Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 4 Mac 2014

SAYUR BAYAM + SOTONG = YUMMY ^____^


Assalamualaikum kekawan.... :)

Dalam banyak-banyak sayur... sayur bayam ni peberet anak-anak saya... nak buat sayur bayam ni habis semangkuk masaklah bersama sotong.... "eemmm dapnyaaa" kata Nabil.
Saya masak ni malam tadi di regukan dengan goreng ikan kerisi berlado tu... memang bertambahlah makan.. kakak Nabilah yg baru giginya tercabut pun makan bertambah... 
Manis sotong ni yg buat sayur bayam tu sedap , agaknya kot... kalau saya kawankan dengan ikan bilis, tak habis semangkuk sayur tu.. kena tahu juga minat dia orang utk bagi dorang makan sayur ni kan kekawan.. 

Jom intai resepi yg sangat mudah ni... tutup mata pun dah masak hahaha... mau rentung kalau masak tutup mata kan kekawan..

SAYUR BAYAM TUMIS SOTONG

Bahannya :-
  • 1 ikat sayur bayam ( sekarang ni beli sayur selalu yg ikat jer kan ;)
  • 3 ekor sotong di potong bulat
  • 2 biji bawang merah dihiris
  • 1 biji bawang putih dihiris
  • sedikit air
  • garam
Caranya :-
  1. Gaulkan sotong dengan sedikit garam, kemudian goreng sotong tu sebentar, masukan pula bahan yg dihiris. Kacau sekata.
  2. Kemudian masukan sedikit air, lepas tu pulak masukan sayur bayam.
  3. Masak sekejap jer jangan sampai lembik ye, rasa garamnya, jika dah sesuai rasa masinnya boleh lah di angkat.
  4. Siap dihidang bersama nasi putih.

20 ulasan:

  1. Feveret saya jugak goreng bayam nie.. sedapppp :)

    BalasPadam
  2. samalah dengan anak anak saya . suka betul makan bayam. kalau bab sotong tu Aleesya la yang paling gemar. kalau Naiim dia tak layan sotong motong tu. hehehehe

    BalasPadam
  3. ehm bayam memang sedap sesangat... makan boleh bertambah2...

    BalasPadam
  4. MACAM SEDAP JER.. MACAM LAZAT JER.. :)

    BalasPadam
  5. bayam mmg sedap...masak pun cepat,2,3 minit dah boleh angkat,kan..

    BalasPadam
  6. betul tu kak yatie..kena tahu cara dan sedikit kreativiti untuk menambat hati anak untuk makan sayur..tapi anak saya kak buatlah apa jer cara pon..memang tak sentuh langsung sayur mayur ni..if goreng mee ker nasi ker berderetlah sayur mayur kat tepi pinggan..:)

    saya suka sangat sayur bayam..biasanyer berperencahkan ikan bilis tumbuk jer..now! nak try macam akak buat pulak !

    BalasPadam
  7. pebret saya & anak dara gak tu...dolu mak ckp, hang nie kan kaklong sbb suka tgk popeye kot yg men ratah jee bayam tu...huhu..

    BalasPadam
  8. T..naper sotong tu kena goreng kejap ..kalau aku..aku masukkan sekali masa nak menumis bwg tu..lg sedap ek T kalau kita goreng dulu...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Aku rasa sedap pulak sotong tu di goreng sekejap... lepas tu baru aku masuk bawang tu... itu ikut tokak aku lah Nee oiii... cubo pulak kat tokak ko tu ... ok ke tak hehehe

      Padam
  9. suka makan sotong lebih lagi kalo campur sayuran..sedappp

    BalasPadam
  10. hubby fai kalau masak sayur cmpur mcm ni baru die makan sayur kak.. hehe

    BalasPadam
  11. okje pun masak bayam tadi CH...tp dengan udang tumbuk jer...

    BalasPadam
  12. Salam Kak..
    kami semua pun suka sayur bayam.. selalu kak kami masak bening je.. tapi nti boleh lah nak cuba resepi akak ni...:)

    BalasPadam
  13. bayam masak air makan dengan sambal belacan sedap..tak pernah goreng dgn sotong

    BalasPadam
  14. bayam mmg sedap..brtmbah sedap bila tmbah sotong tu.....

    BalasPadam
  15. Dah lama tak terjah sini, hari ni baru dapat terjah blog awk :)

    Mohon singgah dan follow blog saya awksweetgitu.blogspot.com :)

    BalasPadam
  16. sedap nyer... bayam sedap sbb x pahit, budak2 pon suka

    BalasPadam
  17. nampak menyelerakan...sayur bayam mmg bagus...noe dulu siap tanam lagi...

    BalasPadam
  18. xpandai mkn sayur..hehe...lebih suka mkn sotong goreng...weeee....

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)