Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 10 Mei 2016

HARI INI "THE WORLD KISS DAY"

Rindu kat MAK huhuhu
Al Fatihah


HARI NI "THE WORLD KISS DAY"

BACA YA!
Orang kata kita lahir dari perut mak '! (Bukan Org kata, memang betul)
     
Bila dahaga , yang susukan kita ..... Mak .        

Bila lapar , yang suapkan kita ......Mak .    

Bila keseorangan , yang sentiasa di samping kita ..... Mak        

Kata mak , perkataan pertama yang kita sebut ...... Mak .        

Bila bangun tidur, kita cari .......Mak .    
 
Bila nangis , Orang pertama yang datang ....... Mak .  
   
Bila nak bermanja, kita dekati .......Mak .
     
Bila nak bergesel , kita duduk sebelah ........Mak .
       
Bila sedih , yang boleh memujuk kita hanya .......Mak .  
   
Bila nakal , yang  memarahi kita ........Mak .    
 
Bila merajuk , yang memujuk kita cuma ........Mak .      

Bila melakukan kesalahan , yang paling cepat marah........ Mak .    

Bila takut , yang tenangkan kita .........Mak.
     
Bila nak peluk , yang kita suka peluk ........Mak.
       
Kita selalu teringatkan ........ Mak .        

Bila sedih , kita mesti telefon .........Mak.
   
Bila seronok , Orang pertama kita nak beritahu .......Mak .          

Bila bengang , kita suka luah pada .........Mak .        

Bila takut , kita selalu panggil .......... " Mmaaakkkk ! "      

Bila sakit , Orang paling risau adalah ........Mak .    
 
Bila nak exam , Orang paling sibuk juga ........Mak .  
   
Bila buat hal , yang marah dulu ........Mak .    

Bila ada masalah , yang paling risau ..........Mak .  
   
Yang masih peluk dan cium kita sampai hari ni ......... Mak .        

Yang selalu masak makanan kegemaran kita ....... Mak .    
 
Kalau balik ke kampung , yang selalu bekalkan ulam & lauk pauk ........Mak .        

Yang selalu simpan dan kemaskan barang barang kita ..........Mak.      

Yang selalu berleter kat kita .........Mak .    
 
Yang selalu puji kita .........Mak .        

Yang selalu nasihat kita ....... Mak .        

Bila nak kahwin , Orang pertama kita tunjuk dan rujuk ......... Mak.

Ucapan azimat mak "Biar org tak sayang kamu..... Mak sayang kamu"

Kini kita ada pasangan hidup sendiri .    
 
Bila seronok , kita cari , Pasangan kita .
   
Bila sedih , kita cari , Mak .  
   
Bila berjaya , kita ceritakan pada , Pasangan kita.  
 
Bila gagal, kita ceritakan pada , Mak .        

Bila bahagia , kita peluk erat , Pasangan kita.
       
Bila berduka , kita peluk erat , Emak kita.      

Bila nak bercuti , kita bawa , Pasangan kita.      

Bila sibuk , kita hantar anak ke rumah , Mak .        

Bila sambut harijadi,Kita bagi hadiah pada Pasangan kita.

     
Bila sambut hari ibu , kita cuma ucapkan “ Selamat Hari Ibu ” !    

Selalu , Kita ingat pasangan kita !  
   
Mak selalu ingat kat kita !        

Bila-bila , Kita akan telefon pasangan kita !      
Entah bila , kita nak telefon mak !        

Selalu , kita belikan hadiah untuk pasangan kita !  
   
Entah bila , kita nak belikan hadiah untuk emak !        

Renungkan :        
" Kalau kau sudah habis belajar dan berkerja , bolehkah kau kirim wang untuk mak        
" Mak bukan nak banyak , lima puluh ringgit sebulan pun cukuplah . "        
Berderai air mata jika kita mendengarnya .        
Tapi kalau mak sudah tiada .        
" MAKKKKK ! RINDU MAK ! RINDU SANGAT-
  SANGAT ! "    
 
Berapa ramai yang sanggup menyuapkan ibunya !
 
Berapa ramai yang sanggup mencuci muntah ibunya !  
   
Berapa ramai yang sanggup mengantikan lampin ibunya !
 
Berapa ramai yang sanggup membersihkan najis ibunya !    
 
Berapa ramai yang sanggup membuang ulat dan membersihkan luka kudis ibunya !
     
Berapa ramai yang sanggup berhenti kerja untuk menjaga ibunya !
       
Dan akhir sekali berapa ramai yang sembahyangkan JENAZAH ibunya !    
<<<<<<>>>>>>>>
 
Seorang anak mendapatkan ibunya yang sedang sibuk menyediakan makan malam di dapur lalu menghulurkan sekeping kertas yang bertulis sesuatu . Si ibu segera mengesatkan tangan di apron,lalu menyambut kertas yang dihulurkan Oleh si anak & terus membacanya .

Kos upah membantu ibu :        
1) TOlOng pergi kedai :
     RM4.00        
2) TOlOng jaga adik :
     RM4.00        
3) Tolong buang sampah :
     RM1.00        
4) TOlOng kemas bilik :
     RM2.00        
5) TOlOng siram bunga :
     RM3.00        
6) TOlOng sapu sampah :
     RM3.00        
Jumlah : RM17.00
     
Selesai membaca , si ibu tersenyum memandang si anak sambil sesuatu berlegar-legar di mindanya . Si ibu mencapai sebatang pen dan menulis sesuatu di belakang kertas yang sama .        
1) KOs mengandungkanmu selama 9 bulan - PERCUMA        
2) KOs berjaga malam kerana menjagamu - PERCUMA        
3) KOs air mata yang menitis keranamu - PERCUMA        
4) KOs kerunsingan kerana bimbangkanmu - PERCUMA        
5) KOs menyediakan makan minum, pakaian, dan keperluanmu -PERCUMA        
Jumlah Keseluruhan Nilai Kasihku -
"PERCUMA"
 
Air mata si anak berlinang setelah membaca apa yang dituliskan oleh si ibu. Si anak menatap wajah ibu, memeluknya dan berkata ,        
"Saya Sayangkan Ibu".
Kemudian si anak mengambil pen dan menulis
"Telah Dibayar" pada mukasurat yang sama ditulisnya .        

Jika kamu menyayangi ibumu , cOpy & paste/shere kanlah Status ini kepada sahabat sahabat anda.

Kasih ibu kasih sejati bawa ke hingga ke mati.

Saya sayang MAK saya ! ✨✨✨✨✨✨✨
✨..........✨
✨✨✨..✨✨✨
✨✨✨..✨✨✨
✨✨✨..✨✨✨
✨..........✨
✨✨✨✨✨✨✨
✨....✨....✨
..............
..............
..............
✨..........✨
✨✨......✨✨
✨✨✨..✨✨✨
✨..✨✨✨..✨
✨..✨✨✨..✨
✨..✨✨✨..✨
✨..✨✨✨..✨
✨✨......✨✨
" Mmmuuaaahh !!! " :** untukmu org yang aku sayang . Hari ni "The World kiss day" Sent msg nie ke 7 org yg korang sayang. Kekasih , sahabat , bestfriend , adik , kakak , abang. (Kalau
awk syg kat sya jgak , jgn malu untukk send balik) and kalau awk dpt 7 balasan cium, bererti awk mmg patut disyg . Rugi kalo tk send msj ni . .

4 ulasan:

  1. huhuhu pagi2 dh nngis baca ntry akak nih....

    BalasPadam
  2. tak bole bayang kan kalau satu hari nanti sampai masa untuk Tuhan amik mak saya T_____T ya Allah cam mana la hidup saya nanti tanpa mak di sisi :'(

    BalasPadam
  3. sy dah lama tak ade mak ... lama2 hati ni terawat sendiri wlupun kadang tu teringat ... sedekah alfatihah
    tp mak tak pernah hilang diingatan

    BalasPadam
  4. Huhuhu! CH buat hati kita teringat kat emak sendirilah! Tetiba rindu kat emak walaupun hari-hari boleh nampak kat rumah KakNgah!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)