Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 18 Ogos 2014

Selagi Tak Habis SYAWAL kan... ^___^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga berada dalam rahmat Ilahi dan beroleh kesihatan yg baik serta ceria selalu :)

Bila hujung minggu ni apa lagi , kalau tidak memenuhi undangan rumah terbuka syawal.. bermula pukul 2pm, pergi kerumah kawan Najeeha.. beriye telefon malam tu menjemput hadir kerumahnya.. saya dan anak2 ajer yg pergi, en suami kata pergilah dengan anak2 aje, nanti ambil saya semula.. sekejap ajer rumah kawan Najeeha tu.. pukul 2.30pm dah minta diri.. tak sempat pulak nak mengambil gambar mereka..
Lepas tu bertolak kerumah kawan saya di Sg Buloh.. kami panggil Adik .. nama nya Mastura.. yg kahwin kan anaknya bulan Februari 2014 tu hari.. bakal menjadi nenek pada bulan Januari 2015 .. Insha Allah.. dia kata Blogger Eye Nee tak dpt datang sebab jaga emaknya di ward kerana sakit.. disyaki sakit jantung.. Semoga emak Eye Nee cepat sembuh..



Mak berkenan pulak dengan bunga didepan rumah adik ni, minta bergambar bersama Nabilah..

Close-up pokok bunga yg cantik.. sebenarnya rumah emak ada tapi tak cantik merimbun macam ni kata mak.. daunnya putus-putus..

Lepas tu pukul 4.30pm kami bertolak pulak rumah kak Ateh di Rawang.. K.teh baru pindah rumah.. tahun ni raya dirumah baru.. selesa sungguh rumahnya besar.. bunglow sebiji gitu.. pastu halaman luas pulak tu.. ye lah tahun ni kak teh akan menerima dua orang menantu..

Dah tersandar memasing kekenyangan.. tapi en suami saya steady lagi menyuap tu.. ehe :)

Muka terkejut monkey najeeha hahaha..
kat sini tak banyak sangat ambil gambar.. bila rumah mak teh dorang dah besar ni.. seronoklah duduk disana sini makan kan..

Hah.. nilah yg saya ambil dulu.. pecal.. walaupun tak cukup regu dengan tempe tapi saya layan jer..

U see kekawan.. pinggan saya yg penuh dengan pecal ni.. 
Kak Teh saya masak banyak jenis.. ada Bakso Ayam, Mee Kari, Nasi Impit Rendang Ayam, Pecal dan siapa nak makan tengahari pun ada.. kak teh masak lemak ketam, asam pedas ikan tinggiri lagi..
lama sungguh dirumah ateh.. mak kata tak apa rumah anak sendiri, boleh lama-lama.. lepas solat isyak baru kami balik..
Lepas tu kak teh suruh tapau bawa balik .. macam dah balik pasar malam rasanya, penuh tangan dengan plastik beg :)

Hari ahad ada juga jemputan open house.. tapi tah kenapa penat dan malas pulak nak pergi.. kakak Nabilah kawan dia ada menjemput.. siap whatsapp lagi tapi Kak Nabilah pun kata penat nak pergi lah mama..
So hari Ahad tu kami melepak dirumah dan saya tak masak pun kerana makan bekalan yg ditapau rumah kak teh tu, dengan mee kari,bakso,pecal dan nasi impit tu.. bukan sikit-sikit ditapau oleh kak teh tu.. banyak.. sampai ke malam saya tak masak.. 
Jadi saya hanya mengemas rumah dan menggosok baju jer semalam.. habis baju di gosok hingga seminggu..

Memang pada hari sabtu tu jalan jem gila sebab orang pergi open house dan kenduri kahwin..
kekawan pergi mana hujung minggu yg lalu :) 

27 ulasan:

  1. Salam...


    hanya org Malaysia n Singapore je yg beraya sebulan...negara lain paling lama seminggu kot..macam Indoensia...

    apa2 pun nampak sedap je pecal tu...

    BalasPadam
  2. seronokkan kak..selagi bulan syawal menjelma kan

    BalasPadam
  3. Tak dapat nak pergi T kerumah adik...Mak masih dihospital lagi ni...

    BalasPadam
  4. betul selagi belum habis syawal pesta makan di sana sini..kat opis JM ni hari2 ada je org buat mkn2..pastu hujung minggu denga jemputan open house dan kenduri kawin :-)
    Raya kan SEBULAN hikss

    BalasPadam
  5. betul yatie.memang letih bila jem...rasa jauh..hari sabtu acik ke sg.Buluh dan kelang..hari Ahad ke Putrajaya dan BTR Ceras

    BalasPadam
  6. mmg selagi tak habis..terliur tgo juadah tu

    BalasPadam
  7. Ya Allah... best nyer menu Kak Teh akak... semoga murah rezeki Kak Teh tu, InsyaAllah..

    BalasPadam
  8. Banyaknya juadah. Nasib baik rumah kakak sendiri. Kalau sayalah memang habis saya tapau. Kakak pun 'memahami'. Hahaha.

    Raya kami sekeluarga paling lama pun seminggu, dua kot. Lepas tu dah takda mood raya. Pergi beraya pun dah tak main snap gambar. Malas dan malu pun ya juga. So, takdalah nampaknya cerita raya lagi :)

    BalasPadam
  9. aaaaa pecallll.. faberet sayaa...!

    BalasPadam
  10. wah pelbagai juadah kakak yatie sedia kan ya....terliuq tengok pecal tu .mlm tdi pun ada open house rumah kawan .....sekejap je pegi Iman dh mengantuk dn letih sbb ptng baru balik sek.

    BalasPadam
  11. Kak Teh tu masak mesti ada yg bantu tu Yati kalau tak aduhai letihnya nak sediakan hidangan macam-macam. Lama kakak tak makan pecal teringin pulak. Idea baiklah kalau buat open house buat yg lain macam ini mesti org suka:)

    BalasPadam
  12. Assalam kak...singgah dan folow balik...thx ye...salam perkenalan...:)

    Malaysia rayanya sebulan kan..hihi...selagi tak abis syawal...gini ler....

    BalasPadam
  13. sedapnyer... opkos citer raya sepanjang bulan syawal... sedapnyer pecal!

    BalasPadam
  14. Susah nak jumpa pecal kalau gi open house :)

    Moga mak kak Eye Nee cepat sembuh

    BalasPadam
  15. tak penah lagi jumpa pecal masa open house.. kena cari kenalan jawa macam ni.. hehe...

    BalasPadam
  16. Saya suka pecal - makanan seimbang....

    BalasPadam
  17. selagi syawal x abis selagi tuhlah de open house..hehehe

    BalasPadam
  18. Pecal...dah lamer xmerasa pecal..tapi majlis raya bru bru nie dpt rasa jugak...suka sgt...ntah bila plak la nk merasa...

    BalasPadam
  19. sedap nampak pecal tu...
    Kat sini pun byk undangan open house... gantung periuk empat hari berturut turut.... hari ni pun panaskan lauk yg ada jer...

    BalasPadam
  20. raya kak raya...selagi boleh beraya kita rayaaaa ;-)

    BalasPadam
  21. Yelahkan CH selagi tak habis Syawal mmg beropen house le gamaknya hehe....Dalam banyak banyak rumah tentunya rumah adik beradik sendiri yang paling best .....
    Seronok duduk rumah besarkan CH.... mcm mcm boleh dideko tu....
    hehe...

    BalasPadam
  22. pecal.. mak Ros suka buat ni :)

    BalasPadam
  23. mood raya tahun ni kureng sikit.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)