Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 16 Mac 2017

Tips Kekal Sihat Di MUSIM PANAS πŸ’₯πŸ’₯

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua beraada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya..

Sekarang ni dah mula musim panas kan kekawan.. semalam keluar sekejap ajer ke hospital cek darah pun punya lah panas berdenting.. memang berpayung saya keluar dari kereta menuju ke DEMC tu.. 
Bila musim panas begini kena minum air kosong banyak2 dan jangan ada aktiviti diluar dari pukul 11am hingga 4pm tu.. takut kena strok haba kan..
Semoga Allah melindungi diri kita semua ..




Dear all, krn fenomena Equinox yg akan mempengaruhi Malaysia, Singapura dan Indonesia mulai hr ni hingga minggu depan.. Pls tinggal dalam rumah terutama dari jam 12 th hingga 3 ptg setiap hari. Suhu akan meningkat hingga 40 derajat Celcius. Hal ini boleh menyebabkn dehidrasi dan stroke haba (Ps:. Fenomena ini adalah krn matahari berda pd posisi tepat di atas garis khatulistiwa pd  20 Mach

Harap menjaga diri agar tdk dehidrasi. Setiap orang harus minum kira2 tiga liter air masak setiap hari. Memonitor tekanan darah. Kemungkinan mendapatkan serangan stroke haba

Mandi air sejuk sekerap mungkin. Kurangkn mkn daging, perbanyakn mkn buah & sayuran.

Tempatkan lilin tdk terpakai di luar rumah. Jika lilin boleh cair, berarti udara dlm suhu yang berbahaya.

Selalu letakkn baldi berisi air di ruang tamu & di setiap bilik utk menjaga suhu tetap lembab.

Pengalaman pertama di Malaysia dan Singapore. Heat stroke yg tdk memiliki gejala indikasi. Setelah pengsan, yg serius berbahaya seperti kegagalan organ dalaman.
Hari menjadi lebih serius mungkin lebih dari 2 minggu ajn datang. Bioleh sampai 9 darjat lebih tinggi dari biasanya !

http://www.straitstimes.com/singapore/warmer-days-likely-over-next-2-weeks-nea

Sumber : WhatsApp

12 ulasan:

  1. Patutlah sekarang Siqah dah mula rasa panas je. Kat dalam rumah pun berpeluh. Huhu. Kena banyakkan minum air dan kurangkan aktiviti luar. Sekarang pun dah sakit tekak ni..

    BalasPadam
  2. hujung2 mac nak masuk april mulaa laa fenomena cuaca panas kan kak....mujur sukan sekolah budak budak2 ni abis minggu nieh.... tak suke tgk dieorg buat aktiviti luar panas2 nieh....mcm dayyan cepat hidung berdarah.....

    BalasPadam
  3. bila perubahan cuaca maka anak-anak pun mudah tak sihat..huhuhuhu

    BalasPadam
  4. kesian kat anak-anak yang pergi sekolah la...kena pesan pada mereka...

    BalasPadam
  5. kekadang nak keluar lunch pun malas bila pikir pasal cuaca panas ni..

    BalasPadam
  6. kita yg bekerja ni bolehlah duduk dlm ekon/opis tp budak2 sekolah kesian kat dorang .. moga tidak berpanjangan

    BalasPadam
  7. minum air kosong lbh mmg sgt2 membantu... skrg ni udahla ekon opis bt hal kak.... sadis btl

    BalasPadam
  8. betul tu, amalkan precaution, especially kanak2 and the elders

    BalasPadam
  9. Mmg perasan jugak minggu lepas masa nak hantar anak sekolah, panas sungguh. Tapi bila dah panas gitu, petang mesti hujan.

    Den risau bukan apo, kalau hujan ptg tu masalah bila nak hantar anak tuisyen. Nak melintas jalan lagi, hujan lagi, walaupun naik keta tapi seram weyh hihi...

    BalasPadam
  10. minggu ni dah mula pulak musim hujan kak kan. alhamdulilah sejuk sikit

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)