Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Selasa, 19 April 2016

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT...ala-ala mak wok gitew 😆

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yg baik jua hendaknya..

Masak ayam goreng kunyit ala-alal mak wok gitew :)
Saya buat pada hari sabtu yg lalu.. nak habis stock ayam sebenarnya, lepas tu bahagian dada ajer yg tinggal.. jadi kena cari menu yg semua orang suka.. lagi pun en suami itu hari ada beli nasi bungkus Mak Wok ni.. dia jual tengahari ajer kan.. siapa lambat habis lah :D
Saya buat ni semata ayam goreng kunyit jer nanti nak buat lengkap lah bersama gulai dan sambalnya :)

Resepinya ikut cita rasa saya jer hehehe.. nampak macam ala-ala mak wok dan rasa pun ada kita layan jer lah kan :)

Jom intai resepi saya yg mudah ni..

RESEPI AYAM GORENG KUNYIT
Bahannya :-
-isi ayam di potong kecil
- 5 batang kacang panjang (ikut suka potong macam mana)
- 1 sudu kecil serbuk kunyit
- 1 sudu kecil serbuk kari ayam
- 1 bawang besar - dihiris
- 1 ke 2 biji cili merah - di hiris
- Minyak utk menggorang

Caranya :-
1. Gaulkan ayam dengan serbuk kunyit , kari dan garam. Perap selama 10-15 minit, Sementara tu boleh kita potong kacang panjang kan.
2. Panaskan minyak dan goreng diatas api yg besar, kacau kerap supaya tidak mudah keras dan hangus.
3. Angkat bila ayam telah dimasak, kurangkan minyaknya dan tumis cili merah, bawang, kemudian baru dimasuk kacang panjang.
4. Apabila sayur telah hampir masak, masukkan ayam goreng tadi dan gaul mesra.
5. Hidang bersama nasi putih panas..perghhh


Masa tu Nabil demam lagi.. jadi selera dia kurang sikit, kesian dia, saya ada buat bubur juga utk dia, itulah yg banyak sikit dia makan, semalam bawa gi DEMC Hospital sebab dah 5 hari tak kebah dan muntah-muntah, cek darah semua ok, tapi kurang air dalam badan sikit kata doktor, kena minum air banyak2, nak admit wad penuh pulak. Malam tadi masih lagi muntah2 dan badan dedar juga. Hari ini en suami cuti jaga dia, semalam kak nabilah yg kena cuti dari Madrasah untuk jaga nabilah sebab saya ada mesyuarat pagi tu dan ambil halfday, balik dari situ terus bawa hospital DEMC bila Kak Nabilah kata Nabil muntah2 mama..
Semoga nabil cepat sembuh..

18 ulasan:

  1. Anak-anak janji mama yg masak sedap aje Yati:)

    Ramai sungguh anak tak sihat sampai wad hospital pun penuh ye Yati. Takut juga. Harap Nabil kuat dan cepat sembuh.

    BalasPadam
  2. Anak bongsu kakcik suka sangat makan ayam goreng kunyit. Kalau kakcik masak, dia seorang boleh habiskan siap meratah... :)

    BalasPadam
  3. sy kalau goreng ayam selalu gitu2 jer, tak letak sayur sebab dalam rumah ni jarang ada stok sayur.. bagus kan kalau ada stok kacang panjang, bila2 masa boleh buat ayam goreng mak wok ni.. hihi

    BalasPadam
  4. Semoga Nabil cepat sembuhnya, CH. Musim sakit sekarang ni sebab cuaca panas sangat. Kasihan kalau anak-anak sakit, mak yang merana menengoknya. Jangan lepas ni CH pulak tumbang sudahlah...

    Ayam goreng kunyit favorite anak bujang saya. Biasanya saya buat tanpa kacang panjanglah sebab kalau letak pun, takda siapa nak makan. Setakat bawang tu, HD tolong uruskan nanti ^_^

    BalasPadam
  5. kat rumah saya ni pon kalau buat ayam goreng kunyit potong kecik2 camni kompom laku...kikiki...selalu tu kalau makan kat kedai secoet je dah 5 hengget sepiring kan...buat sendiri gak puas makan :D

    BalasPadam
  6. salah masuk waktu la baca entry nie..kekeke..terus jadi lapar!!

    BalasPadam
  7. ohooo begini caraya...
    kalu dana nyer cara lg senang kak... almaklum org malas hahahhaha

    BalasPadam
  8. semoga Nabil cepat sembuh ..kesian pulak bila anak2 ni demam2...

    BalasPadam
  9. Ayam goreng kunyit tu nampak sedap ...lepas baca resepi ada cerita sedih.. moga Nabil cepat sembuh, inshaAllah.

    BalasPadam
  10. Saye suka dengan ayam goyeng saya suka banget mbak beneran mbak ...

    BalasPadam
  11. Semoga nabil cepat sembuh.

    BalasPadam
  12. Kalau air tangan mak,sapa pun yg bergelar anak mesti suka. Sedap tu sekali sekala makan ayam goreng kunyit(kampung style) Dari asyik2 makan ayam goreng moden pakai serbuk ayam goreng segera. Teringin pula..

    BalasPadam
  13. Biasanya anak2 akan kutip ayam.. ibu pulak kutip sayor-mayor..
    - khalass

    BalasPadam
  14. mak wok tu yang tahan untuk mencubanya

    BalasPadam
  15. Ohhh Mak Wok depan Icity tu ke CH?... Gelemar betul tau Mak Wok....hihi... Kalau makan panas panas mmg laju ni kan !Kesian budak demam mulut pahit!

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)