Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 22 Mac 2014

SEKALI SEKALA..... SODAP JUGE

Assalamualaikum kekawan.. selamat bercuti dihujung minggu ;)

Sarapan apa kekawan pagi ni... saya hari ni lemau sungguh nak buat sarapan.. mood rajin tu dah kelaut... jadinya pagi ni saya masak maggi kari jer.. saya jarang pun makan maggi ni.. ni pun stok maggi en suami nak bawa ke ofisnya... ehe saya ambil dua bungkus ;) Jangan marah nooo..
Masyarakat Jepun suka mkn mee segera ni tapi mereka rendam dulu mee tu dgn air panas utk dibuang bahan pengawet tu dan cuci semula dgn air sejuk.. jadi itu yg saya buat.. teringat pulak blogger Asmara di Jepun tu.. skrg As dah pulang ke Malaysia.. dah jarang update blog sebab bz tu kot.. Rindu pulak dgn blog As tu ;)

Jauh pulak melalut saya.. Jom intai macam mana saya masak maggi kari yg simple ni ;)

MAGGI KARI
Bahannya :-
  • 1 bungkus maggi kari
  • 1 biji bawang merah dihiris
  • 1 labu bawang putih dihiris
  • sedikit kobis
  • 1 biji telur
  • 1 biji cili merah dipotong
  • sedikit daun sup dan bawang, dipotong
  • 2 cawan air

Caranya :-
  1. Rendamkan mee didalam bekas air panas, ini utk mengeluarkan bahan pengawet mee tu. Rendam dalam 10 minit. toskan,ketepikan.
  2. Tumis bahan hiris hingga wangi, lepas tu masukan air, sayur kobis dan perencah kari.
  3. Apabila air dah mendidih pecahkan telur, kacau sebentar. Pastu masukan cili merah potong dan daun sup. kemudian sekali baru di masukan mee. Masakan sekejap.
  4. Siap untuk di hidang.

11 ulasan:

  1. alamak sodapnye breakfast dia. huhu!!!terliur le (nak bt xdak stok meggi ni). btw ros pun sejak baca n3 asmara tu la yg klau nak makan maggi buat stye tu.

    BalasPadam
  2. tadi masuk blog ni
    http://oursimplegarden.blogspot.com/
    citer pasal megi jugak..kat sini pun ditayang megi hehe

    BalasPadam
  3. memang kena makan megi tuh kak kam..:)

    BalasPadam
  4. Ya Allah...sis tergugat sis Acu tengok megi sis ni...lagi2 tang telur 2 sis...huhu....berbuka nak cari megi kari jugak lah..hahaha...

    BalasPadam
  5. selamun aleykum. :) sisteeeeerrrr mmm lezizzz!!!! :)))) <3

    BalasPadam
  6. saya time mood masak ke laut pun masak megi juga… tapi tambah dengan mee hun…

    BalasPadam
  7. Tiba2 acik rasa teringin yatie..bertahun dah rasanya tak.makan meggi

    BalasPadam
  8. megi... sedap sentiasa he3

    BalasPadam
  9. beli la meggie perisa apa pun.. maggie kari jugak phojaan hatiku.. mmm dapnya

    BalasPadam
  10. saya suka betul kalau telur ni cair kat tengahh..besttt

    BalasPadam
  11. hubby noe klu buat maggi pun mcm tu jugak...rendam dulu..pastu buang air tu...ganti ngan air lain...sedappp nya maggie.. :)

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)