Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Ahad, 12 Mac 2017

MEE SUP ALA THAI

Assalamualaikum kekawan..
Selamat berehat dihujung minggu kekawan..
Hari ini saya tak sihat.. Alhamdulillah Allah hendak menggugurkan dosa2 kecil 😊
Bila tekak mcm ni mula mencari resepi sup2 agar ada selera sikit... jumpa pulak kat wall FB.. mee sup ala thai.. hendak cubalah utk ptg ni.. apa2 pun kita save resepi kat sini dulu.. πŸ˜†

Mee sup Ala Thai :

bahan2 nye
- Bawang merah 6 biji (blend )
- Bawang putih 6 ulas ( blend )
- lada hitam 1 sudu ( blend )
- rempah 3 sekawan * kayu manis...bunga lawang ngan bunga cengkih 😊
- ayam / daging / udang / sotong
- sayur2 carrot & sawi
- limau kasturi ( 2 biji )
- telur
- daun sup
- bawang goreng

cara2 nye :
- tumis bahan blend dan bertanda ( * ) sampai garing & naik bau
- masukkan bahan lauk2 . masak hingga separuh masak
- masukan carrot
- masukkan air ( buka api besar bg mendidih ganas )
- masukkan mee yg telah dibersihkan
- pecah kan telur ( jgn kacau kuat )
- masukkan sawi
- perah limau
- sebatikan dgn perasa
- taburkan bawang goreng & daun sup

Sumber :: Facebook

10 ulasan:

  1. Tgk gambar pom dh nmpk sedap sgt.. Biasa kalo ala thai ni mesti sedap punya.. Blh save n try jgk resepi ni nanti..

    BalasPadam
  2. SEDAPNYA...SELAMAT BERHUJUNG MINGGU

    BalasPadam
  3. Sedapnya...nak cuba juga 1 day

    BalasPadam
  4. Ya Allah sedapnya!!! gambar dia tu tak tahan mcm nk jilat screen pun adoo da ni.. huhuhuh

    BalasPadam
  5. alahai yati..saya sedang berpuasa ni..tergoda aihh tgk gambar tu hehe

    BalasPadam
  6. Makan hangat2...boleh peluh satu badan ni kak...

    BalasPadam
  7. Den jarang makan sup dengan mee kuning ni Ti. Selalunya bihuun je. Hari tu den beli mee kuning buatan org melayu, ada jiran jual sudahnya dia bagi aje.... Ingat nak masak jugaklah.... Nak buat mee kari, kerang pulak tak de.

    Tak taulah apa jadiknya...

    BalasPadam
  8. Uit...ada udang ada sotong..kecurr
    JanjiKita

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)