Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Rabu, 7 Mei 2014

DAY 1 # Part 3 :: APA ada di PULAU SEMOSIR, Danau Toba ^___^

 Assalamualaikum kekawan... Alhamdulillah wa syukurillah..


Kami sampai dipulau ini lebih kurang pukul 5.00pm.. inilah mercu tanda di Pulau Semosir dan bot tu betul2 berhenti di depan tu.. 90% penduduk di pulau ini adalah kaum Batak.. mereka lah orang pertama yg menghuni pulau ini dan persekitarannya.. tak boleh lah nak cerita mengenai mercu ni tak tahu hehehe.. tengok kat batu ada gambar ketua suku kaum mereka kot.. 



Tinggi pulak papan tandanya susah nak ambil gambar, dari pada papantanda tu memberi info tentang pulau ini dan mengenai raja dan keturunan mereka.. Kaum Batak ni terpecah beberapa suku yg mempunyai nama bapa.. lebih kurang macam kaum China yg ada nama keturunan di depan tu.. tapi kaum batak ni nama keturunan terletak di belakang, yg saya ingat macam Sarigar, Nusation lebih kurang macam tu lah... dan mereka tidak boleh kahwin dengan keturunan yg sama, macam Sarigar tidak boleh kahwin dengan Sarigar, mereka boleh kahwin dengan keturunan Nusation contohnya, jadi bila mereka bertemu sesama batak, mereka akan bertanya nama keturunan bapa tu dulu..

Bila kita melawati pulau ni, kita akan menyusur deretan kedai.. macam2 cara mereka memujuk untuk membeli barangan mereka, bila saya bandingkan antara Medan dan Parapat ini, barang2 jualan lebih murah dari Medan, sebagai contoh saya membeli FM, disini saya membeli dengan harga Rupiah 30 ribu, lebih kurang RM9 duit kita untuk 10 tetapi di Medan menjual Rupiah 60ribu untuk 10 lebih kurang RM18 duit kita.. seganda naiknya..

Ini adalah perkuburan raja-raja mereka.. ada cerita disetiap satu ni tapi saya dah lupa hehehe

Masa masuk kedalam tempat raja-raja kita kena pakai selendang kain tenun samarinda ni.. yg saya pakai dibahu kanan saya.. pastu ketua kampung tu akan menyebut "Horas" lebih kurang macam selamat datang..


Mayat raja batak ni tanam dalam binaan rumah, seperti rumah kediaman mereka bukan didalam tanah.. 


Gambar rumah asli kaum batak ...

Gambar rumah moden kaum batak.. 

Menunggu bot utk balik pulak.. masa tu dah nak maghrib.. 

Sunset di Danau Toba, Pulau Semosir..








Kata pemandu pelancong tu yg seronok di sini ialah memancing, siapa yg kaki mancing memang seronoklah, bermacam spesis ikan yg ada...

Nanti sambung lagi ye... jangan jemu membaca entri saya ni..






34 ulasan:

  1. wahhh, cantiknya pemandangan... SubhanAllah... Teringin gak nak pergi jugak... hihi

    BalasPadam
  2. Seronoknyerr..... tun xtau laa bila ada masa nk gi holiday mcm nih.. bizi manjang encik hubby nyer.. holiday dekat2 je la.

    BalasPadam
  3. Rumah lama mereka tapi cantiklah Yati. Kakak terpikat tengok ada style macam ala-ala minangkabau kan bumbung dia.. tapi rumah moden dia pun style rumah lama tempat kita...

    BalasPadam
  4. klu la ada kesempatan kami melancong ke sana, mmg entry2 akak ni akan dijadikan panduan la nnt ;)

    BalasPadam
  5. Cantiknya pemandangan di sana kak

    BalasPadam
  6. Subhanallah...cantik nya sunset di Danau Toba ni...
    jauh juga beza harga barang dgn di Medan kan.. sini lagi murah....

    BalasPadam
  7. bestnya...x pernah sampai pun

    BalasPadam
  8. salam Nur ..
    Horas Toba ..
    yg tk tahan .. tengok ba alip ba ya ..
    berkeliar bawah rumah kaum Batak tu ..
    teringat masa kt sana plak ...
    sejuk tempatnya kan!!

    BalasPadam
  9. pernah sampai katdanau toba nie dalam tahun 2004 kalau tak silap..heheh...seronok..kami siap round island naik motor lagi tuh..maklumlah ms tuh masih mude belia lg..:)

    BalasPadam
  10. Amboi siap bersamarinda..Samarinda kain samarinda..kan dah menyanyi aku ni T...cantiknya waktu matahari terbenam tu T...

    BalasPadam
  11. budaya simpan mayat kaum Batak tu mmg unik..:)

    BalasPadam
  12. bestnya dapat gi tempat orang..
    selalu dengar orang sebut batak..
    ada rupanya kaum batak..mana gambar dorang kak??nak kenal..

    BalasPadam
    Balasan
    1. Di entri part 2 ada gambar orang batak tu Zee..

      Padam
  13. ada ritual jugak lah ye kena pakai kain bagai..
    btw menarik baca..

    BalasPadam
  14. bestnye dapat berjalan ke negara orang.. dapat lah kita belajar budaya negara lain jugak kan~

    BalasPadam
  15. sronokkan jln2.. nureen belum ada rezqi ke sana
    doa2kan yerr...
    cantik pemandangan....

    BalasPadam
  16. bestnyer jln2 ke sana
    saya dah 3 kali pegi medan tp belum sempat ke danau toba :(

    BalasPadam
  17. bestnya holiday kan, tak pernah petgi lagi sini tapi duk pikiarq juga nak pi sebab dekat tak yah cuti lama2 kan :) tapi harga mahal ye di medan berganda tu kan,, thanks la share info, boleh la agak jugak :)

    BalasPadam
  18. cantiknye view..tenang dan damai jek...sonok dpt jalan ke tempat org kan...dpt tgk suasana kat sane dan jugak budaya kat sane....pengalaman yg tak ternilai tu pada lieya....

    BalasPadam
  19. errm dpt jgk tgk gambaran pulau samosir ni..bln jan hari tu sy g ke Medan jgk tp x g pun ke pulau samosir, juz pegi ke danau toba je. masa tu bwak anak kecik kan so x berani nk g sana...
    Insya Allah bl anak dh besar sket n if ade rezeki nk g sana sekali lg =)

    BalasPadam
  20. wahhh..bestnye akak gie jalan2..cantik view..;)

    BalasPadam
  21. Wow cantiknyaa pemandangan.. teringin gak nak ke sana..

    BalasPadam
  22. cantikkan kak yati pemandangan kat sana......rumah pn unik....best3x....lagi..lagi n3..nza ni suka sgt cerita tang jln2 nie.he3x....

    BalasPadam
  23. Seronok baca catatan pergalaman di sana, tak sabar nak tunggu part2. Pemandangan pun cantik

    BalasPadam
  24. Saya pernah sekali ke Medan, lama dah.. tahun 1990an dulu. Isteri pula pergi ke sana bersama geng pejabatnya 3 bulan lepas.
    Bila sebut Siregar, teringat Ahmad Tarmimi Siregar....

    BalasPadam
  25. entah bila nak sampai danau toba ni kak... teringin nak gi tgk pemandangan cantik kat sana. pasal orang batak tu dulu pernah tgk dekat tv..tapi tentunya tak sama dengan tengok sendiri kan????

    BalasPadam
  26. ooo org batak yg duduk sana...dulu selalu dgr org batak makan org hehehe...bes dapat merasa tempat org...rumah bentuk minangkabau...mm menarik

    BalasPadam
  27. Mana ada jemu, seronok rasanya membaca kisah pengalaman orang lain. Saya ingat-ingat lupa di mana saya membaca kisah kaum Batak ni. Rasanya dalam blog cuma tak ingat blog siapa pulak... Rumah tradisional kaum Batak ni rasanya lebih cantik daripada rumah moden mereka :)

    Cantiknya pemandangan matahari terbenam, gambar ni pun macam ulangan saya pernah lihat baru-baru ni. Dah macam deja-vu :)

    BalasPadam
  28. Tak seram ke CH tengok kubur tu petang petang hehe....kubur style mcm tu pulak tu...
    Tapi tulahkan bila jauh berjalan mmg luas pengalaman

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mau tak takut tengok kubur tu tapi buat macam berani jer ak!k ni hainom kihkih

      Padam
  29. seronok round indonesia ya..kaum batak ni mmg agak pelik,tak boleh kawen sama keturunan kan..tempatna macam best tp kok infonya digantung tinggi2..cmna kita nak baca n lebih saling menenal gitu..hehe

    BalasPadam
  30. Dapat juga teroka sejarah kaum batak.. Kawan saya ada juga yg nama Nasution kat belakang, baru tahu yg rupanya ia mewakili nama suku...

    BalasPadam
  31. Cantik pemandangam kat danau toba

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)