Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 4 September 2014

RESEPI CAKOI MUDAH..

Assalamualaikum kekawan...
Semoga sihat dan ceria selalu.. anak-anak saya amat suka sangat makan cakoi.. kalau sarapan pagi di Restoran Ceria mesti minta cakoi ni.. sekarang harga cakoi ni dah naik satu keping dah 80sen .. rasa macam nak buat sendiri aje.. patu kebetulan ada kawan post resepi cakoi di FB.. jadi saya simpan dulu resepinya disini.. nanti hujung minggu saya cuba buat pulak.. :)




RESEPI CAKOI MUDAH

BAHAN BAHAN
(15-20 ketul)

400g tepung gandum
1 cawan air
1 sudu besar majerin
1 sudu kecil garam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat/susu tepung
1 biji kuning telur – tak letak pon boleh
2 sudu kecil yis
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
minyak untuk menggoreng

CARA CARA

1. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk kecuali tepung dan minyak. Kacau sebati.
2. Masukkan tepung sikit demi sikit sambil uli. Jika dah tuang semua tepung masih lagi lembik adunan tersebut, boleh la tambah2 sikit tepung sampai menjadi doh. Alter2 lah sikit ye.
3. Uli sehingga doh tak melekat pada mangkuk. Rehatkan selama 30 minit untuk naikkan sikit doh tersebut.

Penyediaan
Ambil doh tadi dan buat step seperti di bawah untuk dijadikan cakoi :
1. Canai doh memanjang bentuk segi empat tepat.
2. Potong doh lebih kurang 1-1.5 inci.
3. Cantumkan dua doh yg dipotong tadi,
4. Ambil lidi dan tekan sikit bahagian yg dicantum tu untuk menampakkan lagi seperti cakoi. Pastikan lidi dicelup air sebelum berbuat sedemikian.
5. Sediakan minyak untuk menggoreng. Bila dah panas, ambil doh cakoi tadi. Sebelum dimasukkan kedalam kuali, tarik doh tadi memanjang. Gunakan api yg kecil sikit ye. Takut dalam tak masak pulak. Buat sehingga habis.
6. Boleh dicicah dengan sos kegemaran.

Selamat mencuba !!

25 ulasan:

  1. Teringat raya tadi dr kl ke batu gajah, otw nak ke penang,call nak dtg dr mlm..sampai pgi di jamu cakoi dgn kari semlm...rezeki

    BalasPadam
  2. Salah satu kuih yg tak pernah kakak buat Yati
    Baca resepi ni teringin pulak nak buat.

    BalasPadam
  3. falsya suke cakoi...cicah ngan kuah gula pandan...sedapppp...hhehehe

    BalasPadam
  4. lieya tak pernah buat kuih ni kak yati...selalu beli jek heheeheh...tapi pelik kat sini ari tu jumpe cakoi cecah kaya....selalu lieya mkn cecah sambal jek heheheeh

    BalasPadam
  5. Sama macam cik lieya kita, saya pun tak pernah buat. Main tunjuk, bungkus dan bayar aje. Senang juga rupanya. Tapi saya suka yang bulat ada inti kacang di dalamnya tu. Lama sungguh tak makan.

    BalasPadam
  6. dh lama tak mkn cakoi..tapi nak buat sendiri malas sbb pernah try buat agar2 santan..ikut sebijik2 resipi yg di beri oleh pembuat tu tapi x menjadi..maybe perlu try byk kali

    BalasPadam
  7. saya suka cicah dgn kaya...sedapnyaaa

    BalasPadam
  8. Kuih feberet kak zai cicah dgn sampal tumis atau kari.

    BalasPadam
  9. Suka jugak makan cakoi nie kadang2.. TQ share resipi.. :)

    BalasPadam
  10. sedapnya...cicah kuah kacang..tak pernah buat sendiri lagi..dok tapau kat pasar malam ja

    BalasPadam
  11. tak pernah buat lagi.. tp memang feveret nie.. yummy..

    BalasPadam
  12. x tau knpa..
    kalu kuih yg kena naik2 kmpbng.. selalu x naik..
    nape ek kak?

    BalasPadam
  13. sy penah try sekali jek. pencicah cakoi ni dah dipelbagaikan...ada sos, kuah kacang, pandan, kaya, durian pun ada.

    BalasPadam
  14. dirumah acik yang suka sangat makan cakoi ni yatie..anak2 tak sangat

    BalasPadam
  15. Nanti bila dah buat, buat laporan kat blog yer kak..
    Saya pun dah lama tak makan cakoi ni...

    BalasPadam
  16. saya ingat lagi zaman sekolah dulu..jiran saya (makcik) ada jual cakoi & kuahnya pon sedap sangat2

    BalasPadam
  17. Suka jugak makan cakoi ni .Makan dgn apa yek agaknya sedap Ch...selalunya makan ngan sambalkan.....

    BalasPadam
  18. Sedapnya kak. .dah lama xmkn...rasa mcm nk cuba buat jee... Minta resepi ye kak..hehe

    BalasPadam
  19. Balasan
    1. Campur semua bahan kecuali tepung dan minyak tu.. kacau mesra semuanya baru masukan tepung sikit2.

      Padam
  20. Cakoi lama tak makan...nak trylah resepi ni....tk berkongsi resepi..

    Jemput ke blog saya
    http://www.mamavitashoppe.wordpress.com

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)