Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Khamis, 7 April 2016

RESEPI KUEY TEOW LADNA MUDAH

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan diberikan kesihatan yang baik jua hendaknya.


Malam ni kita tukar dinner kita style gerai ye.. makan kuey teow goreng ladna udah ye anak2 hihihi.. bila dah selalu balik masak nasi dan lauk pauk.. kita tukar pulak ekpress punya masak .. tak payah beriya kelantang kelentung kat dapur tu kan kekawan.. nak keluar semula mencari makan malam seperti kebanyakan yg lain tu cukup malas pulak tu.. jadi rajin + malas kita masak macam ni senangkan *__*


Resepi saya yg dulu jugak saya guna.. yg cukup cepat dimasak sedap di makan hihihi..
Meh meh tengok resepi yg yo yo yg cepat tu :D

RESEPI KUEY TEOW LADNA

Bahan-bahanya:-
Bahan A
Sebunggkus kueyteorw
1 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap
sedikit minyak

Bahan B
3 ulas bawang putih (ditumbuk sedikit hancur)
2 sudu besar minyak masak
2 sudu besar sos tiram
3 sudu besar kicap
5 ekor sotong (dipotong kecil)
10 ekor udang 
1/2 batang lobak merah (potong ikut suka anda ye, saya potong bulat berbunga :)
kobis bunga (pun ikut suka nak letak banyak mana.. agak2 lah ye)
5 tangkai sawi (ikut suka juga)
4 biji cili padi dihiris ( saya letak kemudian sebab anak makan kan.)
2 sudu tepung jagung
500ml air
minyak bijan
1/2 kiub perisa ayam
garam secukup rasa

Cara-caranya :-
1) Panaskan minyak dan tumis bawang putih sehingga kunig dan wangi.
2) Kemudian masuk udang dan sotong.. kacau sebentar
3) Selepas itu masukan sos tiram dan kicap, goreng sekejap, masukan air.
4) Kemudian masukan lobak dahulu, bila dah mendidih baru masuk bunga kobis dan sawi.
5) Selepas itu masukan garam mengikut rasa dan kiub perisa ayam, kemudian masukan tepung jagung yang telah dibancuh terlebih dahulu dengan air.
6)Akhir sekali titikan beberapa titik minyak bijan.
7) Apabila nak makan baru dimasukan hirisan cili padi.. tapi jika nak makan sendiri boleh masak bersama sayuran tadi. Boleh juga buat sambal kicap.

Cara Masak Bahan A:
1) Panaskan minyak, kemudian masukan sos tiram dan kicap. Goreng sekejap lepas tu masukkan kueyteow, kacau hingga sebati. 
2) Angkat dan letakan kedalam manggkuk


Ini plate najeeha .. dia tak kuat makan pedas.. nanti sakit perut katanya.. yg penting ada udang melingkau dalam pinggan tu banyak bak kato orang Melako hihihi.. tahu lah abah ko tu pun ada darah keturunan Melaka kihkihkih..


15 ulasan:

  1. Dish ini salah satu favourite kakak Yati
    Kalau seminggu dpt makan sekali pun kakak tak jemu tau:)

    BalasPadam
  2. terliur saya tengok makanan ni pagi2

    BalasPadam
  3. perghhhhhhhhhhhhhhh kak....bahan2 haaah membuak2.... kalo kat kedai jgn harap nak dpt gini...puas hah nak selak bahan baru dpt kuew tiow...suke2...teliur lieya kak pagi2 nie...dah le bawak bekal kuew tiow goreng...terus feeling2 mkn kuew tiow goreng tapi bygkan kuew tiow ladna akak ni hahahaahahahaah.....

    BalasPadam
  4. senang jgk kak... blh la kite menteria nnti nih yek

    BalasPadam
  5. XPERLU NK MKN NASI HARI2 KAN YATI ASAL MKNAN YG DIMKN SEIMBANG KANDUNGAN YG TUBUH KITA PERLUKAN..SEDAPNYA KUETIAW LADNA

    BalasPadam
  6. Mudah dan cepat boleh buat ni kan yatie....
    Yang penting sedap...

    BalasPadam
    Balasan
    1. YaAllah yatie...terharu sungguh akak baca doa2 yatie buat akak kat ruang komen blog ..terimakasih yatie .Akak sayang awak

      Padam
    2. Semoga dimakbulkan doa utk kak saniah..
      Saya tak dpt menziarah akak..
      Cukuplah doa sebagai pengganti..
      Tanggungjwb kita sesama muslim kan kak..
      Saya sayang akak jugak :)

      Padam
  7. biasa buat bihun kungfu,camn gak style nya..
    tapi mi tiew ladna memang sedap

    BalasPadam
  8. akak pernah makan sekali kt kedai
    kue teownya dibungkus dalam telur..ala2 nasi pataya gitu..

    BalasPadam
  9. Ank2 nur fev kuew tiow ni..lg byk kuah lg suka..klau mkn kat kedai sure x hbis..klau mama dia yg masak licinnnnn

    BalasPadam
  10. Kak Zai suka ni lg banyak bahan lg sedap basah2 gitu.

    BalasPadam
  11. Mudah n sdpppp..tapi bila nak buat entah lah...

    BalasPadam
  12. Nak buat tak de pulak udang ngan sotong dlm esbok. Kekadang tu bila bahan tak cukup terus mak jadi malas nak masak tau CH haha....

    BalasPadam
  13. Mewah betul kuey teow ladna versi buat kat rumah ni, CH. Saya pun terpegun tengok bahan-bahannya ^_^

    Ni nak buat jugalah sebab senangkan ^_^

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)