Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 15 Mei 2014

DAY 2# Part 2 :: MEDAN ~ Jual apa ye DI PASAR IKAN ^___^

Assalamualaikum kekawan.. moga sihat & Ceria :)

Hari ini nak sambung cerita Medan tu.. (baca  disiniPart 1 )

Kami sampai di bandar Medan lebih kurang pukul 1.00pm.. singgah lunch dulu lepas tu baru pergi ke hotel untuk check in, lebih kurang pukul 2 pm, solat jamak zohor asar, lepas tu tour guide kata 2.30pm berkumpul untuk pergi ke Pasar Ikan.. 


                                 
Perjalanan nak kepasar ikan ini lebih kurang 10 minit jer dari hotel, tapi disebabkan jem tu jadi setengah jam perjalanan, so tengoklah kiri kanan jalan di bandar medan ni.. Kata tour guide Medan sekarang ni ialah 20 tahun lalu Kuala Lumpur.. kira tahun 80an dan 90an KL lah tu...

Di sini anak-anak bersekolah 6 hari seminggu, cutinya cuma hari Ahad saya, yg ini pelajar sekolah menengah SMP gitew.. ini uniform sekolah kerajaan baju putih kain kelabu :)

Haa... ini lah pasar ikan.. rupa tempat memborong pakaian, telekung, kain pasang .. gitew.. dulu tempat ini adalah pasar ikan tetapi sekarang telah diganti tempat untuk membeli belah macam tu.. lebih kurang kita di Jalan Tengku Abdul Rahman tu.. yg ada kedai-kedai didalam bangunan lama tu.. macam arked kedai tu..

Ini tengah membelek telekung .. jujur saya kata harga di Bandung dan Jakarta lebih murah begitu juga di Bukit Tinggi, Padang, bila tanya mereka juga mengambil barang2 dari situ jadi mereka terpaksa menaikan harga utk kos yg ditanggung.. betul juga.. tapi saya beli juga sebab harganya jauh lebih murah dari KL kan.. Saya beli telekung Paris Cotton yg penuh sulam tu RP180ribu lebih kurang RM54.00. Tapi jika di Bandung saya dapat dalam RP120ribu masa tu.. 


Jenuh jugak melalui deretan kedai ni.. kami ada masa 2 jam jer sebab tempat ni tutup pukul 6pm waktu Indonesia, saya pun tak shoping sangat pun disini, cuma beli telekung, kain batik, kain samarendah tu jer.. 

Minum teh botol dulu ehe :)
Kena minum disitu juga kerana botolnya kena pulang pada penjualnya.. harga sebotol teh botol ni RP2ribu lebih kurang duit kita 40sen :)

Bersedia utk balik ke hotel selepas melepaskan dahaga dengan teh botol tu.. saya tak banyak sangat ambil gambar di sini.. sibuk shoping tak berapa tu ehe :)



11 ulasan:

  1. alahai..jeles sungguh tgk org berholiday nih.. tun xsampai2 lagi..

    BalasPadam
  2. bestnya g holidayy.. kita terperuk kat umah je.. huhuu

    BalasPadam
  3. medan kampong abah saya kakak

    BalasPadam
  4. Soping moping ko yer..tp telekung dorang mmg cantik2 kan T..sulaman halus jer..

    BalasPadam
  5. bestnyeeeee..
    teringin nak ke bandung jugak untuk shopping2.
    selalu nampak kawan2 blog pergi ke sana untuk shopping.
    hehehehe

    BalasPadam
  6. syoknya pi bandung..leh cuci2 mata..ni genti tak hengat kalau beli barang...

    BalasPadam
  7. oo syok nye. minum teh dlm botol tu sgt unik kan

    salam singgah dr

    http://afasz.blogspot.com

    BalasPadam
  8. 1st time tengok air teh dalam botol..
    best tengok korang shopping

    BalasPadam
  9. Kat sana memang femes air dlm botol. Bukan air teh aje kan Yati. Tapi bab memborong telekung mesti geram kan. Sulaman dia cantk2

    BalasPadam
  10. alaaaa bestnyaaa.. saya tak pernah sampai lagi laa kak.. syioknya shoppinggg

    BalasPadam
  11. Kakak saya baru dapat telekung dari Bandung katanya. Cantiknya.. cemburu pulak rasanya. RM54 tu kira murah jugalah kan.

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)