Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 28 Ogos 2014

SAMBAL BELACAN ... Omak Den... ehe ^___^

 Assalamualaikum kekawan...

Semoga berada dalam rahmat Allah, diberi kesihatan yg baik serta bahagia ceria selalu :)


Bila stok sambal belacan dah habis dalam freeze , mula lah saya membuat yg baru, en suami ni suka makan yg podeh.. jadi kalau ada hidangan pada hari tu tak ada yg podeh.. sambal belacan ni lah yg diregunya.. saya simpan dalam jar tu.. bolehlah tahan sebulan ehe :)


Pada ahad tu saya tak ada selera nak makan lauk yg terhidang tu.. lagi pun ada tapau lauk masa majlis hari raya taman di surau tu.. jadi anak2 makan lauk yg tapau tu ada kari daging, ayam masak kicap, satay ayam dan sayur campur.. untuk saya ialah kobis rebus cicah sambal belacan pergghhh lagi sedap :P


Saya buat sambal belacan ni ikut cara mak saya buat.. semua bahan-bahan tu dimasak.. pastu nak mudah mak saya letak cili merah dan tomato tu dalam nasi yg ditanak semasa kita nak keep warm tu.. ingat lagi masa kecik-kecik..mak suruh letak cepat dalam nasi tu jadi tomato dan cili merah tu macam dikukus lah kan.. bijak juga mak saya.. kebanyakan sambal belacan di restoran tu cili mereka blend mentah cam tu.. saya kalau ambil selalu sakit perut.. alah betul dengan cili hidup macam tu..

Jom intai cam na cara resepi Sambal belacan omak den ni :)

RESEPI SAMBAL BELACAN

Bahannya :-
  • 1 biji tomato
  • 2 biji cili merah
  • 20 biji cili padi
  • 1/4 belacan bulat 
  • garam
  • Limau nipis
Caranya :-
  1. Goreng cili api sehingga masak sedikit, angkat, kemudian goreng pulak belacan sehingga wangi, angkat, ketepikan.
  2. Tomato dan cili merah tadi letakkan kedalam rice cooker yg keep warm tu selama 10 minit gitu. Apabila tengok cili merah dan tomato dah lembut boleh diangkat.
  3. Tumbuk cili api yg digoreng tadi hingga lumat, kemudian baru masukan cili merah, tumbuk lagi hingga lumat, lepas tu masukan belacan yg digoreng tadi, tumbuk lagi sehingga mesra.
  4. Akhir sekali baru masukan tomato, tumbuk sehingga mesra bersama bahan lain, kemudian letak sedikit garam, rasalah kemasinan yg kekawan hendak ye..
  5. Siap utk dihidang.. saya perahkan limau nipis tu masa nak makan tu..
Nota : saya simpan dalam jar.. bila nak makan sudukan letak dalam piring, jadi belacan tahan lama :D





35 ulasan:

  1. menarik sgt sambal belacan akak..falsya xpenah buat sambal belacan lg sbb kami somi isteri elergik seafood..belacan tuh kan udang..;)

    BalasPadam
  2. Kita pn suka makan sambal belacan.. bila makan dgn ns panas2 letak kicap mkn dgn ikan goreng & sambal belacan je pon sodap 😊

    BalasPadam
  3. wahh care baru nie.. nk try la nt..hihi

    BalasPadam
  4. SEDAPNYA SAMBAL BELACAN TU..

    BalasPadam
  5. Sedap ni T...nak mkn keluarkan sikit2 yer dak...ada ulam timun jepun ni huhhh sedapppnyaaa....

    BalasPadam
  6. Hmm... makan kalau ada sambal belacan yg pasti diet akan dilanggar Yati
    Susah nak control bila dah depan mata:)
    Paling tidak sepinggah penuh mesti licin..

    BalasPadam
  7. adoii tgk sambal belacan sajork pon dah telan air liuq ni

    BalasPadam
  8. aduhhh kak kecur abis tgk..... rajin akak menumbuk...halus cantik jeeeee.... kalo lieya ni sah2 dah campak dlm blender haahahhh tu kurang kick kan kak...sebab kene tumbuk pakai batu lesung laa baru keaslian tu ade....

    lieya pun mcm akak alah dgn cili hidup so lieya biasenye goreng semuaaaaa sekali ....psatu baru tumbuk....lepas ni nak buat ikut resepi akak lah...

    BalasPadam
  9. aduhh.. kecur ailiyo dibuatnya kak..

    mak saya pun jenis suka menumbuk.. tapi jenuh pijar la tangan pastu.

    BalasPadam
  10. Terima kasih untuk entry ni sbb sy mmg x reti buat sambal belacan, hahaha.. Kelakar betul dah 11 tahun kawen.. :p

    BalasPadam
  11. Terima kasih kerana berkongsi resepi sambal belacan ni. Boleh cuba nanti. :)

    BalasPadam
  12. Wow...kecur liur kak! Menarik resepi ni sbb ada tomato.
    Saya buat sambal belacan pun sume masak dulu. Kalo mentah tu mmg rasa semacam bila makan.

    BalasPadam
  13. sedapnya sambal belacan yatie tu....pekena dgn nasi panas dn ulaman...boleh brtmbh2 nasi.

    BalasPadam
  14. Wow sedapnyaa tgk sambal belacan tuh.. selera.dibuatnya..

    BalasPadam
  15. cara yg bijak kan..letak dalam rice cooker tu..biasa saya goreng je semua tu..

    BalasPadam
  16. oooo cantik... duk buat sambal belacan tiap haripun letih gak yerk.. cadangan yang baik lagi terpuji.. buat banyak2 nak makan ambikjerkan... ehm dari sambal belacan adabitu sedap lagi yang inkan...

    BalasPadam
  17. memang tak lengkap makan tengahari kalau takda. sampai ke hotel, ku cari sambal belacan :D

    BalasPadam
  18. wah boleh tahan sebulan...saya jenuh buat tiap2 hari dan mentah pulak..nak ikut cara ini. thanks.

    BalasPadam
  19. kalo blend jer aci dop?
    hehehehehe.

    nampak sangat menggiurkan sambal akak~
    meleleh ailio.. hahaha

    BalasPadam
  20. alahaiiiiii yatie dah terciium lah smpai ke UK ni hahaha aduiii

    BalasPadam
  21. internet baru ok..baru boleh bw ..:)

    BalasPadam
  22. Wah... Sedap.. Baru masak... Kawan2 mesti cuba... Best

    BalasPadam
  23. Saya kalau tapau makanan mesti nak ada sambal belacan. Kalau tidak, tak lengkap deria rasa masa makan nanti. Tetiba rasa nak buat sambal belacan dan buat stok juga. Makan dengan nasi putih panas-panas letakkan pulak telur mata dan ikan tenggiri masin alahai, sedapnya.....

    BalasPadam
  24. kak, nak sebotol he3.... terliur sungguh2 sy d buatnye he3

    BalasPadam
  25. thanks, dapat tips baru untuk sambla belacan :D kami sini pun sambal ni wajib ada dalam peti, tok laki ambe nama jer mat saleh tapi penggemar sambal belacan nombor satu.

    BalasPadam
  26. Sedapnyaaaa.... tak pernah buat yg letak tomato... tapi memang suka makan sambal belacan... kekadang buat macam kuah! :-p

    BalasPadam
  27. kecur air liur dah ni... sedap sangat ! terus follow sebab ternampak posting sambal belacan ni :)

    BalasPadam
  28. salam yati
    mmg btul la..sambal blacan pmbuka selera..klu ada dua pinggan nsi licin x sedar..he heee

    BalasPadam
  29. rs mcm da lama plak x mkn sambal belacan ;-)

    BalasPadam
  30. memang nampak sedap sambal bolacan omak den ni yati..acik ambil resepi ye

    BalasPadam
  31. Assalam..sedap pula tengok sambal belacan nie..pinjam resepi yer..baru tau ada teknik guna cili yang dimasak dulu..

    BalasPadam
  32. tq share resepi. saya nak try sekarang jugak. uhuhuhu

    BalasPadam
  33. Suka makan tp kurang rajin nk buat....boleh cuba resepi omak ekau time rajin nanti CH hehe...macam dap jerr

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)