Assalamualaikum kekawan..
Semoga kita semua berada dalam rahmat Allah dan dokurniakan kesihatan yg baik jua hendaknya.
Semalam datang lah rajin saya ni.. nak cuba buat sardin sendiri.. ππ dah lama teringin sebenarnya.. pastu post kat WA group Aweks Blogger .. udah nya blogger Norazimah minta resepi.. tu yg hari ni up terus entri sardin homemade ni.. Mak hainom pulak kata.. kalau hang tak ada highpressure noxxa tu Azimah guna jenama lain pun tak apa.. jenama Noxxoss ke hahaha ππ macam2 lah ko nom.. ππ
Jom kita intai resepi yg mudah ini....
Bahannya :
- 1 kg ikan sardin (CH beli 4 ekor jerπ)
- 1 biji bawang besar*
- 2 biji tomato* (* kisar)
- 1 tin tomato puri
Caranya :-
1. Panaskan minyak dengan menekankan stir fry tu.
2. Tumis bahan kisar sehingga wangi.
3. Kemudian masukkan tomato puri. kacau mesra.
4. Susun ikan cantik2 dalam pot tu.. susun sama camtu dia tak sembang dah sebab kepala dah kena buang hahaha πππ
5. Benamkan ikan dalam kuahnya ye.. nanti baru masak sekata.
6. Kemudian tutup dan tombol alihkan ke pressure.. lepas tu pergi ke butang high pressure set kan 60 minit . lepas tu tekan butang ON/OFF.
Oleh kerana ikan CH ni besar.. CH tambah lagi 30 minit.. baru tulang temulang lembut ππ
memula CH set 60 minit tu.. tengok ikan kurang lembut tu yg tambah lagi 30 minit.
7. Tunggu sehingga beep berbunyi. release kan tombol ke steam tu.. biar asap tu keluar abis baru buka tutup periuk...
Tu diiaaa habaq ang.. terserlah bau sardin dalam tin tu..πππ
Simpan 2 ekor dalam bekas utk frozeen kan.. nanti nak masak ambil aje dlm tu..
Yang 2 ekor tu CH tumis utk makan lunch tu.. dahlah makan sorang2.. menikmati sungguh saya ni.. regu pulak dengan sayur air petola dgn fucuk serta suhun.. wala wala.. sedap ... ππ
❤SELAMAT MENCUBA❤
aritu pn ada tgk kwn share homemade sardin..die pn guna noxxa
BalasPadamWOW SEDAPNYA
BalasPadamwahhh.. periuk ni memang serba guna
BalasPadamuntung buat sendiri ni sbb terjamin kebersihan dan bebas bahan kimia, kan CH.
BalasPadamTp lama beno nak nunggu nya tu sampai sejam lebih...hihi
Kalau masak biasa ni KB..
PadamKena tunggu 6 jam..
Masak dengan api yg pelahan..
CH dalam menunggu sejam setengah tu banyak juga kerja lain siap..
CH masak pukul 11 am pukul 12.30pm juga siapnya π
wahhh dijamin halal ... tp lamam juga proses memasak nye ye .... ai tak de noxxa mau lagi lama
BalasPadamselalu kita beli dalam tin je...ni boleh buat sendiri dah...lagi terjamin keenakan dan kebersihannya...buat sendiri kan...bebas dr bahan utk tahan lama tu...
BalasPadamselalu kita beli dalam tin je...ni boleh buat sendiri dah...lagi terjamin keenakan dan kebersihannya...buat sendiri kan...bebas dr bahan utk tahan lama tu...
BalasPadamwah nanti nak cuba buat sendiri....memang kami penggemar sardin cap ayam....hahaha
BalasPadamoo senang je rupanya buat sardin sendiri.
BalasPadamwahh sdp kak..
BalasPadamwahhh menjadila..nyummy!
BalasPadamPANDAI BUAT SARDIN SENDIRI SENANG DIFROZEN BILA NK MKN AMBIL SAJA KAN YATI
BalasPadamKena beli piuk noxxa le kekdahnya ni. Tak pun beli je noxxos jenama mak kita tu, haha.
BalasPadamKena cari periuk noxxa ni
BalasPadamNak buat sardin tulang lembu.
Boleh reput tak?
Ohh kiranya rasa dia sebiji mcm sardin tinlah ek Ti.... Nampaknya kencanglah bisnes hang lepas ni.... sardin homemade terlajak laris gitu!!!hoho....
BalasPadamaduhla bestnya... kite takde noxxa camne huhuh
BalasPadamalahaiii sedapnya lah kak sardin home made.. periuk Noxxa dah ada kt dapur, cuma nak buat nya ni ntah bila.. haha
BalasPadam1 tin adabi berapa ye....
BalasPadamAlaaa kita x ada periuk noxxa tu
BalasPadamKen ada demo masak bihun gina periuk noxxa tummg cepat betul la 6 min je siap..teringin nk beli ..dia ckp rm600..kalau ada periuk tu x perlu lg beli sardin dlm tin..dah mahal sardin dlm tin tu
BalasPadamKakak akak kan stokist amway. Memula dia buat demo dulu yati nak tahu bberapa kilo ikan dia buat? 3 kilo dah soap bagi yg dtg makn dgn roti ajelah. Mada tu ramai terus beli noxxa dgn dia.
BalasPadamKalau pakai Noxxa, sejam lebih aje buat sardinnyakan, CH. Kalau pakai Noxxos tu pulak berapa jam kena tunggu? Eh, lecehlah! Senang cerita tak payah makan sardin ^_^
BalasPadamPenat-penat keluarkan periuk Noxxa, masak 4 ekor aje. Takut sangat ikan tu sembang sesama sendiri!
saya ade jual periuk NOXXA ;)
BalasPadamMakan dengan lempeng ni sedap. Hehe :)
BalasPadam