Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 5 Mac 2015

LEMPENG PISANG KELAPA .. emmm dapnyaaa ^___^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan diberikan kesihatan yang baik hendaknya..


Buat Lempeng Pisang ni masa petang Ahad tempohari bagi memenuhi tekak en suami.. sejak baik dari demam ni bukan main selera nya ehe :) jadi layan jer.. lagi pun saya pun dah lama tak makan lempeng pisang ni, selalunya bila balik rumah mak di Kuang jer.. mak suka buat lempeng dari lepat pisang sebab mudah sangat tak payah nak bungkus2 bagai dengan daun pisang kan kekawan ehe :)

Saya ambil resepi ni dari blog My Kuali a.k.a kak rose.. rupanya kak rose pulak ambil resepi dari Yaite Memories ... resepi ni pun dah bersanad pulak ye kekawan ehe :)
Resepi yg cukup mudah dan ringkas tu yg cepat aje dibuat.. saya guna pisang emas macam kak rose.. sedap dan lemak manis.. 
Mohon share resepi ye kak rose.. ok jom kita intai resepi yg mudah ini.

RESEPI PISANG KELAPA

Bahannya :-
  • 8 biji pisang emas
  • 1/4 cawan gula pasir
  • secubit garam
  • 1 1/2 cawan kelapa parut putih nya aje
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan air
  • sedikit minyak
Caranya :-
  1. Lenyek pisang bersama gula dan sedikit garam. Masukan kelapa parut dan gaul sebati.
  2. Masukan tepung sedikit demi sedikit dan tambahkan air, gaul sebati.
  3. Panaskan kuali (saya guna magic pan), sapukan sedikit minyak di permukaan kuali.
  4. Masukkan 3 sudu besar adunan lempeng dan ratakan
  5. Biarkan sedikit pucat dan bila kelihatan garing di sekelilingnya.. boleh lah di terbalikan lempeng tadi.
  6. Bila dah garing dan masak, bolehlah angkat dan dihidangkan.


7 ulasan:

  1. sedap dimakan samada utk bersarapan atau minum petang...emm dapnya,..

    BalasPadam
  2. memang sdp ni, kesukaan kak ruby

    BalasPadam
  3. lama tak jumpa pisang nak buat lempeng.... so asik buat lempeng pekak je la kak rose ni....

    BalasPadam
  4. kebetulan pisang kapas kakak dah masak ,boleh lah buat lempeng ...pisang emas tak de...huhuuu

    BalasPadam
  5. sedap tu, tapi saya lagi suka lempeng tepung hehe..makan dengan sambal sardin..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)