Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Jumaat, 26 Ogos 2016

5 KEHEBATAN KESAN BACA AL QURAN PADA MANUSIA

Assalamualaikum kekawan..
Salam Jumaat yg barokah.. semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya :)






Sumber : Facebook

p/s Peringatan buat diri saya, banyak kita tahu tapi untuk mengamalkan secara istiqamah itu lah ujiannya, terpanggil buat diri saya ni, semasa ramadan setiap habis waktu solat dan terluang terus aje membaca alquran sehingga boleh khatam dalam masa 25 hari, kini saya hanya mampu membaca sewaktu lepas solat subuh dan maghrib itu dalam 2 muka surat ajer.. malunya saya kepada Allah melihat diri ini yg tidak istiqamah.. Semoga Allah terus memberi petunjuk dan bimbingan Nya sebagai seorang hamba Allah yg fakir ini.. 

Teringat ceramah ustazah Isfadhiah Dasuki,..

Ada orang Kaya Jiwa Kaya Harta itulah dia sahabat Nabi dan Khalifah Usman bin Affan sehingga kini akaun nya ada untuk diinfak kepada Fakir Miskin..

Ada orang Kaya Jiwa Miskin Harta itulah dia sahabat Nabi dan Khalifah Ali bin Abi Thalib , kaya iman pada agama Allah dan sentiasa berbuat kebaikan..

Ada orang Miskin Jiwa Kaya Harta..
Ini lah orang yg tidak membelanjakan hartanya kepada jalan Allah dah yg sedih miskin jiwa terhadap agamanya..

Ada orang Miskin Jiwa Miskin Harta..
Inilah orang yg tersangat rugi.. rugi dunia dan rugi akhirat..
Wallahualam..

14 ulasan:

  1. thanks for sharing kak,kekadang kita alpa dengan dunia sehingga lupa penawar yang paling mujarab ni..

    BalasPadam
  2. Syukur kita Allah pilih jadi orang Islamkan Tie, berpeluang belajar Al Quran, baca Al Quran. Moga Allah memberi peluang untuk terus istiqomah walaupun sedikit. Itu pun satu nikmat yang besar Tie...

    BalasPadam
  3. Maka dari itu kita harus rajin-rajin membaca kitab suci al-quran :-)

    BalasPadam
  4. adehhhh...sy pon malu gak ni kak...moga lebih istiqomah la gamaknye lepas ni...tq kak atas ingatan :')

    BalasPadam
  5. Bertuah kita Allah berikan alquran yg memudahkan semua urusan kehidupan sbg panduan

    BalasPadam
  6. kdg2 saya ni dah sedia maklum akan kelebihan membaca al-quran ni tp selalu saja cakap tak cukup masa. baca pun celam celum saja. moga lebih istiqomah lepas ni.

    BalasPadam
  7. semoga kita istiqomah mmbaca, tadabbur Al-Quran..mukjizat Rasulullah saw..

    BalasPadam
  8. Sekurang2nya sehari 1 helai muka surat al-quran pun dah memadai kan..

    BalasPadam
  9. Betul tu, CH. Nak istiqomah tu yang susah. Tak cukup kuat semangat!

    Saya pun masa bulan Ramadhan bukan main beria-ia membaca bermuka-muka surat sebab nak khatamkan. Tapi bulan-bulan selain Ramadhan ni, nak baca pun macam CHlah, 1, 2 muka aje dapatnya!

    BalasPadam
  10. Semoga terbuka hati kita lepas ni untuk lebih istiqomah, peringatan yang baik untuk kita semua.

    Terima kasih.

    BalasPadam
  11. Semoga terbuka hati kita semua..
    Sehari satu muka surat..

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)