Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Sabtu, 24 Disember 2016

TANDA-TANDA TERJADI KEPALA AIR 😰

Assalamualaikum kekawan..
Selamat bercuti dihujung minggu.. cuti lama kan kekawan.. 3 hari.. jadi ada yg merancang utk pergi bercuti dgn keluarga.. kalau boleh elakkan bercuti di sungai dan pantai.. kerana skrg musim tengkujuh.. takut terjadi kepala air dan ombak besarkan..
Tadi tengok kat Facebook ada tips utk mengetahui tanda awal utk terjadi kepala  air ni.. semoga bermanfaat..


KEPALA AIR..apa yang perlu
anda tahu :

1. jika mendung di kawasan tersebut,sila beredar,jangan tunggu hujan

2. sentiasa perhatikan keadaan air..jika nampak ada buih2 air hanyut sila beredar.

3. jika nampak daun2 masih hijau hanyut sila beredar.

4. nampak ranting2 hanyut sila beredar.

5. jika ada semua ni cuba dengar dengar teliti deruan air...biasa akan kedengaran air besar sedang lalu...tapi seeloknya tak perlu tunggu dan dengar....lari terus ke kwasn tinggi.

C/P
Sumber : Facebook

5 ulasan:

  1. Suka sungai, laut, air terjun. Tapi kalau perkara camni jadi, takut nanye. Huhu. Jaga diri baik2 dan minta dijauhkan perkara begini jadi. Lari awal tu penting.

    Thank you sharing kak :)

    BalasPadam
  2. Saya dah lama..belas tahun tak bercuti di kawasan air terjun. Risaukan nyamuk banyak, dengan risiko kencing tikus, dan yang kepala air ni.

    BalasPadam
  3. Seriau pulak kita .....
    Memang jarang sangat pergi Air Terjun cenggini. Selalu jugak dengar cerita pasal kepala air ni ...

    BalasPadam
  4. noe mmg jarang nk bawa anak2 ke tempat air terjun...sbb takut benda2 macam ni berlaku...plak tu byk kemalangan berlaku bl mandi manda d sg...tambah pula dgn kencing tikus..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)