Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 20 Disember 2016

MINUM LEPAS PERIOD..

Salam petang yang ceria kekawan :)
Kita perempuan ni perlu jaga bahagian dalaman ni kan.. dengan minuman herba ni dapat menyihatkan tubuh badan kita juga kan..

Sumber : Facebook


MINUMAN SELEPAS PERIOD

BAHAN2

halia ( anggaran besar ibu jari )
kunyit ( anggaran besar ibu jari )
serai ( dua batang )
daun pandan (2 helai )
gula batu atau madu ( ikut tekak )
air 3 cawan

tambahan jika perlu :::

:::: sireh ( 2 helai ) jika anda mengalami masalah keputihan

::::: manjakani ( 1biji ) utk merapatkan bahagian bawah : tidak sesuai utk anak dara

===============

basuh bahan dan rebus semua bahan
3 cawan air hingga jd 1 cawan air
tak perlu di potong / di hiris ( kalau nak hiris pun terpulang )

selepas air dah kering menjadi 1 cawan tutup api minum ketika suam ( tak perlu di blend )

kelebihan minuman ni
♥😍membersihkan rahim selepas period
♥😍mengeluarkan angin
♥ anti kanser
♥ memecahkan lemak2
♥ mengurangkan masalah bau badan
♥ kalau ada masalah kemaluan berbau pun elok minum ni

☆☆πŸ‘‰πŸΌminum sebulan sekali selepas period saja

# boleh di minum oleh anak dara . mak dara
ibu nyusu ( ikut kesesuaian bayi )

tidak sesuai utk IBU MENGANDUNG
===
SEDAP KE ?? rasa apa ?
Tak rasa apa2 malah air ni wangi ( sbb sesuai utk bau badan )  ada gula batu di jamin tak pahit tp halia jgn lebih2 nanti rasa pedas lak

jika anda tambah manjakani SUMPAH PAHIT GILA kalau tak tambah ok je

-------
boleh amalkan if period tak teratur  .tapi SEBULAN SEKALI SAJA uolss jgn nak buat bnyk kali ye dlm sbulan.  minuman ni mmang utk sebulan sekali saja.. Sebab penggunaan manjakani, sireh  , kunyit yg berlebihan akan menyebabkan cepat putus haid. Dlm erti kata lain cepat monopous. Umur 40an da monopous. Xnak yeeee ,, petua ni elok utk badan..tp kalau lbehan efek bdan lak.sama mcm ubat

======

pendapat peribadi saya

dah 3bulan amal minum ni memang badan rasa ringan , sendawa besar . bau badan pun berkurang . rasa sihat je

Saya memang suka amal benda mcm ni lbeh percaya cara lama dri ubat2 kalau libatkan dalaman..tapi sekarang mudah saya amalkan COKLAT LOVE HABIBI je semua manafaat ada dalam 1 COKLAT

selamat beramal !
share kalau suka !

#LizaStokisJSDBentong

12 ulasan:

  1. akak, air ni boleh diminum sejuk tak? rasa macam nak try...tapi saya rasa kalau minum sejuk lagi sedap kot ye kak...

    BalasPadam
  2. Yan berkenaan, bolehlah cuba try amalkan.

    BalasPadam
  3. nak jugak try tapi apa rasanya sis? takut tekak tak boleh terima pulak huhu

    BalasPadam
  4. Banyak khasiatnya.. tapi nak menelannya.. hehehe

    BalasPadam
  5. Ada pandan dan serai, so mesti wangi...

    BalasPadam
  6. selamat mengamalkan..terima kasih kak share :)

    BalasPadam
  7. Ada share gak ni tp belum buat2 lagi

    BalasPadam
  8. Bagus resipi ni, terutama yang lepas bersalin.

    BalasPadam
  9. Bagus sebenarnya amal benda benda gini. Cuma tulah nak membuatnya kurang rajin hihi...kalau ada jiran yg tolong buat best kan Ti hihi....
    Lagi best kalau ada jiran yg tolong minumkan haha

    BalasPadam
  10. salam singgah disini sis..terima kasih atas perkongsian tu...

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)