Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi jua hendaknya..
Hari ni saya ada kursus kualiti selama dua hari.. so ni entri autopublish la.. jom jamu mata dengan kek pandan kukus yg gebusss.. kalau ada masa nak juga mencuba ni ehe.. apa2 hal kita save dulu .. Biasalah hasil sekodeng dari di wall FB :)
RESEPI KEK PANDAN KUKUS
Bahan:
6 biji putih telur
2 cawan gula halus
6 biji kuning telur
1 cawan pati santan
1 cawan air daun pandan -
perahan 6 helai daun pandan yang besar
Bahan diayak:
4 cawan tepung gandum
2 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil bicarbonate soda
Cara membuatnya:
Pukul putih telur bersama gula halus sehingga betul2 kembang, masukkan kuning telur dan pukul lagi.
Masukkan santan dan sari pandan, kacau rata. Masukkan pula tepung yang telah diayak sedikit2 sampai habis sambil dikacau perlahan2 sehingga sebati.
Masukkan dalam loyang yang sesuai yang dilapik dengan kertas minyak terlebih dahulu.
Pastikan air kukusan mendidih dahulu ketika meletakkan adunan kek untuk dikukus.
Kukus menggunakan api sederhana lebih kurang 45 minit atau sehingga betul2 masak.
rajin akak buat...
BalasPadamassalamualaikum
BalasPadamsinggah pagi
sedap kan
memang nampak gebu kek ni Yati..
BalasPadamBau pandan penuh satu dapur nih...
BalasPadamrajinnya CH mengukus kek..
BalasPadamsedapnyeee.menarik sungguh hijaunya
BalasPadamChiffon pandan ni bau dia pun dah sedap Yati
BalasPadamAnak-anak kakak suka:)
sedapnyeee..
BalasPadamsuka sangat makanan perisa pandan.. sedapnyaaa
BalasPadamhijauuuu nye pasti gebus ni yatie..
BalasPadamselamat berkursus.
BalasPadamsedap kek pandan...wangi
Selamat berkursus. Kiranya hari ni pun masih berkursus lagikan CH. Wah, asal nampak perkataan 'pandan' aje dah terbayang-bayang aroma baunya yang sedap. Yang ini rasa macam nak cuba juga walaupun yang makannya kemungkinan besar saya seorang jer.
BalasPadamKuning telur tu kalau kacau dulu sampai jadi tanduk baru masuk kuning telur biasanya mmg gebu gebas... mcm pakar kek sangatlah okje ni hihi.. .
BalasPadam