Terima kasih jadi sahabat saya

JOM KITA KLIK KLIK ^___^

JOM KITA KLIK KLIK ^____^

Isnin, 15 Ogos 2016

APAM POLKADOT STRAWBERRY .... Untuk Bacaan Yasin.. ~__^

Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Ilahi dan dikurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya..

Hari sabtu baru ni ada jemputan yasinan di Taman perumahan ini.. jadi dok fikir apa lah nak bawa untuk potlaucknya..
Cari yang cepat dibuat dan masaknya dalam tempoh 2 jam ajer..
Pastu teringat lah pulak dah lama tak buat apam polkadot.. tu yg terus jadi untuk membuatnya hehehehe.. senang pun senang kan :D

Kak Masni tuan rumah untuk bacaan yasin tu, elok manis yg duduk bersimpuh tu, pakai tudung warna pink purple tu.. gambar ni pun ambil dari group wasap jiran tetangga tu :)

Ramai juga yg hadir hari ini, kemain suka kak Masni masa memberi ucapan tu.. 

Resepi apam polkadot strawberry kali saya guna sukatan cawan, senang banyak tak payah mengeluarkan timbang utk menimbang bagaikan.. yang pastinya dia gebu dan lembut hingga ke petang.
Jom intai resepi saya yg mudah ini..

RESEPI APAM POLKADOT SUKATAN CAWAN :)

Bahannya :
- 3 biji telur dari peti ais
- 1 cawan gula halus
- 1 cawan susu segar
-2 1/2 cawan tepung gandum yg diayak bersama 3 sudu kecil baking powder.
- 1 sudu besar ovallete
- Jem strawberry

Caranya :-
1. Panaskan pengukus, senang bila dah siap adunan terus kukus :)
2. Pukul telur, gula, ovallate dan esen vanila hingga kembang dan berwarna putih dalam tempoh 8-10 minit.
3. Masukan susu segar, pukul lagi, kemudian masukan tepung sedikit-sedikit hingga mesra.
4. Lepas tu asingkan bahan utk 3 bahagian, selalu saya buat yg putih dan hijau tu asing sikit jer sebab nak buat polkadot dan daun ajer. Adunan yg banyak tu untuk warna pink saja.
5. Kemudian masukan adunan yg telah diwarnakan kedalam piping bag.
6. Letak mangkuk kertas dalam acuan kuih lompang, picit adunan warna pink separuh mangkuk kertas, kemudian letak jem strawberry  ditengahnya, lepas tu picitkan semula adunan pink sehingga penuh, buat kan pula bentuk daun menggunakan adunan hijau dan adunan putih utk polkadotnya. Buat langkah 6 ni sehingga habis.
7. Kukus selama 10-15 minit dengan menggunakan api yang sederhana.
8. Siap untuk dihidang.



Saya terus masukan dalam mangkuk kaca ni.. senang terus dihidang diatas meja tuan rumah tu kan..
Saya datang lewat masa tu, lebih kurang 3.30pm.. majlis mula pukul 3.00pm, sebab pergi hantar najeeha tuisyen yg mula pukul 3.00pm juga hingga 6.00pm, majlis rumah kak masni tu selesai hingga pukul 6.00pm tapi saya pukul 5.00pm dah balik sebab nak jemput najeeha balik tuisyen pulak, tuan rumah hari tu buat laksa utara.. kemain sedap lagi.. banyak juga potluck yg dibawa oleh kekawan taman tu.. tak tahu mana satu nak makan hahha..
Saya bawa Nabil ajer lah.. dia suka spagghetti , itu ajer yg dimakan , samping tu ade juga pulut kuning dengan rendang ayam.. lagi lah suka dia tu :D

20 ulasan:

  1. pernah juga try belajar dgn mak cara buat polkadot ni.. tak lama mana un nak buatnye kejap.. fuh rajin siap ada hias2 lagi dkt tepi tu..

    BalasPadam
  2. rajin akak... kalu dana grg nugget je kot kih2...

    BalasPadam
  3. cantiknya apam polkadot Kak Yati. Sy ingat, sy buat sekali atau dua kali jer.. pas tu tak buat dah.. walaupun senang tapi penat nak buat dot2 dia.. pemalas sy nikan.. hahaha

    BalasPadam
  4. Canteknya...sayang nk makan kalau dah cantek gini.
    Anak jiran akak rajin buat apam polkadot....dia rajin hantar rumah ....akak rajin makan je :-)

    BalasPadam
  5. Canteknya...sayang nk makan kalau dah cantek gini.
    Anak jiran akak rajin buat apam polkadot....dia rajin hantar rumah ....akak rajin makan je :-)

    BalasPadam
  6. PANDAI YATI MENGOLAH APAM CANTIK COMEL TU TERUS RASA NK NGAP BILA PANDANG...

    BalasPadam
  7. wahhh comel cantik apam polkodot nyer.. ;)

    BalasPadam
  8. Comel-comel apam yati buat. Cantiklah kombinasi warnanya:)

    BalasPadam
  9. ala comelnya apam..filling strawberry lagi..sedap ni

    BalasPadam
  10. Petang2 gini kalau dapat makan apam polkadot dgn teh O panas, alangkah sedapnye.

    BalasPadam
  11. comelnya apam polkadot akak tu...nampak lembut je..
    akakkkkkk, nak sikitttttt...
    lapar ptg2 ni...huhu...

    BalasPadam
  12. Ovalette tu jarang ada kat rumah kitalah CH. Malas nak beli sebab selalu nya sampai expired tak berusik hihi.... dasar pemalas sungguh kan hihi...

    Ko punya dapur mesti lengkap kan Tie....Piping bag pun ada.....Maklumlah....anak seorang chef katanya hihi...

    BalasPadam
  13. Ovalette tu jarang ada kat rumah kitalah CH. Malas nak beli sebab selalu nya sampai expired tak berusik hihi.... dasar pemalas sungguh kan hihi...

    Ko punya dapur mesti lengkap kan Tie....Piping bag pun ada.....Maklumlah....anak seorang chef katanya hihi...

    BalasPadam
  14. Lama tak buat apam polkadot...klau buat sure kena ajak ank2 kali..nnti mcm2 corak ada..itu yg best

    BalasPadam
  15. Rajin betullah CH ni. Memang tak boleh bertanding main masak-masak dengan saya. Ni namanya bukan senang. Saya renyahlah lama-lama kat dapur. 1 jam tu pun maksimumlah!

    BalasPadam
  16. Blh try buat ni sbb ank2 suka.

    BalasPadam
  17. Alooo,comeynye sayang nk makan.... kebetulan tghri tadi mkn laksa petang,febret kita tu,huhuu...;-)

    BalasPadam

Terima kasih kerana meninggalkan komen disini ^__^
Maaf jika komen tidak sempat dibalas ye :)
Insha Allah saya akan kunjung balas ke blog anda :D

Mohon kerjasama kepada pemberi komen yg budiman,
Harap tidak meninggalkan pautan diruang komen,
Terima kasih atas perihatin anda :)