Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 28 April 2016

BEBOLA ROTI CHEESE

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya ..


Buat bebola roti cheese dah lama kekawan.. masa buat aiskrim goreng itu hari.. belen roti yg tepi-tepi tu saya buatlah resepi inovasi saya ni hahha.. sedap kekawan lembut jer dan rangup kulit dia.. pastu letak pula cheese dalamnya .. bila gigit meleleh cheese nya tu.. anak-anak apa lagi sukanya mereka..


Blogger Yana MIB ada komen seperti diatas, buat bebola roti cheese atau puding roti Yana, kalau tak tahu nak buat apa belen roti tu Yana, untuk Puding Roti tu Yana boleh tengok resepinya disini resepi-puding-roti-kukus.. hihihi kak yati bagi idea apa nak buat Yana :)



Resepinya cukup mudah kekawan, dah kata nak cepat utk sarapan pagi nak pergi sekolah kan :)
Jom intai resepi mudah saya ni :)

RESEPI BEBOLA ROTI CHEESE

Bahannya :-
- Roti (lebihan kekawan buat apapun)
- Sedikit tepung gandum
- Cheese
- kuah spaghetti (ini lebihan kak nabilah buat spaghetti tu hari :D)

Caranya :-

1. Blander roti dengan sedikit air, jangan banyak sangat air tau, agak-agak dia boleh di blander jer.
2. Lepas tu masuk kan tepung gandum sedikit-sedekit untuk di jadikan doh ajer tau, jangan letak byk tepung nanti keras pulak.
3. Kemudian canai dan letak inti kuah spaghetti tu dan letak cheese didalamnya. Pastu buat bulat2 seperti bebola. Buat sehingga habis adunan.
4. Kemudian pukul sebiji telur untuk kita celupkan bebola roti tu sebelum digoreng.
5. Goreng sehingga bebola roti kekuningan, kemudian angkat dan toskan dalam tapisan.
6. Siap untuk dihidangkan :)


Buat ni pagi hari hihihi ..
Untuk sarapan pagi dorang nak pergi sekolah..
Jadi dorang sempat makan sebiji jer di rumah dan minum air smart coco.. jadi tentu mereka minta tapaw gi sekolah.. dapat lah tapaw seorang 3 biji seorang.. kena ingat jugak.. mak pak pun nak makan juga.. tinggalkan lah utk suami 4 biji dan saya tapaw bawa gi kerja 5 biji ... mem yg tukang masak kena lah lebih kan kih kih kih.. :D

21 ulasan:

  1. Kalau jeni yg ada cheese mcm ni anak2 mmg tk pernah tolak yatie, mak mak pun suka ni tk sedaq diri lgi haha

    BalasPadam
  2. Kalau jeni yg ada cheese mcm ni anak2 mmg tk pernah tolak yatie, mak mak pun suka ni tk sedaq diri lgi haha

    BalasPadam
  3. Pengelat mama kan Nabil kan.. Nabil bawa tiga aje mama bawa 5 ketul haha... ini mesti kawan mama makan seketul:)

    BalasPadam
  4. kakkkkkkkkkkkkkkk!!

    kreatiffff sgt2...boleh try nieh...buat stok2 bento budak2 nieh.... menarik menu nieh....nak buat pun leh buat same2 ngan anak ni....tapi tepung jagung plak takde stok nieh.....aritu buang separuh lagi dlm plastik kak sebab jarang guna heheeheheh.... tgk2 dah expired ajek...adoiiii...lain le tepung gandum... 2 pack sebulan pun leh licin ...almaklum laa rajin buat cekodok hahahaahahah....tu je laa menu minum petang lieya latif kak...rajin kan heheehehehe...tak jemput2 kosong, buat jemput2 ikan bilis ekekekekekee

    BalasPadam
    Balasan
    1. Lieya oiiiiii..
      Sory dear..
      Tepung gandum tu..
      Entah macam mana boleh tersilap..
      Kat bahan tulis tepung gandum..
      Bila caranya tepung jagung lak..
      Ok ok akak betul kan balik :)

      Padam
  5. kebetulan ada lebihan roti semalam, petang ni boleh try resepi ni pulak.. hihi.. tqvm 😘😘

    BalasPadam
  6. Wah menarik jugak ni CH....boleh try bila bila nanti.....Tolonglah percaya hahaha....Weyh tepung jagung ek, bukan tepung gandum?....
    Sempat pulak hang menguli pagi pagi tu CH...

    BalasPadam
    Balasan
    1. Hahhaha Nom..
      Kat bahan tu dah betul tulis tepung gandum..
      Entah macam mana tu kat cara-cara tu boleh tertulis tepung jagung..
      patutlah hairan baca komen lieya kat atas lagi..
      pastu bila hang tanya macam tu ..
      cepat CH tengok balik..
      Hahahha..
      Ok ok CH betulkan balik :D

      Padam
  7. ♥♥ tenkiuu kakkk!! terharu oke akk jawab soklan sy dlm entry...boleh la buat eskrim goreng pasni pastu xyah riso bazir belen² roti...nnt nk beli cheese! tqqq! muahciked! ^_^

    BalasPadam
  8. Nyam-nyam-nyam ini pastinya enak mbak, jadi lapar nih mbak :D

    BalasPadam
  9. sedapnya..boleh buat nanti nih

    BalasPadam
  10. Sy selalu juga guna lebihan roti ni buat bebola roti..tp kosong je la buat macam jemput2 tu..bancuh pakai lebihan roti + tepung + susu + garam..klu cam gini gayanya ada isi kt dalam..ada cheese pulak lg mabeleslah

    BalasPadam
  11. Nampak sedap dan mudah...kalu rajin bunda nak try buat lah...

    BalasPadam
  12. BEGITU CARA BUAT ROTI CHEESE YA...BOLEH CUBA NI...TQ RESEPINYA.

    BalasPadam
  13. Ingatkan tukang masak tapau satu aje rupa-rupanya dia yang paling banyak! Yalah, penat masak pepagikan, CH ^_^

    Pandai betul,CH ni. Saya pun kalau dah ada belen-belen roti macam tu tak tahu nak buat apa. Cicah ajelah dengan air milo panas walaupun tekak tak boleh terima!

    Okeylah sebab mudah, saya save dulu resepi ni. Tapi saya tak buat pagilah, tak sempat. Saya buat minum petang :)

    BalasPadam
  14. macam sedap je sis..nak sikit hihihi

    BalasPadam
  15. Wah best nya mcm sng n sdpppp...knor klu bnda rasanya laju jer hbissss

    BalasPadam
  16. anak2 memang suka cheese kan yatie.kalau tekak acik ni rasa dah tak lalu nak makan cheese..tapi anak2 kalau buat apa2 tu suruh tambah2 lagi cheese bagi banyak

    BalasPadam
  17. Sedapnya. Nak kena cuba juga macam ni.

    BalasPadam
  18. hehehe.. macam lekor cheese pun ada jugak... selalu buat puding roti ja lebihan roti tu..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)