Assalamualaikum kekawan..
Salam petang yg ceria..
Balik sekodeng FB.. nampak pulak popia basah ni.. aduh telan air liur laju2 saya ni..
Boleh cuba juga bulan puasa ni :)
✦ RESEPI POPIA BASAH ✦
Bahan Kulit :
✔ 2 cawan tepung gandum
✔ 1 biji putih telor
✔ 3/4 cawan air
✔ 2 sudu makan cuka
✔ secubit garam
✔ 2 cawan tepung gandum
✔ 1 biji putih telor
✔ 3/4 cawan air
✔ 2 sudu makan cuka
✔ secubit garam
Cara Membuat :
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan.
2 .Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang - kurangnya 1/2jam.
3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper Buat dari arah jam.
4. Mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.
5. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar.
6. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan.
7. Boleh disusun berlapis - lapis ia tak melekat.
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk adunan.
2 .Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang - kurangnya 1/2jam.
3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper Buat dari arah jam.
4. Mulakan dari tepi dulu kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan.
5. Setelah rata, biarkan sampai tepung masak sebentar.
6. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan.
7. Boleh disusun berlapis - lapis ia tak melekat.
Bahan Untuk Inti Popia
✔ 1/2 biji kobis - di racik halus
✔ 3 biji sederhana besar carrot - di sagat halus
✔ 1 biji sederhana bawang besar
✔ 3 ulas bawang putih
✔ 1 sudu besar sos tiram
✔ 1 sudu makan udang kering
✔ garam secukupnya
✔ minyak untuk menumis
✔ 1/2 biji kobis - di racik halus
✔ 3 biji sederhana besar carrot - di sagat halus
✔ 1 biji sederhana bawang besar
✔ 3 ulas bawang putih
✔ 1 sudu besar sos tiram
✔ 1 sudu makan udang kering
✔ garam secukupnya
✔ minyak untuk menumis
Cara Membuat :
1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
3. Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.
4. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga sedikit layu.
1. Kisar bawang besar, bawang putih dan udang kering.
2. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan yg dikisar tadi.
3. Kemudian tambahkan sos tiram dan secubit garam.
4. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga sedikit layu.
Selamat Mencuba !!
nyum2
BalasPadamtengok ni, rindukan popia ss ali yg kat pasar malam tu.... huhuhu
BalasPadamkalau buat pun, kulit yg bli jer.... bila la nak rajin nak wat kulit sendiri cam ni!
Betul tu kak rose..
PadamPtg ni singgah pasar malam SS6..
Nak beli popia basah SS Ali tu..
Nak buat sendiri belum rajin lagi hahahha :D
Singgah petang...
BalasPadamnieyl popia basah x berapa sgt..
tapi boleh la makan takat 1 2 je..:)
aii sedapnya kak popa tu
BalasPadamoh myyy....lamanya tak makan popia basah...
BalasPadambulan posa..tiap kali terjah bazar...mesti beli benda ni...
BalasPadamSedapnya...suka sgt kalu di bln puasa ni
BalasPadamNanti nak cuba buat popia ni utk hidangan berbuka puasa Ramadan nanti, ummpppp....
BalasPadamWah2 sgt mnyelerakn tekak ni ha
BalasPadamsaya dah lama aim popia basah ni untuk eksperimen kat dapur, tapi macam susah jer kak. hahaha tak yakin ni saya, tapi tengok yang ni macam lagi terliur.
BalasPadamayoyo sedapnya pipia basah..no amik resepilah hehe
BalasPadamOhhhh ......gitu buat kulit popia rupanya. Senang jer...ingat pakai kulit popia yg segera jer
BalasPadamPopia basah ni saya kurang sikit minatnya. Entahlah kalau diolah isi dalam tu maybe meriah kot kat tekak saya nih!
BalasPadam