Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 14 Mei 2014

SOTONG GORENG SUMBAT KENTANG DAN AYAM .... eemmmm enaknya :)

 Assalamualaikum kekawan... salam ceria dipetang hari :)


Saya buat sotong sumbat ni pada hari ahad yg baru ni, semalam tak sempat nak masak yg best2 sebab masa habis mengemas ehe... Dah lama saya nak buat sotong goreng tapi tak berkesempatan.. 

Masa ni mood rajin tengah datang.. baik saya membuatnya.. Nabil beli tengok sotong, tak sabarlah nak memakannya.. saya buat untuk makan malam sotong ni tunggu kak Nabilah balik sekolah..


Sebelah pagi saya hanya sempat membuat intinya saya dan kak nabilah dah terbau masa nak pergi sekolah agama petangnya.. siap pesan untuk simpankan dia sotong goreng sumbat ni.. Jenuh jugak nak menyumbat satu-satu sotong ni, lepas tu goreng kan..

Tetapi bila dah siap masak dan makan memang marbles betul.. sampai nabil request untuk masak lagi.. 
Saya ingat nak buat sotong goreng sumbat untuk makan beradap masa kenduri kahwin anak buah saya nanti.. saya ni tengah mencuba dan menghias utk hidangan pengantin nanti.. 


RESEPI SOTONG SUMBAT KENTANG DAN AYAM


Bahannya :-
  • 6 ekor sotong yg besar
  • 2 biji kentang dipotong dadu
  • 1 batang lobak merah di potong dadu
  • 300 gram isi ayam dicincang lumat
  • 1 labu bawang besar di potong dadu
  • 2 labu bawang putih ditumbuk lumat
  • 5 sudu besar cili kering kisar
  • 2 sudu besar rempah kari
  • 1sudu teh serbuk kunyit
  • Garam
Caranya :-
  1. Panaskan minyak tumiskan cili kering kisar hingga wangi , kemudian baru masuk bawang besar dan putih serta serbuk kunyit dan rempah kari. Goreng sehingga naik minyak.
  2. Lepas tu baru masukkan isi ayam yg dicincang hingga masak, kemudian masukan kentang dan lobak merah yg dipotong dadu, letakan sedikit air, tunggu sehingga empuk kedua. Rasakan garamnya.Bila dah masak ketepikan biar sejuk.
  3. Bersihkan pula sotong, potong tepi sotong dan atas (seperti gambar diatas) kemudian kunyitkan dam garamkan sotong.
  4. Kemudian ambil inti yg kita masak tadi sumbatkan kedalam sotong, buat sehingga habis.
  5. Kemudian goreng sotong dengan minyak yg sederhana banyak. Goreng utk masakan sotong tu jer, jangan lama sangat nanti sotong keras.
  6. Goreng sehingga sotong habis (goreng seperti gambar diatas)
  7. Kemudian potong bulat-bulat tu supaya senang dimakan(seperti gambar)
  8. Siap untuk dihidang.


19 ulasan:

  1. sedapnya..dah la akak ni suka mkn sorong..allergic terus tolak tepi bila nampak sotong..hehe

    BalasPadam
  2. resepi yg menarik.. :) xpernah makan lg sotong sumbat..huhu

    BalasPadam
  3. wah rajinnnya kak..sy suka sotong sumbat ketupat...waaaa rindunyya ....:)

    BalasPadam
  4. Buat lauk pengantin masa mkn beradap mmg best nih!

    BalasPadam
  5. dap nyer... nnt bole la sy cuba...

    BalasPadam
  6. Aduh, sedapnya! Terliur saya di buatnya. Terasa lapar pulak dahlah hujan lebat di luar. Tapikan saya dah membayangkan nak buat inti aje tanpa sotong untuk dimakan. Kat rumah takda sotong hari ni :)

    BalasPadam
  7. rajin kak yatie nih..teruja la nak cuba jugak..nampak mudah tp tang nak sumbat nak wat bunga tu..emm...leceh jugak ye..

    BalasPadam
  8. Soheh sedap ni..ada sotong..dalamnya ada ayam lagi...saya copy entry ni...nak tunjuk kat wife saya...minta dia tolong buatkan :)

    BalasPadam
  9. mcm sedap..mcm comellll..okehh...leh try pas niii

    BalasPadam
  10. wahhh ini kena masuk list ni, sebab tok laki tak reti makan sotong kosong semata, thanks for the idea :D

    BalasPadam
  11. salam kak.. wah sedapnya ... 1st time tau ni kak boleh sumbat kentang...:)

    BalasPadam
  12. Salam kak...

    saua ada tag akak kat sini http://blog-wafee.blogspot.com/2014/05/liebster-award-from-anne-nurain.html

    :)

    BalasPadam
  13. SA membalas kunjungan di sini...ini lagi x adil ni...SA suka sotong apatah lagi disumbat cenggini...SA amik resepi eh kak...salam kenal..dah follow dah....

    BalasPadam
  14. sedapnya kak....terliur tgk. nza pn slalu jugak sumbat utk gemukkn sotong...he3x...

    BalasPadam
  15. Macam tak tergamak nak makan sotong berhias tu...cantik sangat!!!

    BalasPadam
  16. Cantik laa plak tgk sotong tuh.. tapi nampak sedapnyaa..

    BalasPadam
  17. Salam...sedaonye...thanks share resipi...leh buat lpas nih

    BalasPadam
  18. 1st time tgk sotong msk mcm nih.. inti dia mcm inti karipap ayam yg tun biasa buat..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)