Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 5 Mei 2014

TERIMA KASIH... berkhidmat 5 TAHUN... buat KELUARGA KAMI ...

 Assalamualaikum kekawan...
Alhamdulillah diberi nafas untuk kita bersua di sini... semoga kekawan ceria dan sihat selalu...

Pagi sabtu en suami terima panggilan dari saleman mengatakan bahawa kereta boleh ambil hari ini.. kebetulan en suami hanya bekerja di sekitar Shah Alam, boleh lah kami pergi mengambil kereta tu pada pukul 2pm siap katanya.. Masa tengah tengok kereta baru tu Boss Nissan tu minta kami bergambar bersama kereta Exora kami tu.. rasa sedih pulak nak berpisah dgn Exora yg telah berkhidmat dengan kami selama 5 tahun.. tapi apakan daya.. Exora itu dah mula buat ragam.. bak kata en suami dah tak larat nak maintenance Exora ni.. masa kami servis sebelum ni, adik yg servis tu kata Auto box kereta ni ada problem kena ganti baru abang.. mahal juga harga auto box ni.. ye lah kami beli Exora ni yg first keluaran.. puas dulu melayan warranty nya.. break berbunyilah... pastu aircond tak sejuklah.. pastu hon sentiasa berbunyilah.. minyak hitam leaking lah, penuh buku warranty tu selama tiga tahun waranty nya..



Akhirnya kami terpaksa membuat keputusan untuk menukarnya dengan kereta lain.. sebulanlah en suami mencari-cari kereta yg sesuai untuk kegunaan kami.. pastu mampu bayar.. ehe itu yg penting.. setelah membuat perbandingan kami bersetuju untuk mengambil Nissan Serena ni.. ada diskaun sebanyak RM8k, lepas tu ambil kereta Exora tu tinggi, dapat duit balance lagi selepas full settlement di bank.. so down paymentnya sikit jer yg perlu dibayar, sama jer harga dengan mengganti Auto Box Exora tu..



Dua gambar kereta yg diframekan sebagai kenangan.. bagus juga idea Boss Nissan yg peramah ni.. 
Mengapa saya memilih utk membeli MPV lagi, sedangkan anak hanya 3 orang dan masih kecik lagi, sebaiknya ambil saja kereta sedan ajer kan.. tapi kami memikirkan utk kegunaan bersama keluarga, hendaknya bila hari raya untuk berkunjung kerumah saudara mara.. mak dan abah boleh naik kereta kami, begitu juga bila kerumah mertua.. bawa mereka berjalan dengan kami.. disamping itu boleh juga adik beradik dan anak buah menumpang bersama kami... bersama menikmati rezeki dan kemudahan yg Allah anugerahkan kepada kami kan... 
Alhamdulillah wa syukurillah ... tiada apa nikmat yang kami nafikan atas pemberian Mu Ya Allah...

27 ulasan:

  1. tahniah berkereta baru...best tu. mmg betul kot ckp kawan sy, Nissan dia mmg ambik harga tinggi utk trade in ....tak rugi...betul da tu kak...

    BalasPadam
  2. Alhamdulillah... betul tu kak..kami pun lebih prefer nak beli MPV klu ada rezeki lebih...senang nak angkut family semua.. tapi tu lah, sekarang ni masih guna sedan je...anak baru sorang....hehe...Tahniah kak....:)

    BalasPadam
  3. pagi isnin yang blues dikejutkan cerita kak yatie yang berkereta baru..tumpang gembira kak..tahniah..rezeki kak yatie sekeluarga

    BalasPadam
  4. Salam yati..Alhamdulilahhh,rezeki yatie sekluarga.

    BalasPadam
  5. Lupa nak bgtau..hadiah dah sampai yer..Nanti k.atie buat n3nya(^_^)

    BalasPadam
  6. beraya dgn keta baru la nanti ya..:)
    bila berjalan jauh...selesa guna MPV..walaupun anak tak ramai...dia org boleh lurus2kan badan..tak la berhimpit2..

    BalasPadam
  7. alhamdulilah....rezeki yatie berkereta baru...moga pejalanan sentiasa diberkati.
    memang sukar nak berpisah dgn apa yang selalu depan mata kita.

    BalasPadam
  8. alhamdulillah.. tumpang gembira.. hihi... betul tu kak, kereta bila dah start problem memang sakit di buatnya... huhuhu...

    BalasPadam
  9. Tahniah yati... kami pun prefer MPV, takat ni dah dekat 5 tahun guna Toyota Rush, alhamdulillah takde masalah. Servis jer mcm biasa kat servis centre.
    Kekadang dengar cerita kawan2 rasa skeptikal skit dengan proton nih..

    BalasPadam
  10. Bestnya ... Serena baru tu...lagi selesakan..memanglah..kalau dah lama kita guna kereta tu..mesti sayangkan nak berpisah

    BalasPadam
  11. Assalam Yatie..tak slah bila mampu kan..macam acik kereta sedan je..bila anak2 dah besar ni nak kena 2 kereta baru selesa..

    BalasPadam
  12. Ada rezeki T kan..dah tu niat pulak baik..boleh yg lain2 duk tumpang sekaki lagilah berkat kereta tu nnt...

    BalasPadam
  13. Tahniah dah berkereta baru. Masa saya berpisah dengan kereta sebelum ni, boleh ada drama air mata lagi. Buat malu diri sendiri aje :) Sedapnya bau kereta baru kan.

    BalasPadam
  14. Wahhhh bestnya naik keta baru CH hehe...Nak tumpang boleh?
    Berapa kedai tu ambik Exora 2nd hand CH?
    Best naik keta besar ni luas pun luas...emak abah pun boleh sama merasa rezeki yg adakan...

    BalasPadam
  15. alhamdulillah, dpt kereta baru...rezeki anak2.

    BalasPadam
  16. Uikks..pakai 5 tahun banyak ragam dah Exora? huhuhu... Exora saya setakat ni nak masuk 3 tahun, alhamdulillah... tak ada meragam lagi...cuma masalahnya, skru tayar tu jer pelik sikit... pernah putus skru tu hari tu.. nasib tak accident. Harapnya tak lah meragam yang bukan-bukan nanti ke depan hahahaha... Kereta Malaysia... Tapi kalau banyak ragam macam tu memang patut tukar yang lain... :D Siap ambil gambar buat pameran tu yang tak tahan tu... hebat betul Nissan punya strategi pemasaran... apa yang penting servis dia lepas beli tu... biar servis yang bertanggungjawab... tak ada penipuan semua kan?

    BalasPadam
  17. zura pon minat dengan MPV.. tapi belom ade rezeki lagi nak memilikinye. hehe

    BalasPadam
  18. alhamdulillah rezeki ALLAH kan kak
    saya pun baru bertukar ke toyota wish, sebelum ni honda civic
    keluarga dah besar kena beli kereta besar juga..hehe

    anyway saya dah done follow sini ye kak
    terima kasih follow saya juga =)

    BalasPadam
  19. Alhamdulillah rezeki.. banyak kelebihan bila guna MPV ni, terutama bagi perjalanan yang jauh :)

    BalasPadam
  20. wah kete baru. hehe.. alhamdulillah.. moga kali ni kereta tak banyak ragam. saya pun suka mpv senang nak angkut brg byk esp balik kg. :D

    BalasPadam
  21. saya dengan suami pun tengah merancang nak pakai MPV sebab anak2 dah besar..tak kan orang lain tak boleh tumpang..kan?/kalauada MPV kan bagus..tapi tak de duit lagi..ekekke

    BalasPadam
  22. 5tahun xde lah lama sgtkan kak?

    dah problem ek..
    kita viva kita dah 4tahun, br ni g renew insuranc mintak check brapa lagi x byr..

    terkejut rasa nk pengsang, br byr bunga...belum masuk batang..aduh..dah 4tahun tu bayar..huhuh...

    memang x merasalah nak beli kereta baru bila fikir hutang ni..


    BalasPadam
  23. Baus jugak tu Kak YAti..kalau asyik meragam dam perlu maintenance je better tukar baru kan..biasanya kereta import ni lebih kental dari local car itu yg JM Pernah dgr..lagi byk kita guna..lagi byk ragamnya..hoyee..leh naik kereta baru..hik...besar tak pe..kalau balik kg jalan jauh lebih selesa...

    BalasPadam
  24. wiwit... saya ni ada gak keinginan nak pakai MPV...tapi setakat sorang guna ajelah dulu kereta yang ada... serena tu cantik jugak kak yati, selesa pun selesa

    BalasPadam
  25. setuju dgn akk, walau fmly tak tak ramai sy pun rasa MPV nie salah satu keperluan, senang nak angkut ramai2 hehe

    BalasPadam
  26. tahniah kak yatie...berkereta baru ler raya nanti...hehehe...bagus gak buat gambar macam tu kan...kenangan....

    BalasPadam
  27. Best nyer dapat kereta baru… Harapnya serena tu serasi dgn kak Yati sekeluarga… Tapi betul la kak, kalau asyik nak kena baiki jer kereta ni, baik kita let go… Settle satu masalah…
    Saya dan husband pun masih lagi bincang either nak beli kereta sedan atau MPV… Saya prefer MPV tapi hubby prefer sedan… Tgk la nanti mcm mana :)

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)