Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dikurniakan kesihatan yang baik jua hendaknya.
Ngaappppp.. tak sabar rasa nya nak makan ni mama..
Hahaha memenuhi kehendak lagi ni.. bila kak Nabilah yang chef masternya.. mama hari ni kita lunch shellout nak.. tengok dalam petiais ada lagi stok udang... ketam dan sotong tu..
Semua tu ada lah tinggal beberapa kerat jer tu.. udang adalah dalam lima ekor, sotong dalam 8 ekor tapi yang besar dan ketam adalah 6-7 kerat dalam petiais tu..
Jadi ketam tu saya masak Ketam Goreng Sos Mango.. kebetulan adik ipar ada bagi mangga muda sebenarnya tapi dah kekuningan.. kononnya nak buat kerabu tapi angin Malas tu banyak sangat jadi tak lah terbuat.. sudahnya masak masam jer.. tu yang saya buat sos mango tu.. nanti saya share resepi ye :)
Udang 5 ekor tu saya buat Paprik Udang.. tu pun nak menghabiskan kobis bunga, brocoli dan karot sebelum tambah stok hari ahad nanti..
Sotong tu pula saya buat Sotong Goreng Kunyit dengan bawang besar.. jadi manis lah rasanya.. :)
Sebenarnya mama cari yg cepat dimasak ajer :P
Nabil jer lah yang jadi modelnya.. dah kakak mana nak bertudung dalam rumah tu.. gambar-gambar ni pun kakak nabilah yang sibuk mengambilnya.. Ambil gambar sikit-sikit ajer sebab en suami ada hihihihi..
Seronoklah mama makan macam ni.. macam makan dalam talam jer.. sambil berebut-rebut lauk pauk.. boleh habis lah nasi seperiuk 5 beranak makan hari tu..
Plastik putih yg macam kat restoran tak ada untuk alas.. jadi yang jadi mangsanya lapik frozen yg Najeeha masa besday tu hari hahhaha.. taram aje lah.. jadi projek untuk shellout menjadi kan..
Selesai semuanya.. tinggallah cengkerang2 yg hendak dibuang..
Syukur alhamdulillah atas nikmat yang diberikan Allah kepada kami sekeluarga.. bila fikir orang yang tidak mampu terasa pula sedihkan.. dengan harga barangan semakin naik.. kita yang bekerja tetap ni mungkin kurang terasanya peritnya.. oleh itu saya kata pada anak2 jangan membazir makanan.. ada orang lain yg dapat menikmati makan seperti kita ini..
wahhhh.. sy tak pernah lagi cuba ber'shell out' ni Kak Yati.. nmpk mcm seronok ek
BalasPadamseronok bt shell out mcmni, kalu mkn kt restoren dh berapa puluh dh ni...
BalasPadambersyukur kita seadanya ye kak, kalu gini sampai licin mmg tak membazir
wow bestnya
BalasPadamnampak teruja
kalau shellout kat luar...parah poket hhehe
BalasPadamLama xwat shell out kt umh
BalasPadamsdpnya kak..
BalasPadambtoi tu.. skg byk brg naik.. smpai mak yui yg sblm ni diam aje. skg dh geleng kepala.. tak taula apa jd akan dtg.
lagi puas hati buat sendiri kak ye...makan santai2...yg penting tak semahal kedai shellout...nak kokak2 pun senang sebb kat umah sendiri...kalo kat kedai kene kontrol2 ayu haahahhhah....pastu yg lieya perasan kak, yg mkn kat kedai tu minyak die kemain melimpah2 lagi hah...ni kalo buat sendiri selamat sikit kuantiti minyak yg kite gunakan....
BalasPadamMENYELERAKAN SEMUANYA TU TERINGIN NK RASA SIKIT
BalasPadamSedapnya...tp dlm pantang lg kak..
BalasPadamDalam pantang pun boleh.
PadamSedapnya...tp dlm pantang lg kak..
BalasPadamwahhh...menjadi ye kak shell out nya... suka abang Nabil tu makan.. nampak pun memang menyelerakan sungguh.. dah tak perlu makan di luar, buat di rumah lg jimat...hihi..
BalasPadamermm tu lah kak..terfikir juga, mcm mana lah org2 di luar sana yg kurang mampu nak teruskan hidup... terasa tau dgn pelbagai kenaikan.. sabarrrr
Kalau semua anak-anak ada memang berbaloi utk buat sendiri
BalasPadamTapi kakak rasa menyediakannya lagi lama berbanding masa makan
Makan tahu-tahu licin aje hihi...
yummy...blom pernah buat sheel out sendiri....nnti ada kesempatan nak cuba la...
BalasPadamNak sikit
BalasPadamNak sikir
sedap la DYI shell out .. nanti Minah Kiwi pun nak cuba dekat rumah ... very creative idea
BalasPadamseronok bershell out sebab semua makanan laut pastu makan leh sepah2..ngeh2
BalasPadamwah ! seronoknya makan kat rumah.. lagi seronok masak sendiri kan kak CH
BalasPadammacam sedappp je yatie
BalasPadamakak mmg susah nak bershellout ni sebab big boss tak suka seafood
kalau kita2 aja mmg tk best jugak
nak kena bercshellout kat restoren lah kot ni haha
Meriah..nilah masanya kak majan berjemaah..nanti bila masing-masing dah dewasa..bila dah ada keluarga masing-masing boleh..makan bersama cuma mungkin perlu set masa betul2..
BalasPadamShellout sangat popular sekarang ye..
BalasPadamOhhh hang masak lain lain ye Ti rupanya.....Ingatkan sekali masak je.
BalasPadamPasal tengok gambaq hang nilah Ti mak dah bershell out jugak hari Ahad hari tu hihi.... Cuma buh dalam bekas. Plastik tak dak....Tak kuasa nak membeli weyh....
Model Nabil pun Nabillah, bolehlah haha....
wahhh menu dia macam dekat restoran la..nyummy
BalasPadam