Assalamualaikum kekawan...
Semoga berada dalam rahmat Allah, diberi kesihatan yg baik serta bahagia ceria selalu :)
Bila stok sambal belacan dah habis dalam freeze , mula lah saya membuat yg baru, en suami ni suka makan yg podeh.. jadi kalau ada hidangan pada hari tu tak ada yg podeh.. sambal belacan ni lah yg diregunya.. saya simpan dalam jar tu.. bolehlah tahan sebulan ehe :)
Pada ahad tu saya tak ada selera nak makan lauk yg terhidang tu.. lagi pun ada tapau lauk masa majlis hari raya taman di surau tu.. jadi anak2 makan lauk yg tapau tu ada kari daging, ayam masak kicap, satay ayam dan sayur campur.. untuk saya ialah kobis rebus cicah sambal belacan pergghhh lagi sedap :P
Saya buat sambal belacan ni ikut cara mak saya buat.. semua bahan-bahan tu dimasak.. pastu nak mudah mak saya letak cili merah dan tomato tu dalam nasi yg ditanak semasa kita nak keep warm tu.. ingat lagi masa kecik-kecik..mak suruh letak cepat dalam nasi tu jadi tomato dan cili merah tu macam dikukus lah kan.. bijak juga mak saya.. kebanyakan sambal belacan di restoran tu cili mereka blend mentah cam tu.. saya kalau ambil selalu sakit perut.. alah betul dengan cili hidup macam tu..
Jom intai cam na cara resepi Sambal belacan omak den ni :)
RESEPI SAMBAL BELACAN
Bahannya :-
- 1 biji tomato
- 2 biji cili merah
- 20 biji cili padi
- 1/4 belacan bulat
- garam
- Limau nipis
Caranya :-
- Goreng cili api sehingga masak sedikit, angkat, kemudian goreng pulak belacan sehingga wangi, angkat, ketepikan.
- Tomato dan cili merah tadi letakkan kedalam rice cooker yg keep warm tu selama 10 minit gitu. Apabila tengok cili merah dan tomato dah lembut boleh diangkat.
- Tumbuk cili api yg digoreng tadi hingga lumat, kemudian baru masukan cili merah, tumbuk lagi hingga lumat, lepas tu masukan belacan yg digoreng tadi, tumbuk lagi sehingga mesra.
- Akhir sekali baru masukan tomato, tumbuk sehingga mesra bersama bahan lain, kemudian letak sedikit garam, rasalah kemasinan yg kekawan hendak ye..
- Siap utk dihidang.. saya perahkan limau nipis tu masa nak makan tu..
Nota : saya simpan dalam jar.. bila nak makan sudukan letak dalam piring, jadi belacan tahan lama :D
menarik sgt sambal belacan akak..falsya xpenah buat sambal belacan lg sbb kami somi isteri elergik seafood..belacan tuh kan udang..;)
BalasPadamsame2..
Padamseduan
Kita pn suka makan sambal belacan.. bila makan dgn ns panas2 letak kicap mkn dgn ikan goreng & sambal belacan je pon sodap 😊
BalasPadamwahh care baru nie.. nk try la nt..hihi
BalasPadamSEDAPNYA SAMBAL BELACAN TU..
BalasPadamSedap ni T...nak mkn keluarkan sikit2 yer dak...ada ulam timun jepun ni huhhh sedapppnyaaa....
BalasPadamwah! kecur...
BalasPadamHmm... makan kalau ada sambal belacan yg pasti diet akan dilanggar Yati
BalasPadamSusah nak control bila dah depan mata:)
Paling tidak sepinggah penuh mesti licin..
adoii tgk sambal belacan sajork pon dah telan air liuq ni
BalasPadamaduhhh kak kecur abis tgk..... rajin akak menumbuk...halus cantik jeeeee.... kalo lieya ni sah2 dah campak dlm blender haahahhh tu kurang kick kan kak...sebab kene tumbuk pakai batu lesung laa baru keaslian tu ade....
BalasPadamlieya pun mcm akak alah dgn cili hidup so lieya biasenye goreng semuaaaaa sekali ....psatu baru tumbuk....lepas ni nak buat ikut resepi akak lah...
aduhh.. kecur ailiyo dibuatnya kak..
BalasPadammak saya pun jenis suka menumbuk.. tapi jenuh pijar la tangan pastu.
Terima kasih untuk entry ni sbb sy mmg x reti buat sambal belacan, hahaha.. Kelakar betul dah 11 tahun kawen.. :p
BalasPadamTerima kasih kerana berkongsi resepi sambal belacan ni. Boleh cuba nanti. :)
BalasPadamWow...kecur liur kak! Menarik resepi ni sbb ada tomato.
BalasPadamSaya buat sambal belacan pun sume masak dulu. Kalo mentah tu mmg rasa semacam bila makan.
sedapnya sambal belacan yatie tu....pekena dgn nasi panas dn ulaman...boleh brtmbh2 nasi.
BalasPadamWow sedapnyaa tgk sambal belacan tuh.. selera.dibuatnya..
BalasPadamcara yg bijak kan..letak dalam rice cooker tu..biasa saya goreng je semua tu..
BalasPadamoooo cantik... duk buat sambal belacan tiap haripun letih gak yerk.. cadangan yang baik lagi terpuji.. buat banyak2 nak makan ambikjerkan... ehm dari sambal belacan adabitu sedap lagi yang inkan...
BalasPadammemang tak lengkap makan tengahari kalau takda. sampai ke hotel, ku cari sambal belacan :D
BalasPadamwah boleh tahan sebulan...saya jenuh buat tiap2 hari dan mentah pulak..nak ikut cara ini. thanks.
BalasPadamkalo blend jer aci dop?
BalasPadamhehehehehe.
nampak sangat menggiurkan sambal akak~
meleleh ailio.. hahaha
alahaiiiiii yatie dah terciium lah smpai ke UK ni hahaha aduiii
BalasPadaminternet baru ok..baru boleh bw ..:)
BalasPadamWah... Sedap.. Baru masak... Kawan2 mesti cuba... Best
BalasPadamSaya kalau tapau makanan mesti nak ada sambal belacan. Kalau tidak, tak lengkap deria rasa masa makan nanti. Tetiba rasa nak buat sambal belacan dan buat stok juga. Makan dengan nasi putih panas-panas letakkan pulak telur mata dan ikan tenggiri masin alahai, sedapnya.....
BalasPadamkak, nak sebotol he3.... terliur sungguh2 sy d buatnye he3
BalasPadamthanks, dapat tips baru untuk sambla belacan :D kami sini pun sambal ni wajib ada dalam peti, tok laki ambe nama jer mat saleh tapi penggemar sambal belacan nombor satu.
BalasPadamSedapnyaaaa.... tak pernah buat yg letak tomato... tapi memang suka makan sambal belacan... kekadang buat macam kuah! :-p
BalasPadamkecur air liur dah ni... sedap sangat ! terus follow sebab ternampak posting sambal belacan ni :)
BalasPadamsalam yati
BalasPadammmg btul la..sambal blacan pmbuka selera..klu ada dua pinggan nsi licin x sedar..he heee
rs mcm da lama plak x mkn sambal belacan ;-)
BalasPadammemang nampak sedap sambal bolacan omak den ni yati..acik ambil resepi ye
BalasPadamAssalam..sedap pula tengok sambal belacan nie..pinjam resepi yer..baru tau ada teknik guna cili yang dimasak dulu..
BalasPadamtq share resepi. saya nak try sekarang jugak. uhuhuhu
BalasPadamSuka makan tp kurang rajin nk buat....boleh cuba resepi omak ekau time rajin nanti CH hehe...macam dap jerr
BalasPadam