak suka sangat tomyam.. tengahari nak makan ringan-ringan ajer sebab malam tu ada jamuan hari raya taman.. bila lah nak buat entri jamuan raya di taman tu.. bolehkan cerita raya lagi kan walaupun raya dah habis ehe :)

Saya, Nabil dan Kak Nabilah makan dengan bihun, en suami dan najeeha makan dengan nasi.. dua beranak ni memang suka makan nasi, jadi dah tau kena masak jugak nasi utk mereka, saya regukan juga dua beranak makan ikan senangin berlado...



Blogger safurara ada komen.. macam mana akak potong sotong tu..
Okey mari kita cerita satu persatu sambil tu refer gambar ye Rara :-
1. Potong sotong 1 inci
2. Lepas tu gunting ditepi sotong jarak 1cm
3. Gunting sehingga keliling sotong tu.
4. Okey dah siap sotong munge :)
Kredit picture dari Najeeha :D


Saya guna pes ni..

Sekarang jom intai resepi Tomyam Kung Sotong Munge yg sedap ni... ikut tekak saya anak beranaklah ye :)


RESEPI TOMYAM KUNG SOTONG 

Bahanya :-
  • 300grm Sotong
  • 1 batang lobak merah 
  • sedikit bunga kobis
  • 2 biji tomato
  • 10 biji cili api - masukan bulat-bulat
  • 1 peket pes tomyam kung adabi
  • 1 biji bawang besar holland
  • 3 batang serai diketuk
  • 5 helai daun limau purut
  • 2 biji limau nipis
  • air secukupnya
  • garam
Caranya :-
  1. Tumis bawang holland yg dipotong hingga wangi, lepas tu masukan pes tomyam kung, kemudian letak air secukupnya.
  2. Masukan pula serai dan lobak merah, masakan hingga lobak lembut dan mendidih.
  3. Kemudian baru dimasukan bunga kobis, tomato,cili api, daun limau purut dan garam. Lepas tu perasa garamnya.
  4. Akhir sekali baru dimasukan sotong, kacau sekejap dan perahkan limau nipis. Masakkan sotong sekejap jer. tutup api (kalau kita masak sotong lama dia jadi keras)
  5. Siap untuk dihidang bersama bihun atau nasi putih :)
SELAMAT MENCUBA KEKAWAN ^__^



28 ulasan:

  1. Jadik bunga la pulak sotong tu ye...

    BalasPadam
  2. sedapnye...kecur air liur...hehe

    BalasPadam
  3. Rajin nyer lah ko ni T yer...potong2 sotong gunting2 pulak jd bunga...presentation nak kena jaga jugak yer walaupun anak beranaka jer yg makan...

    BalasPadam
  4. mengodanya sotong bunga tu.. lagi8 masak tom yam peberet tu...

    BalasPadam
  5. cantiknya sotong munger2 tu, kesedapan hingga menghirup kuah ya Nabil!.... pes tomyam home made ade buat tp entah bila nak masaknya!

    BalasPadam
  6. Rajinnyaaaa buat design bunga2 kat sotong hehe..

    BalasPadam
  7. Sedapnya. Rajinnya akak design sotong tu ☺

    BalasPadam
  8. cantiknya bunga sotong tu yatie...rajin nya .

    BalasPadam
  9. kreatifnyerr.. nampak cantik dan berselera nak makan kan

    BalasPadam
  10. sangat menarik sotong tu..tak sanggup nak makn..sayang

    BalasPadam
  11. Salam Kak ... Tom yam memang kegemaran tapi belum pernah cuba perencah tom yam kung adabi ni...Ada masa boleh cuba juga ni...

    BalasPadam
  12. saya jarang guna pes.. biasa buat tomyam putih style saya jela..menu sihat

    BalasPadam
  13. menggodanya rupa bentuk sotong tu. mungeeeeee mungeeeeee ^_^

    BalasPadam
  14. menu kadang2 sama je, tapi kalau diolah sikit, cam cara potongan & cara hidang terus makin bangit selera. sedapnya dapat hirup kuah...

    BalasPadam
  15. Mula tengok ingat bunga hehe...

    BalasPadam
  16. tengok bunga tu dah tak sabar nak rasa yatie

    BalasPadam
  17. terima kasih yatie..acik pun mulanya tertanya2 jugak..macam nak buat sotong bunga yang cantik tu

    BalasPadam
  18. kreatifnya akak.....comel je sotong2 tu.TQSM 4sharing....kalau nza main cmpak2 je....he3x....

    BalasPadam
  19. Assalam
    So creative. Lazar hga menghirup kuah

    BalasPadam
  20. Bukan shj nampak sedap, tapi cantik dipandang. Munge2 gitu.. ;-)

    BalasPadam
  21. First time tahu pasal tom yam kung.. lagi berseri dgn sotong yg munge2....

    BalasPadam
  22. kreatifnya... pertama kali mama dengar kak nama tu...

    BalasPadam
  23. Part munge-munge tu yang suka. Kalau tak minat pun terus terminat nak mencuba. Bilalah agaknya saya boleh berkreatif sikit masa kat dapur. Selalunya main campak baling letak pastu hidang terus makan. Takdanya berseni-seni cam ni :)

    BalasPadam
  24. Nampk comell je sotong cmtu... bleh cube ni

    BalasPadam
  25. Tak pernah try yg kung punya.....
    sedap yeh CH?..... pas ni boleh try le.....Sotong munge pun tak pernah buat jugak, lepas ni pun nak try jugak buat munge hehe

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)